Trap beitsen - onregelmatig veegeffect creeer

Peter3

  • #1


Dag medeklussers,

Voor vele onderwerpen heb ik al baat gehad bij dit forum, maar nu stuit ik op een probleempje dat ik hier nog niet eerder behandeld heb gezien. Vandaar dit topic.

Op het plaatje is een (met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid) gebeitste trap te zien. Helaas is dit plaatje echter niet afkomstig uit mijn woning... Nu wil ik graag mijn trap wel ongeveer zo krijgen, dus als iemand weet hoe ik dit zou moeten doen: graag advies!

Ter info: mijn trap is gemaakt van vurenhout en is reeds helemaal kaal gemaakt (heb nog spierpijn en geurwalmen van afbijt in mijn neus!). Alhoewel mijn trap iets meer standaard is dan de getoonde trap (normale rechte trap met minder grote treden), lijkt het mij toch mooi om zo'n effect te creëren.

Even voor de goede orde: ik heb al vrij veel trappen gezien op internet die ook gebeitst zijn. In de regel vind ik die echter afschuwelijk, aangezien die trappen dan "recht toe recht aan" en netjes gebeitst zijn. Dit wil ik dus niet.

Alvast hartelijk dank voor jullie tips!
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Hum...kan je ook een afbeelding van je traptreden posten? Dan kunnen we beter en gerichter antwoorden denk ik. Indien het hetzelfde hout is kan ik je wel in de goede richting sturen :wink:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Het lijkt er op, dat de trap op de foto, eerst bewerkt is met een brander, waardoor sommige delen van het hout donkerder uitgeslaan zijn.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Dat lijkt er wel op ja.:mrgreen:

Die onregelmatige veeg structuur kunt met een platte brede kwast bereiken. Breng de beits op en wacht tot deze bijna aangedroogd is. Ga er daarna nogmaals met de brede kwast in verschillende richtingen doorheen tot u het gewenste effect hebt bereikt. Ook een half aangedroogde /stugge platte kwast kan dit effcet bewerkstelligen.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #5
Jammer dat we geen fotootje krijgen van je traptreden...; enkel ter aanvulling aan het puike en respectabele advies van Kees: probeer een waterbeits te vinden of er eentje zelf te maken, met een kant-en klare olie of acrylbeits (= dus niet hetzelfde als een waterbeits) valt dit effect moeilijk te bereiken, tenzij je die zeer sterk gaat verdunnen...m.i. is dit een bister die meteen weggeveegd is na het aanbrengen. Wel beschermen na kleuring dmv blanke lak...
Dus te testen...oh ja, btw, ik heb hele mooie & spectaculaire effecten bereikt met haarkleurmiddel (en dit is echt geen grap maar gewoon een leuke tip...)
 

Marlies2911

  • #6
Op internet kunt je classic beitsen vinden die op ambachtelijke wijze zijn geproduceerd. Je kunt je trap daarmee beitsen en dan kun je dit wel degelijk benaderen! Let er wel op dat het uiteindelijke effect van je trap ook afhankelijk is van de ondergrond (kleur van je hout)

Je kunt die beits kwasen, rollen, verspuiten en met een doek op brengen.

Let er op dat je geen gepigmenteerde lak koopt. Dan krijg je strepen. Ze noemen dat wel beits, maar dat is het niet. Een kleurbeits dient afgewerkt te worden met een lak o.i.d. Voordeel is de levensduur en het egale verwerken van de kleuring zonder aanzet strepen! Succes!
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Ik heb zoiets al verschillende malen gedaan met een veegbeits.

Opbrengen met een kwast/doek en dan afveken met een doek.

Dar waar het hout hard is zal het minder intrekken dan op de zachte houtdelen

Nadien het geheel transparant aflakken
 

Silvie

  • #8
Ik vermoed 6 stappen:

1) Schuren met grovere korrel
2) dan 'lukraak' schuren met fijnere korrel
3) ook weer 'lukraak' bewerken met gasbrander
4) kleurbeits op terpetinebasis sterk verdunnen en 'lukraak' aanbrengen met platte kwast. Even aan laten drogen, nogmaals met kwast 'vegend' uitsmeren en dan met niet-pluizende doek nog eens uitwrijven. Let op, steeds max een paar treden doen, anders ben je te laat om het nog te bewerken zoals jij dat wilt. Op de grovere geschuurde stukken pakt de kleurbeits donkerder dan op de gladdere delen.
5) het geheel DIRECT aflakken (dus niet tussentijds laten drogen zodat alles wel vloeiend in elkaar over gaat) met een ECHT mat blijvende lak die je TOTAAL NIET ziet (die ken ik overigens maar in een soort en die is prijzig; wellicht zijn er meer merken).
6)Paar dagen laten drogen, licht opschuren en nogmaals die lak.

Tip 1: mocht de trap nog te 'netjes' zijn, kun je ook nog een slijptol gebruiken om het hout iets te laten verbranden en om wat 'beschadigingen' erin te maken.

Tip 2: zo'n trap beschadigd niet bij normaal gebruik, erg handig. Gewoon eens per (in mijn geval) half jaar de liggende loop-delen even (5 min.) ontvetten met ammoniak/water, de loopgedeeltes even heel!! licht opschuren met fijne korrel en het handje (max. 30 min.), stofvrij maken en nogmaals even ammoniak/water nadweilen (5 min.). Dan even laten drogen en dan die laatst genoemde lak dunnetjes met een doek aanbrengen op de loopgedeeltes (max. 20 min.) als je toch een keer een kort weekendje ergens heen gaat. Dat hoeft niet heel precies te gebeuren in alle hoeken want die slijten toch niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu