Triplex van 4,5 mm dik of groefzaagje van 5,5 mm

Jeanmichel

  • #1
Ik ben op zoek naar triplex van 4,5 mm dik of een groefzaagje van 5,5 mm dik die op een spindel past van 6 mm (8 mm schacht bovenfrees).
Normaal lukt het om met 5 mm een veer en groef te maken maar nu met vochtige weer is het net wat krap aan, dus zoek een oplossing voor dit probleem en dunner triplex of iets dikker dan 5 mm bovenfreeszaagje.

Ook het idee gehad om lamellos te gebruiken maar ben bang dat de randen die ik gebruik te smal zijn namelijk 30 x 20 in 45 graden in lengte gezaagd.
Als er mensen zijn met ervaring van lamello's op kleine randen dan hoor ik dat graag.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bedrijfsadressen worden via het forum niet gegeven.
Naar leveranciers van de juiste materialen zal zelf gezocht moeten worden.
 

Jeanmichel

  • #3
Wie weet of het sowieso bestaat wat ik zoek?
En PBtjes zijn welkom.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Kan je niet gewoon met een 5 mm frees frezen en vervolgens je zijgeleider een 0,5 of 0,75 mm verzetten en nog een keer er langs halen?
 

Kees61

  • #5
Als je het triplex (mdf veer gaat ook) niet dunner kunt schaven, dan kan je de groeffrees laten slingeren. Het freesblaadje zit tussen 2 ringen opgesloten toch?

Je kunt met cellotape op de helft van die ringen te plakken bovenste ring de ene helft en onderste ring de andere helft), het freesje een beetje laten slingeren, om een iets dikkere groef te krijgen. Desnoods 2 of 3 lagen cellotape op elkaar. Een stukje papier gaat ook maar dat is lastig op zijn plaats houden bij de montage.

Ik weet niet wat je wilt maken (ik snap het verhaal van die randen nog niet zo goed), waarvoor je meer wilt weten over lamello's, anders zou ik graag helpen.
 

Jeanmichel

  • #6
Ik zoek een passende oplossing en het verzetten van de hoogte van de frees heb ik ook bedacht maar tijd kost geld. :lol:

Ter info: de rand van 30 zaag ik 45 graden aan 1 zijde en zet deze aan blad die ook 45 graden is om tot een dikkere rand te komen.

Ik mag helaas geen foto's plaatsen hier anders had ik voorbeeld kunnen plaatsen.

Laatste optie is dat ik de groefzaagje van 6 laat slijpen tot 5, ennogwat als 5,5 niet bestaat.

:?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Inderdaad, in dit geval is het plaatsen van foto's niet toegestaan, omdat het dan een bedrijfspresentatie of bedrijfs-producten betreft.

Het maken van reclame via Klusidee is nu eenmaal niet toegestaan!
 

Jeanmichel

  • #8
Goedenacht Kees

Maar ik ben verre van bedrijf
Ik maak de meubels voor me mams
Als ik een echt bedrijf zou zijn dan zou ik wel met andere spullen werken dan met een festo tafeltje

En de voorbeeld foto van de verbinding plaats ik op een plaatjes server
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als het alleen om een foto van een verbinding gaat, en niet om je producten, dan is plaatsen van een foto via een plaatjes server geen bezwaar vanzelfsprekend.
 

Kees61

  • #10
Jeanmichel schreef:
...de rand van 30 zaag ik 45 graden aan 1 zijde en zet deze aan blad die ook 45 graden is om tot een dikkere rand te komen.
Wat doe je dan met groeffraisjes en lamello's???
Leg de 2 scherpe kanten tegen elkaar en plak er tape overheen.
Als je het spulletje nu omdraait dan kan je zo lijm in de V laten lopen en dichtvouwen die hap. Uurtje later kan je het losmaken en ermee verder werken.
 

Jeanmichel

  • #11
Ik zet alles in de serrejoints en klemmen
plakband er op en vullen met lijm is mooie oplossing voor "Leen bak..r" ladekastje.
Maar goed.....
De triplex veer wil ik dus gaan vervangen door lamello's.
Maar heb daar nog geen ervaring mee dus geen idee of het werkt op smalle rand ivm los liggen of niet kunnen klemmen.
En ik zou de lamello machine daarom graag ook stationair zetten
dus geen idee welke daarvoor geschikt is en festo heeft geen lamello geloof ik.

 

Kees61

  • #12
Als je een lamello machine hebt dan moet je er maar eens mee gaan oefenen. Je ziet dan vanzelf dat je ook in een verstek kan steken. Je kunt zowel de stompe hoek als de scherpe hoek aanhouden. Het laatste is beter in dit geval.

Wat is de bedoeling van jouw veer anders dan de rand op maat lijmen? Want voor de contructie is het niet echt nodig en zo op de hoek is het ook niet sterk en als het even misgaat dan zie je de veer zitten aan de binnenkant. Jouw manier is ook moeilijk spannen.

Ik wist ook niet dat je een krasse rand wilde lijmen, dat blijkt nu pas uit de foto.
Met tape gaat uitstekend. Dat is gewoon een manier van koud tegen elkaar lijmen. Voor een opdikrandje is het een ideale methode. Maar als je perse een lamello machine wilt gebruiken dan zal ik dat niet tegengaan hoor. :D

Je kunt beter de lamello machine bedienen dan het stuk hout tegen een stationair opgestelde lamello aanduwen. Als je de machine zelf vasthoudt, dan voel je veel beter of je het goed aanhoudt.
Er zijn inmiddels allerlei fabrikanten die ene soort lamello machine maken. Kijk eens op een beurs ofzo. Je kunt in de zool van iedere machine gaten boren en draad tappen, om het ding vast te zetten, als je wilt.
 

H@ns

  • #13
Ik ga helemaal met Kees61 mee!! (tape dus) zo heb ik het zelf ook altijd gedaan en het biedt tal van voordelen t.o.v. de lamello of losse veer methode.
  • Alles netjes haaks
  • Alles strak aangesloten aan de zichtzijde
  • Weinig lijmresten op de zwakke verstek hoeken
  • Punten worden niet ingedeukt
  • Geen gemier met klosjes, die dan ook niet blijven plakken aan je verbinding als het uit de tangen komt
  • Enfin, zo kan ik nog wel even door gaan...
Trouwens als het gaat om lades dan is die verstekverbinding geen geweldige oplossing, in elk geval niet onderscheidend van het Leenbakker kastje waar je het over hebt, die veer of lamello verandert dat namelijk niet!

Als voor de romp is en het om de hoeken dek-zijden gaat dan kun je aan de blinde binnezijde een hoeklat schroeven om de zijdelingse kracht enigszins op te vangen (bijv. als domplat voor je lade).

Wat verder belangrijk is om te weten; gaat het om massief of plaatmateriaal?
En bij massief dan om kops- of langsverbinding?
 

Jeanmichel

  • #14
Ik gebruik massief eiken planken (parket zonder velling en messing + groef)
En ik snap de bedoeling van het plakband maar als ik niet alles ga inspannen kom ik toch echt de kracht van 5 kg. / cm² te kort die ze voorschrijven bij de lijm.

De veer gebruik ik bij: tafelbladen of andere bladen van bv de tv kast op mijn avatar en ook bij het maken van tafel poten die aan 4 zijde netjes moeten zijn en niet op de manier die je vaak in de winkel ziet, plat op of tegen elkaar.

En verder verbind ik ook de planken met de veer aan de zijkanten (mes en groef dus) en daar is dus echt een lamel of veer nodig tegen verschuiven (gelijk aan bovenkant).

Ik verlijm aan de langszijde en niet kops!
 

Kees61

  • #15
Gebruik dan zo'n soort frais:


Dan ben meteen je af van diktes van triplex en fraisjes.
(kweenie of het plaatje te zien is).
 

Jeanmichel

  • #16
Zo'n frees heb ik maar is ook geen uitkomst. Als ik dan de rand heb en het blad dan ronde hoeken geef dan is het frees werk zichtbaar. En het is tevens niet geschikt voor dikker hout dan 20 en ik gebruik parket wat soms dikker is.

Grotere maat is er alleen in schacht 12 en ik ben niet flexibel genoeg als ik bijvoorbeeld een andere hoek dan 45/90 graden wil maken.
En ook niet geschikt om langshout planken te verlijmen.

Dan weet ik dat er dan weer een verlijmfrees is maar met een veer gaat alles in 1 gang door.
 

Kees61

  • #17
Je kunt de groef ook nog zagen. En anders houdt het gewoon een keer op voor de hobbyist.
 

H@ns

  • #18
Zover was ik ook al ja. :wink:
 

Jeanmichel

  • #19
Dat is juist de hobby om het je zelf zo gemakkelijk mogelijk te maken en soms bestaan de dingen, die ik wil blijkbaar niet. Maar na goed zoeken vind ik het meestal wel en vandaar de vraag hier of iemand triplex weet van 4,5 dik of een groefzaagje van 5,5.

ps. Het zagen deed ik in het begin en was op zich wel goed maar zeer tijdrovend omdat ik per gleuf 3 x moest zagen en instellen.
 

Kees61

  • #20
Leg 2 groeffraisjes op elkaar, van 3 mm en 2.5 mm bijvoorbeeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu