Tros-met-peertjes-lamp; te veel kroonsteentjes nodig

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik zie bij de bouwmarkt wel eens setjes liggen met een simpele tang en hulzen. Geen idee of dat fijn werkt maar is wel betaalbaar.

De perstangen die ik gebruik (en ieder ander die ze vaak nodig heeft) zijn inderdaad te kostbaar voor incidenteel gebruik.
 
Daar gaat dit hele topic toch juist over?
Nou, hier de topic starter, het ging er eigenlijk om dat ik zo'n 15 lampen bij elkaar wil aansluiten en dat dat in een plafondkap moet passen. Kroonsteentjes gaat niet echt passen, maar ook de 5-voudige lasklemmen met hendel niet, want je kan steeds maar 3 lampen per klem toevoegen, en op de laatste in de keten 4. Alternatief is dan de draden netjes bij elkaar. Dit zou denk ik wel gesoldeerd kunnen worden en krimpkous, maar dan moet het ook weer op de toevoerdraad worden aangesloten.

Vraag was eigenlijk of je in zo'n 5 voudige lasklem met hendel, ook meer draden (0,5-0,75mm2) per segmentje mag doen, dat scheelt een hoop ruimte en kijkt me nog redelijk veilig.
 
Omdat soepele draad die gesoldeerd wordt niet meer soepel is en in no time afbreekt. Zeker als deze geklemd wordt. Ook heeft soldeer last van koude vloei wat zorgt voor slecht contact als het wordt geklemd.


Die goedkopere zijn vaak voor laagspanning (12 v, auto) en ongeschikt voor 230 volt. Let dus goed op
Ze zijn er ook voor 230V. Sowieso altijd goed opletten of wat je koopt geschikt is voor de klus.
 
Vraag was eigenlijk of je in zo'n 5 voudige lasklem met hendel, ook meer draden (0,5-0,75mm2) per segmentje mag doen, dat scheelt een hoop ruimte en kijkt me nog redelijk veilig.
Jou oplossing lijkt me prima als je de draden per segmentje eerst aan elkaar soldeer zodat er niet eentje los kan raken en kan gaan vonken. Ik heb het ooit gehad dat ik een ongesoldeerde draad rond had gedraaid en in een kroonsteentje had vastgeschroefd. Achteraf bleek het niet vast genoeg te zijn geweest en is het losgeraakt en is het gaan vonken. Het kroonsteentje is toen gesmolten. Vanaf dat moment soldeer ik alle uiteinden voordat ik ze in een kroonsteentje o.i.d. vastschroef.
 
Dat is dus fout en gevaarlijk advies :!:

Je zult ook geen enkel verwerkingsvoorschrift van een fabrikant vinden die dit voorschrijft.

Kroonstenen heb je ook in twee soorten; die de draad klemmen tussen plaatjes en die direct met de schroef op de draden klemmen. Bij die laatste variant dien je altijd adereindhulzen toe te passen en nooit de draden los met de schroef klemmen.
 
Draden vertinnen en vervolgens in een klem aansluiten is dus niet de bedoeling. Dacht dat dit ondertussen wel algemeen bekend was. Google en ook dit forum staan er vol mee. Bijvoorbeeld:



Daar gaat dit hele topic toch juist over?:icon-study:
Behalve draden solderen en vervolgens in een klem aansluiten, kun je ze natuurlijk ook gewoon alleen aan elkaar solderen en vervolgens isoleren met krimpkous ofzo. Daar zie ik minder problemen mee, mits de verbindingen ook op trek ontlast zijn en dus nooit mechanische krachten te verwerken krijgen.

Dit is natuurlijk niet dubbel geïsoleerd dus die verbinding hoort in een kunststof omhulsel of geaard metalen gestel thuis.
 
Ja helemaal mee eens. Maar volgens mij is dit topic wel zo'n beetje klaar en blijven we ons herhalen. Ook de oplossing met een lasdoos is al eerder benoemd namelijk. Misschien niet het antwoord dat TS wil horen, maar daar kunnen we weinig aan doen.
 
er bestaan wel aderhulsen die geschikt zijn voor meerdere draden.
tot hoeveel maximaal durf ik niet te zeggen
 
Klopt, maar die twinhulzen hebben doorgaans een kunststof kraag. En zie die brede kraag maar eens diep genoeg in de opening van een lasklem te krijgen.
 
Even ter info.
Bij solderen krijg je een zachte verbinding, als je die b.v. met een schroefklem of iets dergelijks vastzet
dan kan het zachte soldeer gaan vervormen en op den duur los gaan zitten. Dit moet je voorkomen.
 
En zouden 2 van deze verdeler blokken passen, zie eerste foto? Dat is mooie en veilige oplossing.

Anders wellicht experimenteer PCB en draden direct in pcb solderen (dit werd veel toegepast in elektrische apparatuur). Dit soort PCB's zijn eenvoudig op maat te zagen. Dan nog elektrisch isoleren met bijvoorbeeld dubbele krimpkous en trekontlasting door PCB en kabels met tywrap o.i.d. Maar je moet dan wel handig zijn en weten wat je doet.

Of (experimenteer ) PCB en daarop printplaat kroonsteentjes op solderen (zie voorbeeld op foto 3). Alleen dat moet je ook goed elektrisch isoleren.

3002760..JPG image.jpg l_Kroonsteen_model_bouw_pcd_print_compleet_20200824143747.jpg
 
Er staan in het topic nogal wat foute/gevaarlijke reacties.
Het is de bedoeling dat een advies gegeven wordt dat correct is, dat is hier meermaals niet het geval.
Reacties alleen als u verstand van hebt van de materie.
Ik heb dit topic op slot gezet om meer gevaarlijke adviezen te voorkomen.
In grote lijnen kunt u adviezen om elektra draden te solderen negeren, dat is gewoon gevaarlijk.
Ook met kroonsteentjes is het oppassen dat de goede met plaatjes onder de schroeven worden gebruikt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan