Trap beitsen / lakken / olien / etc

EvdHoorn

  • #1
Wij hebben hout gekocht die we verzaagd hebben tot traptredes.

We willen graag de houtnerf blijven zien, maar wel de kleur van de tredes aan kunnen passen aan de houten vloer.

Om de ergste slijtage te voorkomen, frezen wij er ook van die anti-slip strippen in. De vraag is alleen, hoe we de trap nu het beste kunnen behandelen. Ik weet het verschil niet goed.

Wat is nou het verschil tussen een beits, lak, olie en was. Of is er nog een beter middeltje en kunnen we beter interieurlak gebruiken? Wie helpt mij uit de brand...
 

Kees61

  • #2
Een anti-slip strip zal niet zoveel tegen slijtage helpen, maar veel meer tegen... het van de trede afglijden. Als je de trap afloopt, waar zet je dan je voet neer?

Mijn gevoel zegt me dat je geen was op een trap moet gebruiken. Je maakt de trap er maar glad mee.
Olie is ook niet erg geschikt. Je moet dat erg goed onderhouden. Olie vormt een dun laagje en dat wordt wel steeds dikker na iedere behandeling, maar een trap slijt zo hard af dat je dat waarschijnlijk niet met olie kunt bijhouden.

Wat beits betreft ken ik alleen waterbeits. Dat gebruik je om het hout te kleuren, voordat je het lakt. Met parketlak bijvoorbeeld.
De beits a la tuinbeits.. is volgens mij meer een soort beschermlaag, dat niet bedoeld is om er mooi strak werk mee te maken en zeker niet geschikt voor een trap (het moet slijtvast zijn).

Over welke houtsoort gaat het eigenlijk? En welke richting moet de kleur op?
Ik weet niet of je zo blij moet worden van het kleuren van traptredes. Met een aangekleurde lak gaat het ook wel, maar waar je van de lak afslijt, wordt de kleur lichter.

Als je met waterbeits kleurt en daaroverheen lakt, blijft het zo lang mooi, totdat je door de lak gesleten bent. Met een goede parketlak zal dat wel lang goed gaan.
Als je moet kleuren om het wat ouder te laten lijken, dan kan je het ook door de tijd laten kleuren en gewoon blank lakken. Het hangt een beetje van de kleur af.

Denk je er bij het lakken van de trap wel aan waar je begint :D want je kunt niet over de verse lak lopen.
 

Dingena

  • #3
Ik denk dat de TS met interieurlak de binnen beitsen van een bepaald merk bedoelt. Hiermee kun je inderdaad de treden goed op kleur maken en daarna een trappenlak gebruiken om het geheel tegen slijtage te beschermen. Voor de rest heeft Kees61 het allemaal al gezegd :wink:
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #4
Waterbeits geef het mooiste resultaat, maar het kan ook met een niet-filmvormend oliebeits;
De beits aanbrengen met een borstel en terug wat afwrijven met een doek geeft het mooiste resultaat.
Heel lichtjes schuren na droging en daar een paar lagen polyurethaanlak over, telkens schuren tussen de lagen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu