Trapgat zolder vergroten of muur weghalen

Bwjak

  • #1
Wij zijn bezig met de zolder en hebben daar een aantal plannen voor

Echter er staat een muur met een ( zie foto) deurgat, graag zouden wij die muur willen slopen en een nieuwe wandje plaatsen om zodoende een grotere kamer te krijgen.
volgend jaar komt er een verbrede dakkapel over de breedte van een kant van de muur dus dan moeten we er sowieso wat mee. anders hebben we een schuine muur in onze nieuwe dakkapel staan, suggesties?..
Maar hoe weet je of dit een dragende muur is en of je deze kan weghalen?

het zou ook een optie kunnen zijn om het deurgat te vergroten tot de nok en er dan een deurpost in te plaatsen met een deur, maar zou dat problemen op kunnen leveren als de middenbalk hierop steunt?

ben benieuwd naar jullie suggesties ideeën en oplossingen
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Het lijkt me het beste om hier een bouwkundig constructeur bij te halen.
Je gaat de constructie van het huis veranderen, dat is vergunningsplichtig en moet dus bij de aanvraag worden voorzien van een tekening en berekening.
 

Bwjak

  • #3
Duidelijk antwoord, waren we ook van plan maar was benieuwd naar de suggesties.
maar als over de gehele breedte een dakkapel wordt geplaatst, dan moet er toch iets met die muur :D
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dit is idd werk waar een constructeur bij moet komen:

Grote kans dat deze draagmuur de gordingen ondersteund. Dat uit 2 zaken af te lezen: De gording is met een schuine las of metalen verbinder verlengd, en/of de balkmaat is te klein voor een volledige overspanning.

Als je de muur (deels) wilt verwijderen, moet er bij het plaatsen van de dakkapel dus een grote gording/ligger over de volle breedte van de woning aangebracht worden om dit op te vangen.

Alternatief zou kunnen zijn om de draagmuur te vervangen door een (stalen of houten) spant.
 

Bwjak

  • #5
Bedankt voor de reactie, duidelijk
maar is dit iets wat het bedrijf kan/moet doen die het dakkapellen plaatst en wat hier bij hoort? of plaatsen zij de dakkapel normaliter alleen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Normaliter plaatsen zij alleen de dakkapel. Maar er zijn genoeg bedrijfjes die ook zwaardere ligger en/of een spant kunnen plaatsen, maar je moet dit duidelijk aangeven.

Overleg met hen welke balkmaat ze toepassen indien de draagmuur komt te vervallen. En vraag hiervoor wel een vergunning aan, met een constructeursberekening.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Die vraag kan alleen het bedrijf zelf beantwoorden. Het gebeurt meer dat een spant wordt verwijderd voor een dakkapel. Het is niet uit te leggen, maar als de dakkapel vergunningsvrij is, is het weghalen van het spant daarvoor ook vergunningsvrij.

Neemt niet weg dat er dan nog steeds een constructeur naar moet kijken. Een dakkapelplaatser die dat zonder constructieve onderbouwing doet zou ik niet kiezen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Gezien de gordingafmeting op de foto is de muur dakdragend.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu