(LED) trafo warmteontwikkeling mogelijk?

JFW

  • #1
Beste klussers,

Ik ben voor een verbouwing bezig met het inbouwen van een led stucprofiel in een 'plank' die indirecte verlichting tegen het plafond zal weergeven.
Betreft een 8mm - 24V (warmwit) ledstrip met een vermogen van 10W per meter, hij zal zo'n 3.5-4 meter lang worden.
Deze wordt aangestuurd door trafo (20x5x3cm) met een vermogen van 60W die met een normale wanddimmer zal worden gedimd.

Alles in de testopstelling aangesloten en het werkt perfect (los van het feit dat LED blijkbaar FM stoort, had ik nog nooit eerder gezien/gehoord).
Maar nu vroeg ik mij af of deze trafo's enige warmteontwikkeling hebben en dat deze dus ventilatie/koeling vereisen?

Op de foto is de situatie toegelicht.
Naast de 'plank' is een soort kast/twee nisjes gebouwd waar in elke een 230V spot (rood getekend) wordt gemaakt.
Boven de bovenste spot zit een koof van zon 60x40cm en 8-10cm hoog welke straks na het stucen volledig dicht is los van het gat voor het spotje.
De ledstrip wordt aangesloten via een kabel die door het houtskelet (blauw getekend) loopt en uitmond in de koof, hier wilde ik de trafo in kwijt.

Nu was ik benieuwd of iemand de ervaring/kennis heeft om te vertellen of dit wel of niet mogelijk is i.v.m. het warmworden van die trafo en eventueel brandgevaar?

led.png
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Eigenlijk alleen de fabrikant, die weet hoeveel warmte het produceerd en hoeveel ruimte rondim nodig is.
 

JFW

  • #3
De leverancier van het product geeft als antwoord heel simpel en ik citeer: “Zolang je er niks oplegt/afdekt met iets is dit geen probleem in een koof.”

Maar dit is de leverencier, niet de producent. Daar kan ik geen contactgegevens van vinden alleen het volgende in de technische specs van dit product:
  • Werkbare omgevingstemp: -40 tot +50 graden celcius
  • Overbeveiligingstemp: +100 graden celcius
Ik denk dus niet dat er een precies antwoord kan komen op mijn situatie anders dan een (ervarings)deskundige die misschien iets soortsgelijks heeft meegemaakt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ja, het kan warm worden. Ik zou bijvoorbeeld niet proberen om de voeding in de plank zelf te verwerken. In een holle ruimte zal het over het algemeen wel goedkomen maar die garantie kan ik natuurlijk ook niet geven. :wink:

Over het algemeen zou ik ook weinig vertrouwen hebben in spullen die storen op FM. Producten verkocht in Nederland moeten aan EMC richtlijnen voldoen, dit zou je eigenlijk niet zomaar mogen meemaken.
 

JFW

  • #5
In de plank zou ik ook niet durven, die is binnenin 4cm hol en de trafo is 3cm hoog, dat wordt wel krap!

Wat betreft dat storen, ik moet wel nog zeggen dat deze stoorde op een (heeeeel) goedkoop bluetooth speakertje die ook FM ingebouwd heeft maar zonder antenne. De wifi werkte nog wel naar behoren en de 'echte' radio in een andere ruimte had nergens last van. Als ik de box vastpakte had ik weer volledig signaal (aangezien je lichaam als antenna kan fungeren). Volgens Google een veelvoorkomend 'probleem' met LED?

Het product heb ik overigens ook gekocht Nederland, heb de strip + trafo + kabels van een Nederlandse (niet te noemen) LED webshop gehaald. Niet al te klein ook, 1.200+ reviews, gemiddeld 4,7 sterren. Na heel wat zoekwerk vanwege deze kwestie wel gevonden dat dit van de Aziatische (dropship) gigant komt.
 

JFW

  • #6
Fabrikant kunnen spreken via de dropshipgigant en deze geven eigenlijk in eerste instantie aan dat ze hier geen specifieke uitspraken over kunnen/mogen doen. Maar volgens hun gegevens is de werktemperatuur van de trafo bij 25 graden celdius omgevingstemperatuur tussen 45 á 80 graden bij een belasting van 80% van het vermogen (welke ze adviseren niet te overschreiden). DIt is dan denk ik de interne temperatuur in de behuizing van het product wat minder wordt naarmate het via de 'gaten' naar buiten komt.

1709030171896.png


Ik heb maximaal 4 meter met 10W per meter op een trafo van 60W is een (maximale) belasting van 67% wat dus enigszins gunstig is. Over minimale vrije ruimte rondom het product en eventuele ventilatie(gaten) kunnen ze geen uitspraak doen.

Iemand die a.d.h.v. toch misschien iets meer kan zeggen? Als ik het zo lees lijkt dat het mij wel goedkomt aangezien de ontbrandingstemperatuur van de materialen van de koof (hout & gips) veel hoger liggen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu