Toiletafvoer op standleiding

BoudewijnV

  • #1
Ik ben druk bezig geweest de afvoerleidingen aan te sluiten op de standleiding. Ik heb me hierbij gebaseerd op een aantal vuistregels die ik op internet vond.

De regel stroomafwaarts:
  • overgang van horizontale leiding naar verticale leiding altijd onder 90°.
  • overgang van verticale leiding naar horizontale leiding onder 45 ° (twee maal)
  • overgang van horizontale leiding naar horizontale leiding altijd onder 45°
Zo ziet het er nu uit:

afvoer.jpg
standleiding.jpg
standleiding2.jpg


Nu heb ik er onlangs iemand naar laten kijken die er wat meer verstand van moet hebben dan ik en die gaf aan dat je ook van horizontaal naar verticaal beter met 2x 45 graden kunt werken. En dat ik er verstandig aan doe de toiletafvoeraansluiting op de standleiding te vervangen voor een y-stuk (45 graden).

Heb ik het inderdaad verkeerd gedaan, of niet?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Fijn zo`n iemand.
Er word hier constant gehamerd hier van ons op het forum dat je een standleiding aansluiting 90 graden moet maken ivm werking van je ontspanning.
We kunnen er net zo goed mee stoppen het helpt toch niet men blijft gewoon dingen doen.
Zoals je hebt een 110 x50 90 gradenT-stuk maar direct met een verloop naar 40 waar om niet verder met 50 en later verder op een verloop.

aansluiting standleiding.JPG

En persoonlijk zou ik de ontspanning uit de schoorsteen halen en gewoon door dak laten lopen want ik denk dat je later veel te veel vocht problemen krijgt zo als het nu zit met dat pur.
1658583853273.png
 

Dimkal

  • #3
Nee zeker niet, de aansluitingen van de toiletten moeten op 90 graden aangesloten worden op de de standleiding. Alleen dan kan de lucht vanuit de ontspanningsleiding via het dak ook de horizontale leiding bereiken. Ander puntje van aandacht is wel uitzetting van de buis, oftewel het toepassen van expansie stukken en ook rekening houden met de aansluitvrije zone op de onderste verdieping, afhankelijk van de hoogte van je standleiding zou het kunnen zijn dat je hier misschien een omloopleiding moet plannen. Verder gaat de sprong in de hoek veel geluid opleveren, als je dit zo monteert zonder beugels met rubberinlage dan trilt dit extra door op de wanden (contact geluid). Zo een paar punten om rekening mee te houden, maar zo zonder tekening en toestellen is het lastig om alle punten te benoemen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
aansluit leidingen zoals aangegeven onder 90 graden, expansiestuk plaatsen beneden en het expansiestuk fixerend beugelen aan de onderkant.
beluchting met minimaal 75mm doorleggen door het dak ivm condensvorming in je schoorsteen wat doorslag gaat geven naar binnen.
Tevens zou ik het eea met wat meer beugels monteren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu