Trapgat in woonkamer afsluiten (deur, schuifdeur, verbouwing?)

Hagdos

  • #1
Wij hebben een trap die uitkomt in de woonkamer, hierdoor verdwijnt veel warmte naar zolder. Er hangt al wel een gordijn voor, maar het liefst zouden we hem helemaal dicht maken met een (schuif)deur. Het probleem is dat er een deur direct naast de trap zit, naar de hal. Omdat ik hier zelf niet zo veel ervaring in heb ben ik op zoek naar creatieve oplossingen, die we al dan niet zelf kunnen uitvoeren.

Een schuifdeur zou ideaal zijn omdat die in de zomer open kan blijven staan (is makkelijker de trap af, en de warmte kan dan weg). Het houten randje rechts vd trap dwingt een schuifdeur om dan precies op de hoogte van de scharnieren van de gangdeur te zitten, waardoor die niet meer open zou kunnen.

Zou het mogelijk zijn om de bestaande deur 5 cm naar links op te schuiven? Of iets smaller te maken?

Een andere oplossing is om de hal wat groter te maken, zodat de trap in de hal uitkomt. Daar wordt onze (kleine) woonkamer wel nog kleiner van. Het liefst zou ik de deur van hal naar woonkamer dan schuin zetten (45º), maar ik weet niet of dat kan/mag. Dan hou je een driehoek over als landing onder aan de trap.

Ik heb wat foto's toegevoegd; de linkerdeur gaat naar de hal, de rechterdeur naar de trapkast. Rechts van de trap(kast) is een draagmuur, de rest is allemaal geen dragende muren.

Alvast hartelijk bedankt, alle ideeën zijn welkom!

20210321_190558.jpg
20210321_190612.jpg
20210321_190620.jpg
20210321_190638.jpg
20210321_190653.jpg
20210321_190703.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat zit er in de hal naast de trap? Een andere trap die meteen in de hal uitkomt zou het mooist zijn.

Hier kan je redelijk eenvoudig de hal iets groter maken. Eventueel met een glazen wand/deur voor een ruimtelijk effect.

Een deur onderaan de trap is toegestaan, dus een deur onder 45° plaatsen mag ook. Erg handig is dat niet altijd. Hou rekening met de doorloop, die moet groot genoeg zijn voor grote spullen (zoals bij een verhuizing).
 

Hagdos

  • #3
Ik zal vanavond even een foto toevoegen, dat is duidelijker, maar ik zal het in tekst proberen.

Achter de deur naar de hal zit links het muurtje, die zie je nog op de foto's; die loopt door naar de voordeur. Direct rechts zit de meterkast, die zit tegen de achtermuur aan. Daarvoor wat lege ruimte en de kapstok. Iets verder rechts zit het toilet.

Als ik je goed begrijp zeg jij verbouw de trap, zodat hij iets verder doorloopt naar links en in de hal uitkomt? Ik denk dat dat niet helemaal past, maar het zou wel ruimte schelen tov alleen maar de muur verplaatsen. Geen slecht idee, ik had nog helemaal niet overwogen dat de trap zelf verbouwen een optie is.

Een deur van 45 graden lijkt me vooral onhandig als je met spullen de trap afkomt, maar nog altijd handiger dan een deur direct tegen de trap aan (denk ik, geen ervaring mee). Dankjewel!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Op de verdieping is daar een soort halletje. Is in dat halletje of overloop het einde van de warme luchtstroom omhoog.
 

Hagdos

  • #5
Foto's van het halletje beneden, dit is de andere kant vd deur op de eerste foto's. (Met een groothoeklens genomen, er is niet zo veel ruimte). Ik denk dat de trap verlengen deze kant op niet echt werkt, dan moet de meterkast verplaatst worden.

@Wgb: Boven de trap is een halletje, met daaraan de (open) trap naar zolder. De zolder is een grote open ruimte, daar verdwijnt de warme lucht dan naartoe. Die is bijna net zo groot als de woonkamer en niet ontzettend goed geïsoleerd, dus dat mee warm stoken is niet gratis.

20210323_192739.jpg 20210323_192752.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Op de vloer van de zolder kan je daar geen luik maken. Zelf heb ik een luik op zolder gemaakt dat het voorkomt een hoop trek of koudeval de woonkomer in.
Dat luik hangt in evenwicht dus loop je de zoldertrap op dan duw je het luik met je hoofd open. Een handenvrij systeem.
 

Hagdos

  • #7
Blijft het dan openstaan zolang je op zolder bent?

Ik kan me voorstellen dat we daar in de toekomst nog wel een kamer willen maken, dan is een luik niet zo handig denk ik (of veilig, als er brand uitbreekt en je op zolder slaapt)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ja het hangt in evenwicht. Het kan een simpele oplossing zijn om die trek te reduceren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
In de hal zit de meterkast met de zijkant tegen de trap aan. De trap kan dus helaas niet in de hal uitkomen.

Een luik bovenaan is nu nog toegestaan omdat het bergruimte is. Als het een slaapkamer (of vergelijkbaar) wordt, mag dit niet meer. Het is sowieso verstandig het dak te isoleren.

Dit is een optie: deur verplaatsen en een meter wand erbij. Kost maar 1m2 woonkamer, dat is vast te overleven. In dat wandje kan eventueel een raam gezet worden voor meer daglicht in de hal / bij de trap.
20210321_190653.jpg
 

Nicolette Dekker

  • #10
Hallo, ik wil ook dit doen, heb je het al opgelost? Hoe heb je het opgelost?
Groetjes Nicolette
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Iedere situatie is anders. Start svp je eigen topic, en plaats daarin foto's van jouw situatie. Topic kapen wordt hier niet gewaardeerd.
 

Nicolette Dekker

  • #12
Och dat was niet mijn bedoeling, ...
 

Nicolette Dekker

  • #13
ik heb nu een eigen topic aangemaakt .
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu