Trekveer loopt aan

Pentarou

  • #1
Beste,

Ik ben bezig met het trekken van een netwerkkabel, maar ik loop tegen wat problemen aan. De oude coaxkabel zat zo vast dat ik flink moest trekken om hem eruit te krijgen. Daarom besloot ik de netwerkkabel met een trekveer door te trekken. Echter, de trekveer loopt nu vast en ik krijg de veer niet verder, zelfs niet met veel kracht of door te draaien om te zien of het langs de bocht wil.

Kan iemand mij adviseren over hoe ik de trekveer verder door de buis kan krijgen? Ik heb gelezen over het gebruik van een veerpomp, maar ik twijfel of dit veel verschil zal maken gezien de kracht die ik al heb gebruikt. Misschien zijn er andere, praktischere manieren om dit probleem op te lossen.

Alvast bedankt voor de hulp!
 

Lampje45

  • #2
Een veerpomp kan juist wel het verschil maken.
Maar het is wel een investering.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Weet je zeker dat de oude kabel er helemaal uit is?

Als de veer niet verder wil dan helpt het soms om de veer korte stukjes heen en weer te stoten in de hoop dat hij er dan toch door schiet.

Veerpomp kan een laatste redmiddel zijn.
 

Pentarou

  • #4
Bedankt voor je reactie, lampje45. Zou een veerpomp zelfs werken als ik al flink aan moest trekken om de coaxkabel eruit te halen? De kabel zat al muurvast. Het lijkt alsof er een scherpe knik in de buis zit. Ik overweeg namelijk wel een veerpomp aan te schaffen.
 

Pentarou

  • #5
Ja, vonken_trekker. De oude coax kabel is er helemaal uit. Geen scheuren in de kabel of stukjes dat ontbreekt ofzo.
 

Lampje45

  • #6
Ja, wat er tegenzit dan kun je vaak niet zien.
Recent nog zelf gehad.
Voor de zonnepanelen een kabelroute gezocht vanaf de zolder naar de meterkast.
Bij de bouw, 40 jaar geleden, was een loze leiding voorzien voor een evt. elektrische boiler met een maatvoering van 3/4", dus lekker ruim.
De trekveer van 10 meter erdoor, maar bleek te kort.
Trekveer van 20 meter gekocht, ingevoerd van boven naar beneden, liep vast op 11 meter.
Toen maar geprobeerd van onderen af, bleek ook op ongeveer dezelfde lengte vast te lopen.
Ik kon horen waar hij vastliep. En bij de meterkast in een bocht in het beton.
Boven was dat achter het brandvrije knieschot, daar zat een wat krappe bocht, waar de veer geen energie meer had, want hij was al zoveel bochten tegengekomen.
Een gipsplaat verwijderd en de bocht eruit gezaagd en zo kon ik toch de 5 aders van de zonnepanelen netjes onzichtbaar naar de meterkast krijgen.
Hier had een pomp zeker geholpen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
En eigenlijk mag je een netwerk kabel niet trekken met een trekveer, dit soort kabels leg je in een goot.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Kabel terug trekken en maak de kabel gewoon een beetje nat en spuit wat water in de buis in de trekrichting mee.
Dus geen zeep oid. gebruiken want dat droogt uiteindelijk uit en dan plakt je kabel helemaal vast in de buis.
Verder vraag ik me af wat je met een veerpomp wil bereiken?
Een veerpomp gebruik je om de veer in de buis te krijgen, zit die er eenmaal doorheen dan heb je de pomp niet meer nodig en kun je ook niet gebruiken om er kabel mee in een buis te krijgen.

Wat Ronny opmerkt is wel van belang, zet je teveel kracht op de kabel dan trek je de wikkelingen uit het model wat nadelig is voor je snelheid. Nu zal dat voor een woning wel meevallen maar gaat het moeilijk dan trekken wij altijd een stuk extra van zo'n 2m en knippen dat extra stuk kabel bij het afmonteren weg.
 

Pentarou

  • #9
Dank je voor het delen van je ervaringen hiermee. Ik ben blij dat het voor jou is gelukt. Ik ben niet zeker waar het precies vastloopt, maar ik vermoed ergens boven 1 of 2 meter vanaf de ingang. De muren en plafonds zijn van gewapend beton, dus ik heb helaas niet de mogelijkheid om het hoekje te vervangen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Soms helpt het ook het eens vanaf de ander kant te proberen dus lukt het niet van beneden naar boven dan maar van boven naar beneden.
Ook kabel met 2 personen aanbrengen kan een optie zijn, de een trek aan de ene kant, de ander duwt aan de andere kant, maar wat water gebruiken als glijmiddel kan altijd zonder nadelige gevolgen.
 

Pentarou

  • #11
Er zit geen kabel meer in. Ik heb aan beide kanten geprobeerd, en het lijkt vast te lopen op dezelfde punt. Ik heb zojuist warm water geprobeerd, maar dat werkt ook niet. De witte kabel op de foto is een aftakking naar de zolder. Dit hebben de vorige bewoners gedaan, dus niet met een lasdoos of iets dergelijks. De lasdoos op de foto is wel vanuit de bouw.

IMG-20240308-WA0005.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Ik had je reactie niet goed gelezen en dacht dat je de veer er al wel doorhad maar dat de kabel vastliep.
Maar misschien een idee om te gaan stoten met de veer vanaf het punt dat je de veer het eenvoudigste kunt bewegen.
Iemand anders laten luisteren waar de veer te horen is en waar je kloppende geluiden hoort waar de veer ergens tegenaan komt.
Is dat gevonden dan daar kijken of je wat kunt zien/vinden waarom de veer niet verder wil.
Alternatief maar wel veel rigoureuzer is meer water van boven naar beneden laten lopen (gewoon met de plantengieter) daar waar een vlek oid. in de muur komt daar zit hoogstwaarschijnlijk je probleem.
Openhakken moet je toch als er geen andere weg is en dan heb je wel meteen de juiste plek.
Loopt het water er aan de andere kant gewoon weer uit dan kan het een te scherpe bocht zijn en dan kan de veerpomp wel een uitkomst zijn om meer kracht te kunnen zetten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
probeer een kunstof veer.
en knip eventueel aan 1 kant de kop er af.

kunstof veren zijn glader en dunner
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
Dun touwtje met een plastic propje eraan er doorheen zuigen met een stofzuiger.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Een stalen veer is vaak erg stug om door een krappe bocht te gaan, ik gebruik dan vaak een kunststofveer met een dunne flexibele veerkop om door de bocht te komen, daaraan dan weer de stalen veer om kracht te kunnen zetten bij trekken.

Touwtje en stofzuiger methode werkt super.

En of een speciaal glijmiddel gebruiken of normaal water. Nooit zeep!
 

Pentarou

  • #16
Bedankt voor de tip! wat voor soort touw kan ik hiervoor het beste gebruiken. Gezien de coaxkabel muurvast zat, denk ik dat deze sftp netwerkkabel hier ook niet zo makkelijk doorheen zal komen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #17
Beginnen met een metselkoord oid, als die er doorheen is, een dikker touwtje er doorheen. Luxaflex koord of paracord werkt goed, maar dat is te zwaar om er doorheen te zuigen.
 

Pentarou

  • #18
Ah, ik ga dat proberen, dankjewel. Dan bevestigen aan een kabelsok, of is er een andere manier? De kern/adertjes zijn namelijk niet zo heel sterk denk ik.
 

Lampje45

  • #19
Dat doe je met een trekkous, dan trek je niet aan de aders, maar aan de mantel en zijn de krachten over een grotere lengte verdeeld.
kabeltrekkous RVS met anti-twist trek oog 4-6mm (30039)
 

Pentarou

  • #20
Dank je wel voor je reactie. Ik heb inmiddels een nylon trekveer geprobeerd, deze komt er gelukkig wel doorheen, alleen heeft het geen oogje. Hoe kan ik zo'n netwerkkabel het beste bevestigen? Zelf denk ik aan lagen ducttape, dat was voorheen altijd wel een succes geweest, maar ik weet niet of dit ook zo is bij een nylon trekveer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu