Trapgat in bestaande houten vloer

Ra0ul

  • #1
In een houten vloer met 4 draagbalken willen we over de hele lengte van 2,7 meter een trapgat maken.
maten vloer; 5meter bij 2,7 meter waarin de 4 draagbalken in de lange richting liggen.
het trapgat komt over de lengte van 2,7 meter en dan 1,3 meter van de muur.
Vraag;
hoe kan ik de 4 balken het beste opvangen?
met een houten balk die op beidde muren liggen of met ee H profiel?
het betreft een oud huis waarvan balk en vloer nog goed is.

ik heb begrepen dat de te plaatsen trap ook "draagt"

alvast bedankt voor de moeite
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat lijkt iets voor een bouwkundige, de vraag is te complex om dit zonder uitgebreide tekeningen en afmetingen verantwoord in te schatten.
 

BeeTeeWee

  • #3
Ik heb hetzelfde gedaan in een huis uit 1890. De oude, enorm steile en smalle trap hebben we vervangen door een nieuwe bordestrap in de oude stijl, maar met een op- en aantrede conform het bouwbesluit 2006.

Je zult eerst de vloerplanken op de bovenverdieping van de vier balken moeten verwijderen. Vervolgens stempel je beneden die vier balken zo dicht mogelijk bij het nieuwe trapgat, laten we zeggen op 1.45 meter uit de muur. Desnoods schroef je wat stalen hoeken aan balk en stempel, dan blijft de boel wel staan.

Op 1,3 meter + balkdikte haaks uit de muur zaag je de balken netjes door. Nu kun je de afgezaagde stukken vrij gemakkelijk uit de muur trekken. Tenminste, als er geen smeedijzeren ankers aan zitten, die moet je anders eerst even doorslijpen.

Vervolgens zet je een "raveel" (=dwarsbalk) van dezelfde dikte als die vier andere balken, overdwars in de hal. Dat raveel leg je in raveeldragers. Dan kun je vier nieuw gezaagde kopse kanten van de balken haaks op dat raveel bevestigen, met raveeldragers zonder bovenlip. Vloer weer dichtleggen, het plafond beneden weer doortrekken en je nieuwe trapgat zit erin.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Een raveelbalk van dezelfde dikte als die vier andere balken?

Dat lukt dus niet. Waarschijnlijk minimaal een dubbele balk. Maar daar hebben ze constructeurs voor uitgevonden. Dat is niet iets wat iemand zo kan zeggen, zelfs BeeTeeWee niet :)

Denk je aan de bouwvergunning?

grtz
Henk
 

BeeTeeWee

  • #5
@IJkenhout: die andere balken overspannen op dit moment maar liefst 5 meter. Dat moeten dus wel vier flinke jongens zijn: minstens 7 cm. dik x 19 of zelfs een kleine 22 centimeter hoog. Wedden? Volgens de TS zijn die balken nog in prima staat.

Het raveel hoeft straks maar 2,7 meter te overspannen. Ook zonder constructeur kan ik wel aangeven dat je dat met een balk van 19 a 22 centimeter hoog en 7 dik prima aankunt. Daar zakt bij wijze van spreken nog geen vrachtwagen doorheen.

De overspanning van die vier flinke jongens loopt zelfs nog terug, van 5 meter naar 3.63 meter.

Ik zou er dus totaal niet benauwd voor zijn. Bij mij thuis gaat het al drie jaar goed, het geeft geen krimp. Een vergunning heb ik evenmin aangevraagd. Moest dat dan? :mrgreen:

Maar oke, als je met heftrucks over je overloop wilt gaan rijden :roll: , bout je twee van die balken aan elkaar en zaag je die vier balken niet op 3.63 maar op 3.56 af.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Aangezien niemand weet hoe de maten van de balken zijn heeft het weinig zin hier over van mening te verschillen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
Haal daar even een bouwkundige bij.
die e.a ter plaatsen kan opnemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu