Vuren trap beitsen en aflakken

Noukie00

 • #1
Ik wil graag mijn nieuwe vuren steektrap (bouwpakket) white wash beitsen en daarna aflakken met een blanke/transparante lak.
Mijn idee is om eerst de afzonderlijke delen verdund te beitsen, zodat het hout ook goed behandeld wordt (het huis is oud en kan nog wel eens vochtig zijn). Daarna de trap monteren en nog een keer (onverdund) beitsen voor de kleur en daarna een blanke lak aanbrengen ter bescherming.
Nu heeft de beits van zichzelf geen beschermende factor, moet ik daardoor meerdere lagen lak aanbrengen of voldoet 1 laag? In de bouwzaak raden ze de welkbekende eiglans traplak aan, maar spreekt eiglans het benodigde stroeve oppervlak op een trap niet tegen? Er is ook nog de anti-slip versie, maar die staat mij enigszins tegen, omdat ik het idee heb dat ik dan een 'schuurpapier' oppervlak krijg en ik en mijn gezin nogal vaak op blote voeten rondlopen. Kan ik niet beter een andere matte blanke/transparante lak gebruiken, bijvoorbeeld een bootlak, vloerlak o.d.?
Alvast dank voor het lezen!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Verfklusje

  • #2
  Je oplossing is prima, eerst afzonderlijk beitsen, monteren en weer beitsen.
  Bij het schilderen van de trap is aflakken is altijd lastig. Ik zou geen bootlak gebruiken. Heb ik zelf gedaan en heb gele vlekken overgehouden, en harde druppels die niet weg wilden gaan. Terwijl we erg zorgvuldig te werk waren gegaan. Moest alles opnieuw doen. Heb vervolgens advies ingewonnen. Wij hebben gekozen voor projectlak van Trae-lyx. Die is er in mat zijde en hoogglas. Gedaan op advies de verfwinkel. Eerst de zijkanten en de stootborden en daarna de treden. 7 dagen laten drogen voordat we weer met schoenen omhoog gingen, maar het resultaat is mooi. Het schilderbedrijf waar ik info heb gevraagd heeft ook een site met tips over een trap verven:

  Code:
  Hoe schildert u een trap
  
  
  Stap 1: Voorbereiden
  
  Haal alle spullen weg bij en op de trap. Leg plastic op de voerbedekking boven en onderaan de trap. Dat scheelt schrobben op verfspetters en ingelopen verf.
  
   
  
  Stap 2: Schoonmaken en ontvetten
  
  Maak de trap eerst goed schoon met een reinigingsmiddel, spoel altijd na met schoon leidingwater en maak het oppervlak daarna droog.
  
   
  
  Stap 3: Beschadigingen repareren
  
  Is de ondergrond droog, dan repareert u beschadigingen. Vul die gaten of krassen met houtreparatiemiddel of plamuur.
  
   
  
  Stap 4: Ondergrond opruwen
  
  Is de ondergrond gaaf, ruw dan de oude verflaag wat op met een schuurblokje. U kunt natuurlijk ook schuren met een schuurmachine in de vorm van een strijkbout, bijvoorbeeld een Deltaschuurmachine.
  
   
  
  Stap 5: Stof verwijderen
  
  Na het opruwen verwijdert u het stof met een stoffer. Daarna nog even afnemen met een vochtige spons of kleefdoek.
  
   
  
  Stap 6: Kitten
  
  Naden vult u met acrylaatkit. De kit strijkt u glad met een nat gemaakte penseel of een vochtig plamuurmes.
  
   
  
  Stap 7: Gronden
  
  Gebruik voor het gronden bijvoorbeeld de sterke verf. Schilder eerst de zijkanten van de trap en de stootborden. Daarna schildert u de treden. Een al geschilderde trap hoeft u maar één keer te gronden.
  
   
  
  Stap 8: Schuren
  
  Schuur de grondverf met fijn schuurpapier (P280/P320, dan schuurt u de onderlaag niet zo snel stuk.
  
   
  
  Stap 9: Lakken
  
  De trap lakt u af met de aflak die afgestemd is op uw grondlaag. Schilder opnieuw eerst de zijkanten en de stootborden en daarna de treden. Laat de lakverf goed drogen voordat u de trap met schoenen gaat belopen (bij voorkeur 7 dagen). Op blote voeten of met sokken aan kunt u de trap weer na enkele uren gebruiken. Is de trap kaal, dan zijn er minsten drie verflagen nodig, inclusief de grondverf.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu