Trapboom ophangen in h balk

Jeroenvanderpoel

  • #1


Beste momenteel ben ik een trap aan het bouwen. onze tussenvloer is rond afgetimmerd en de constructie bestaat ui 4 h balken van 10 bij 10 .
de trap bestaat uit een recht gedeelte en een rond gedeelte, de trapbomen voor het rechte gedeelte maak ik van okoume multiplex 44mm in dikte, de kiepbomen hebben een onderslag van 12 cm. De makkelijkste en meest esthetische oplossing zou zijn om de trapbomen met draadeind te hangen aan de h balk, maar aangezien ik nergens dergelijke voorbeelden kan vinden twijfel ik of dit een correcte methode is. ik kan me voorstellen doordat t draadeind (10mm in diameter) volledig door t hout is geboord dat het de boel verzwakt, maar aangezien ik relatief dikke bomem gebruik hoop ik dat het toch kan. De h balken zijn er in ieder geval constructief op berekend. Heeft iemand hier meer verstand van? Ik kijk uit naar jullie antwoord!

mvg
Jeroen van der Poel
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is een HEA100? Heb je het op schaal getekend? Een keepboom met 100mm body lijkt me te klein.

Ik denk dat een stalen hoek aan de balk lassen of bouten een goede oplossing is.
 

Jeroenvanderpoel

  • #3


het is een stalen heb balk zie tekening,
mijn trapbomen zijn dus van 44mm dik okoume plex, en t dragende gedeelte is 114mm (zie tekening), de overspanning die ik maak in t rechte trap gedeelte is krap 2 meter, en met de berekening 1920:20 kom ik uit op 96mm onderslag.
Bedoel je met stalenbouten zoals ik t heb getekend?
ik wil flensbouten kopen van m10 en een 10.9 kwaliteit, en een schroefdraadtappen in de h balk, en daarbovenop nog een extra moer. bedankt voor je antwoord!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Lijkt mij toch sterker en netter om een schetsplaat op dat profiel te laten maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zat inderdaad ook aan een plaat te denken. Plek kan bv. uit het zicht gekozen worden.

De plaat kan in hoekstaal-vorm, als er ter plekke niet gelast kan worden. Vastzetten met bouten. Niet in de balk draad tappen, maar gewoon met bout+moer.

De trap vastzetten op de plaat/hoekstaal met houtdraadbouten.



Hier staat dezelfde vraag, met nog veel meer antwoorden: https://www.woodworking.nl/threads/trapboom-ophangen-in-heb-balk.19593/
 

Jeroenvanderpoel

  • #6


kijk als dat zou werken en ik het goed begrijp dan zou dat fantastisch zijn.. de tussenvloer is rondom rond afgetimmerd met een band die veel lager hangt, dus al deze tekeningen zijn zonder de ronde aftimmerig, is dit wat jullie bedoelen?
in dit geval zou ik maar 1 gat in t staal kunnen boren (ik kan een magneet boor lenen), omdat aan de andere zijde van de HEB balk daar vloerdelen in liggen en schroefdraadtappen de enige mogelijkheid is. maar ik kan natuurlijk ook 1 m12 bout in het staal doen, en twee houtdraadbouten in e massieve vloerdelen (10cm dik massief vuren)
 

Jeroenvanderpoel

  • #7
Dit is dus een 80 bij 80 mm l profiel en 7mm dik, ik zou de trapbomen iets dikker kunnen maken zodat ik het profiel kan infrezen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Zoiets ja. Maar één bout is niet voldoende.

Ik ben het ook eens met de opmerkingen gemaakt op woodworking. Een trapboom steunt normaal tegen de vloer. Eronder hangen levert een hele andere krachtsverdeling op. En de trapbomen zijn al niet zo ruim bemeten.

Misschien is het hoekstaal een kwartslag draaien beter (of met kopschot erin gelast). Zodat de boom er ook tegenaan steunt.
 

Jeroenvanderpoel

  • #9
Op mijn plaatje zit t hoekstaal met drie bouten vast, ik denk dat ik dan voor een combinatie ga met nog een klein hoekstuk achter de trap boom, en de trapboom dan recht afzagen, dan heb ik aan de achterkant een recht stuk van 5 cm, dat kan want de ronde aftimmmering is 5 cm lager dan de tussenvloer dus dat blijft mooi uit het zicht.
De trapbomen hebben 12 cm onderslag, dat is bij een overspanning van 1920cm genoeg, de trapbomen zijn 44 cm dik. hij hoeft ook maar 8 treden te ondersteunen, daarna komt de dichte kwart draai. op woodworking zijn de meningen verdeeld, maar ik wil uiteraard t zekere voor t onzekere nemen, dus een hoekstaal zoals hier afgebeeld, en dan dat laatste hoekje trapboom afschuinen en daar nog een klein dik hoek stuk achter zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu