Trapgat zagen

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #21
Jouw huis is 2 jaar oud dus voldoet aan het bouwbesluit 2003
een splitrap die aan dit besluit voldoet krijgt een flinke diameter.

Het aanpassen van de sparing is waarschijnlijk alleen mogelijk door een raveelstaal aan te brengen

Je wilt namelijk de raveelwapening die evenwijdig aan het trapgat in de breedplaat zit of na het maken van de foto op de breedplaat is aangebracht doorzagen.
 

Zibel

  • #22
Wat is een raveelstaal?

Wat mij betreft voldoe ik overigens niet aan het bouwbesluit van 2003, als dat niet verplicht is.
 

Zibel

  • #23
Ik zal morgen proberen bouwtekeningen te bemachtigen bij het gemeentelijk archief.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #24
Het voldoen aan het bouwbesluit is verplicht.
Een dergelijke constructieven ingreep is in principe bouwvergunningsplichtig.

google even raveelijzer of raveelstaal (linkjes mag je hier niet plaatsen)
 

Zibel

  • #25
Voor het trapgat heb ik een lichte bouwvergunning nodig, maar voor de trap kennelijk niet. De trap moet officieel weliswaar voldoen aan het bouwbesluit, maar ik geloof niet dat er enige vorm van handhaving bestaat voor particuliere woningen?

Wat ik heb begrepen van raveelijzer is dat het langs het trapgat wordt aangebracht, om steun te geven aan de omliggende vloer. Ik heb de ligging van het ijzer op de tekening geel gemaakt, zoals ik het begrijp:




In dit geval zou het ijzer voorkomen dat de breedplaten 'inzakken' op de raaklijn van de twee platen. Maar heeft wapening in die richting niet dezelfde functie? Dan zou je na het betonstorten de stutten kunnen weghalen en heb je hetzelfde effect?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #26
Bij het vloertype dat is toegepast (breedplaat) worden geen raveelijzers gebruikt
Hier wordt inderdaad in de beton voldoende wapening aangebracht.
Maar dat is alleen mogelijk als je aan het bouwen bent


De tijdens de bouw aangebrachte wapening wil je nu doorzagen.
Je moet dus minimaal een nieuwe raveling maken
meestal wordt er dan staal toegepast.

Doordat de raveling verder van de muur komt te zitten worden de vloerplaten aan weerszijde van het trapgat zwaarder belast.
het is dus nog maar de vraag of deze nog voldoende stijf zijn.

Je trap moet aan het bouwbesluit voldoen
bouwtoezicht behoord dit te controleren (op de tekening uiteraard)
 

Zibel

  • #27
Ach natuurlijk, dat zei je ook: wapening vervangen door raveelijzer. Nou snap ik het. Ik krijg de tekeningen straks digitaal gemaild en dan hoop ik te zien waar de wapening zit.

Op de nieuwe bouwtekening, met daarin dus de extra sparing, zou de constructeur de bestaande trap op de oude plek kunnen laten zitten? Bouwtoezicht zou zich dan niet af moeten vragen waar het extra gat voor dient. :) Of het zou simpelweg buiten hun bevoegdheid vallen.

Een traploos geheel gaan ze ook vast niet goedkeuren. Het zou namelijk wel handig zijn om dat trapgat en de trap zelf van elkaar te scheiden, qua vergunning en bouwtekeningen etc.
 

Ralph

  • #28
Dat word een leuk stukje ijzer in het zicht dan wat ook al een beetje gewicht met zich mee brengt.
Een heel andere optie...... misschien kun je er een betontrap in kwijt, die kan je meedragend uitvoeren maar dan moet je dat gat wel hakken, je bent die wapening dan nodig om in de trap te verwerken.
 

Zibel

  • #29
Dat is een interessant idee, maar een van de redenen om de boel te veranderen is dat ik een open trap wil waardoor ik meer lichtinval in de woonkamer krijg. Maar het idee van een dragende betontrap is inderdaad een stuk strakker dan stutpalen met een iel trappetje ernaast. Of je zou er mooie zuilen van moeten maken waar de trap mooi inpast. Maar dat zijn nogal ingrijpende dingen waar een volgende koper niet per se blij van wordt.

Ik zit nu zo te denken dat ik het bestaande trapgat gebruik voor een trap met een optrede van 215, een aantrede van 215, de klimlijn 300 uit de kant en een minimale breedte van 800. Het wordt dan een onderkwart en bovenkwart met ertussen maar 2 of 3 rechte treden, en beneden 2,5 treden buiten het trapgat. Volgens mij kom ik met een trapgatbreedte van 950 dan maar weinig over de 2 meter lengte qua trapgat, wat betekent dat de nieuwe trap vanuit de woonkamer bezien net buiten de nieuwe scheidingswand (glas) valt, of net een stukje hoog door de kamer steekt. Daar kan ik een schuin plaatje voor zetten dat met het plafond wordt meegespoten, en dan heb ik wel de makkelijkste, goedkoopste en minst ingrijpende optie. Vergunningen en (constructie)tekeningen blijven dan volledig buiten beeld, qua openbaar.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #30
Hier houdt het dan op, u geeft een aantal keren aan dat u geen zin hebt zich aan het bouwbesluit te houden of op z'n minst daarmee te marchanderen.

Op dit forum wordt niet meegewerkt aan dergelijke constructies.
Het is werk voor een constructeur en niet voor een klusser om dergelijke ingrepen te beoordelen en eventueel te berekenen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu