Trapgat zagen

Zibel

  • #1
Ik wil een stuk uit de betonnen verdiepingsvloer laten zagen t.b.v. een nieuwe trap. Het huidige trapgat wordt daardoor groter. Er lopen wel leidingen door dat gedeelte, dus die zullen moeten worden omgelegd. Is dat te doen? Hoe zou dat kunnen?
 

Zibel

  • #2
Ik bedenk met net dat er door de plastic buizen in het beton waarschijnlijk alleen elektriciteit gaat. Dat lijkt me minder moeilijk omleggen...
 

Kloek77

  • #3
Laat er iemand naar kijken die kan beoordelen of dit de constructie van het huis evt. aantast; een constructeur dus.
 

Zibel

  • #4
Ik denk dat ik inderdaad de klus van gat zagen en trap plaatsen aan een aannemer moet overlaten. dat zijn beide dingen waar je geen fouten mee wilt maken. het huis is 2 jaar oud, dus het zou wellicht handig zijn als de bouwer (verwijderd) het zelf kan doen

hieronder de situatie, met in kleur aangegeven:
blauw: het te maken gat
magenta: de randen van de betonplaten
groen: wapening






omdat de betonplaten eindigen bij het trapgat, en daar nergens op steunen, wordt de constructie eerder sterker dan minder sterk. uit het 'slappe' stuk wordt immers gezaagd. maar er loopt wel wat wapening om de 2 platen te verbinden (?), waardoor de stukjes aan weerszijden van het nieuwe gat enige steun missen (?)
 

Ralph

  • #5
Heb je geen tekening van hoe het ijzer ligt. Maar ik weet haast wel zeker dat daar dragende staven liggen, dus je kunt het niet klakkeloos weg zagen.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het ijzer zie je op de onderste foto liggen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Het ijzer wel maar de dragende staven liggen waarschijnlijk al ingestort :wink:
 

Ralph

  • #8
Op die foto ligt alleen de platen en het onderste bijleg ijzer, de bovenwapening ontbreekt compleet......het is trouwens 2 wand afgedragen deze constructie wat het er allemaal ook niet makkelijker op maakt.
Je kan hier niet zomaar een blok eruit zagen, je zal er een dragende wand of staalstutten onder moeten plaatsen.
 

Zibel

  • #9
Ik neem aan dat

bovenwapening =
afbeeldingen zijn helaas verwijderd mod
en onderste bijleg ijzer =
afbeeldingen zijn helaas verwijderd mod

bedoel je dat men later (na de foto) nog bovenwapening heeft aangebracht bij het trapgat?

ik zie nou pas dat die middelste plaat inderdaad bij het trapgat volledig hangt aan de naastliggende platen, middels de wapening. die kun je dus niet zomaar doorzagen. maar met een staalstut zou het dus moeten kunnen
 

Zibel

  • #10
Hoe moet een constructeur weten waar de wapening precies ligt?
zijn tekeningen daarvan opvraagbaar?
 

Ralph

  • #11
De bovenste foto is gewoon een bosje bijleg staven die nog ergens gelegt moet worden. De bovenwapening is dan ook zeker later nog aangebracht.

En idd, de constructeur (en ook jij) kan die werktekeningen opvragen. En dit is ook de enige juiste weg in jou geval, gewoon doen dus.
 

Ralph

  • #12
Valt me trouwens meteen ook op dat er geen steekbeugels om het trapgat zitten, die horen toch al in de breedplaat te zitten.......rare constructies maken ze daar :shock:
 

Zibel

  • #13
Haha oke die liggen daar gewoon tijdelijk dus. misschien dat ze die bossen staven bovenop even hebben vastgezet om de ruimte te hebben om de plastic leidingen eronder te kunnen leggen

maar hoe dan ook, een constructeur kan mbv tekeningen sowieso een manier bedenken om waar dan ook een stuk uit te zagen, waarbij eventueel gestut moet worden? en die stroomkabels en eventuele waterleidingen kunnen ook in alle gevallen worden omgelegd?

dan is het meer een kwestie van geld dan van wel of niet mogelijk
 

Ralph

  • #14
Tja, als geld geen rol speelt is alles mogelijk.
 

Zibel

  • #15
Nou, dat speelt wel een rol en bovendien zit ik niet te wachten op gebreek en stutpalen. Ik wil alleen de linker helft van het trapgat dichtmaken en de trapkast daaronder weghalen zodat er een extra zithoek ontstaat. De makkelijkste oplossing is denk ik toch een halfslag (180 graden) spiltrap onder een trapgat van 1600 x 900. Daarbij kan ik misschien nog 3 treden buiten het trapgat laten vallen. Maar ik weet niet hoe (on)comfortabel en (on)veilig dat loopt, met bovendien 2 kleine kinderen.
 

Ralph

  • #16
26 cm aantrede is normaal en ik denk dat 21cm wel minimaal is. Nog kleiner dan 21 cm is gewoon een circus trap en voldoet dan aardig aan je laatste zin.
 

Zibel

  • #17
Oke, maar hoe bereken ik hoe groot de aantrede is bij een trapgat van maximaal 1700 x 950 en 3 meter hoogte? een halve meter mag eventueel buiten het trapgat omhoog, dus dan zou het hoogteverschil binnen het trapgat 2500 worden
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Is het niet handiger eerst te weten of het trapgat op de voorgestelde manier constructief in de woning mag/kan komen ?
 

Zibel

  • #19
Ik heb al een trapgat van 3500 x 950, waarvan ik ongeveer de helft wil dichtmaken. als dat lukt met een spiltrap is dat de goedkoopste en makkelijkste oplossing waarbij ik bovendien geen ingrijpende wijzigingen uitvoer

ik dacht dat het uitzagen van een extra stuk niet zo ingrijpend zou zijn, maar als er gestut moet worden is het dat wel. waar kan ik trouwens die bouwtekeningen opvragen?
 

Zibel

  • #20
Ik heb een berekeningsmethode (url werkt niet meer) gevonden.


vraag me alleen af of de boomlengte de rechte of schuine lengte is (de eigenlijke trapboom loopt immers schuin omhoog?)

ik kan het wel shaken met mijn trapgaatje van 1700 x 950. die wenteltrapjes die ze verkopen zijn kennelijk inderdaad kermistrapjes die je niet met goed fatsoen kunt toepassen tbv de 1e verdiepingsvloer van een woonhuis

dan wordt het toch breken en stutten :(
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu