Tuinhuis in steen. Welk type blokken?

Frank en Elke

  • #1
Hoi,

We staan op het punt om een tuinhuis zelf te ontwerpen en te bouwen.
We gaan een betonvloertje storten (dank aan alle nuttige posts) en dan een degelijk tuinhuis van steen, zodat het goed wind en waterdicht is.
Maar waarvan zullen we dat eens maken?

Aan de tuinkant voorzie ik het nog van een mooie houten bekleding, maar aan de drie andere zijden komt hij dicht tegen de houten schutting van de buren. Dus geen zichtzijde, maar moet wel onderhoudsvrij zijn, want ik kom er later niet meer bij.

Nu dacht ik aan een soort isolerende steen (porotherm oid), zodat het tuinhuis ook nog enigszins geïsoleerd is. Maar, gaat dat wel goed met de vorst enzo?
Ik lees telkens bij deze stenen dat het voor binnenmuren is.

Bedankt voor jullie raad!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarom niet baksteen? Bijna elke andere steen moet afgewerkt worden aan de buitenkant. De isolatiewaarde is ook klein.
 

Frank en Elke

  • #3
Dank voor je reactie.

Ik dacht dat die snelbouwblokken een stuk makkelijker en sneller (haha) zouden bouwen? Lijkt me ook makkelijker om het een beetje recht en strak te krijgen, niet?

Waarom moeten die andere blokken nog worden afgewerkt eigenlijk? Is dat bouwtechnisch of alleen vanwege het uiterlijk? Omdat de grootste deel tegen de schutting (dus niet in het zicht) komt, is uiterlijk niet echt een issue.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Hoe groter het blok, hoe moeilijker te metselen. Kleine afwijkingen worden namelijk snel groot. Al kan lijmen wel handiger zijn.

Het afwerken van bv. kalkzandsteen of gasbeton is nodig omdat je het moet beschermen tegen (weers)invloeden. Porobrick of vergelijkbaar is inderdaad voor binnenmuren. Ik denk dat dit snel kapotvriest.

Komen de muren niet boven de schutting uit? Het is lastig een schuur tegen een schutting te bouwen. Ik zou de schutting ter plaatste weghalen, dan kan je de muur ook netjes voegen. En de goot aanbrengen.
 

Coolpixl11

  • #5
Snelbouw "rot" met de jaren weg buiten, zeker als ze van de "isolerende" soort zijn. Nemen veel water op en loopt binnen en buitenkant er van af zodra deze verzadigd zijn.

Zowieso werken met binnen en buiten spouwblad. Eventueel met wat isolatie erin afhankelijk van wat je in het tuinhuis zet. (grasmachine,....?)
Voor de niet zichtzijde kan je mss eens kijken op verschillende 2dehands sites voor een facade steen. Buitenkant goed in de mortel en met het truweel afstrijken, dan moet je dit later al niet meer opvoegen.
Binnenspouwblad kan je kiezen, snelbouw, hout, betonblokken, argex,...
 

KlusRob

  • #6
Ik heb van het voorjaar hetzelfde gehad (schuur dicht tegen bouwsel en schutting van de buren aan).
Ik heb de buitenmuren gemetseld van baksteen, de achtermuur ook.
De voegen van de achtermuur zijn wel uitgekrabd (meteen na het metselen van een laag voorzichtig uitkrabben, anders kan je er niet meer bij).
De achtermuur heb ik niet gevoegd, maar omdat deze zo dicht bij de schutting staat zie je er niets van. En mochten de buren de schutting ooit willen weghalen, is de muur makkelijk alsnog te voegen.

Andere stenen dan baksteen zijn, zoals eerder al genoemd, niet weerbestendig.


Maar ik weet niet wat voor schutting er staat; kan je deze niet tijdelijk weghalen en later weer terugzetten?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu