Trekveer wil niet door mantelbuis

Joete

  • #1
Ik heb een mantelbuis (rond 75mm) vanaf mijn schuurtje achter in de tuin, om mijn garage, naar mijn meterkast liggen. Nu wil ik daar een kabel in gaan maken en na meerdere pogingen, van beide zijden, krijg ik het niet voor elkaar. De trekveer komt na ongeveer 12 a 13 meter vast te zitten, dan heb ik nog een kleine 10 meter te gaan... Heb al extra voorwerpen voorop de trekveer gemonteerd zodat deze meer rond is en soepeler door de buis gaat, maar ik kom niet verder dan deze meters.

Met de stofzuiger nog niet geprobeerd, maar over deze afstand (20-25 meter), met deze diameter en wetend dat er water in de mantelbuis zit gaat hem dat op voorhand al niet worden...

Iemand een idee hoe ik dit toch voor elkaar zou kunnen krijgen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Blazen, net als bijvoorbeeld bij de glasvezel.
 

Henk E

  • #3
Misschien dan een tussen punt maken als het niet wil lukken?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou toch zuigen met een bouwstofzuiger proberen. Water is voor zo'n stofzuiger geen probleem. Met een bal iets kleiner dan de buisdiameter kun je in een 75 mm buis behoorlijk wat trekkracht opwekken met een stofzuiger. Eerst een dun vissnoertje er doortrekken, daaraan een dikker touwtje.
 
  • Like
Waarderingen: Joete en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou ook voor de stofzuiger gaan, dat lukt vaak wel
 
  • Like
Waarderingen: Joete

Klusser1954

  • #6
Soort gelijke situatie opgelost door enkele 5/8 buizen aan elkaar te lijmen en die in de pvc-buis te rammelen. Er zaten bij mij geen 90 grd bochten in.
 

Joete

  • #7
Betreft een flexbuis, die eerst die de vloer gaat, vervolgens door de tuin, om de garage, onder de fundering door de meterkast in. Dus best wat bochten... Buizen er door drukken lukt dus niet.

Tussenpunt maken zal ook niet gaan. Tuin, pad tussen de garages en oprit zijn volledig klaar. Daarbij denken we oprit en pad tussen garages met buren, dus dat ga ik ook niet zomaar open trekken en daar kom ik ergens klem te zitten.

Toch de stofzuiger maar proberen van de week. Iets er voor knopen voor meer vacuüm had ik nog niet aan gedacht, goeie! Ga ik deze week ff proberen.

Thnx voor het meedenken!
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Dit lossen wij altijd op met een andere veer dan een normale trekveer.
De normale trekveer gaat nl. steeds meer kronkelen in de 75mm buis en gaat uiteindelijk vast zitten.
Vandaar dat we een speciale veer gebruiken die wat stijver is en minder wrijving geeft met de buis dit is een nylon trekveer die er uitziet als een wokkel van 25m lang.
Lukt ook dat niet dan hebben we nog nylontrekstangen die met glasvezel versterkt zijn van 1m, die schroef je simpel aan elkaar en duw je door de buis (worden meestal gebruikt voor kabelgoten) alleen voor 1 keer gebuiken wel een duur grapje want die stangen kosten per 10m als zo'n 30 euro.
Mocht je toevallig dunne tyleenslang hebben dan lukt het daar vaak ook wel mee om die te gebruiken als trekveer
 

Joete

  • #9
Bedankt voor je reactie.
Gisteravond toevallig met de stofzuiger geprobeerd en gelukt! Boterhamzakje, met een klein beetje lucht, vooraan een nylondraad geknoopt, stofzuiger aan de andere kant. Eerst een bak met water eruit :lol: en toen kwam het zakje erdoor. Ondertussen een waslijn er door getrokken. Zaterdag de kabel proberen, maar dat moet ff met 2 man
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

PWRM

  • #10
Hetzelfde probleem met 20 meter 75 mm mantelbuis onder de nieuwe woning. Trekveer tot 16 meter maar geen centimeter verder. Van beide kanten vele malen geprobeerd. In de meterkast kwam een glasvezelkabel naar binnen, die men nog niet aan had gesloten, dus nog niet op maat had geknipt. De lengte was meer dan 20 meter, dus even geprobeerd de glasvezelkabel erdoor te duwen. Dat ging perfect en zonder probleem. 1e keer goed. Trekveer aan de glasvezel vastgemaakt met tape, en terug getrokken zonder veel moeite. De glasvezelkabel is een stugge plastic leiding ± 0,5 cm dik, maar weegt vele malen minder dan een trekveer. Heeft een ander gedrag dan een trekveer, maar perfect voor dit klusje. Succes!
 

Fmrama

  • #11
Tip Voor de volgende ‘mantelbuis klusser’. Voordat je de buis in de grond legt 1 of 2 draden/touwtjes er door wurmen. En dan voor en achter een 0,5 metertje overhouden. Mocht je ooit een kabel erdoor willen halen, dan vastmaken aan touwtje en trekken maar. En als je dan slim bent (en dat ben je) dan aan de kabel weer een touwtje extra. Voor de evt volgende kabel.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
En als je dan voor de 100 punten gaat, gebruik je het trektouw om de veer erin te trekken en daarna trek je de draad weer met de veer. En kabels als utp en coax beter met een trekkous trekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu