Trafo laagvolthalogeenlamp blijft brommen in uitstand dimmer

Will.Tummers

  • #1
Beste klussers,

De elektronische trafo van mijn laagvolthalogeen lamp blijft brommen in de uitstand van de nieuw geplaatste Busch-Jaeger seriedimmer (6565 U). Hetzelfde probleem had ik ook al met de vervangen dimmer van Busch-Jeager (6517 U 101). Zou het zo kunnen zijn dat de verlichting in de dimmer de boosdoener is. Maar mi is het stroomverbruik van een neonlampje maar enkele mA. Wie herkent dit probleem en weet er een oplossing voor.

Alvast bedankt !!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Trek het neonlampje er even uit, en je weet het meteen.
 

Will.Tummers

  • #3
Heb ik al geprobeerd. Zoemen van de trafo blijft. Volgens mij is er geen galvanische scheiding tussen dimmer en lamp. Jaeger Busch gaf als advies een comperator 6596 te plaatsen parrallel over de belasting. Na enig speurwerk gezien dat dit een smoorspoel is die mi wordt toegepast bij ringkerntrafo's en niet bij elektronische trafo's. Heeft iemand ervaring met deze comperators ???
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Het lampje is dus niet de oorzaak van het probleem, maar toch stelde je de vraag:
Zou het zo kunnen zijn dat de verlichting in de dimmer de boosdoener is.

Het lijkt er op dat beide dimmers niet volledig uitschakelen of een lekstroom hebben.
De e-vsa heeft daar blijkbaar problemen mee. Een oplossing heb ik niet.
 

Will.Tummers

  • #5
Lampje eruit heb ik op jou advies geprobeerd vanmorgen. Daarna contact gezocht met Jaeger Busch (via mail).
 

Will.Tummers

  • #6
Eergisteren comperator 6596 van Jaeger Busch binnen gekregen en parrallel over de belasting (lamp) geplaatst. Brommen van trafo is gelukkig weg. Omdat het neonlichtje van de dimmer in serie staat met lamp vloeit er dus een kleine stroom door de trafo en ontstaat er een spanningsverdeling over de lamp en het neonlichtje. Deze spanningsverdeling was ongunstig voor mijn elektronische trafo in de lamp en zorgde ervoor dat de trafo eigenlijk wou opstarten om de lamp te laten aangaan. Maar eigenlijk iets te weinig spanning kreeg waardoor dit net niet lukte. Vandaar de brom in de uitstand. Met het plaatsen van de comperator krijg je een betere spanningsverdeling in de uitstand van de dimmer over de lamp en neonlichtje en is het probleem history.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu