Toiletafvoer 1x45 graden?

Help! Ik ben klusser?!

 • #1
Beste klussers,

Ik ben bezig met het maken van de afvoer van mijn toilet.

Onderstaand een tekening en een foto van hoe ik het wil gaan maken.

IMG_8490.jpg

IMG_8439.jpg


De standleiding is gemeenschappelijk (boven- en onderburen), dus daar kan/mag ik niks aan veranderen.

De 110-buis, van het manchet naar de reeds bestaande standleiding, krijgt een afschot van ongeveer 4 a 5 mm, wat uitkomt op een afschot van 1 cm per meter. Moet de buis ook nog ondersteund worden met iets of is dat bij zo'n korte afstand niet nodig?

Er word in de huidige situatie een manchet/manchet van 45 graden gebruikt. Mag dat of moet ik een manchet/lijmmof gebruiken? De 110-buis in de standleiding wordt verlijmd.

Klopt mijn simpele prototype als een door jullie 'goed gekeurde afvoer', zodra deze passend op toilethoogte en dergelijke gemaakt is, of moet ik hem anders gaan maken?

Alvast bedankt voor jullie advies!
 

ADDave

 • #2
Bocht met manchet gebruiken inderdaad, dan is het volgens het boekje.
Prachtige tekening overigens.
 
 • Like
Waarderingen: Help! Ik ben klusser?!

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #3
dit kan zo prima, wel de bocht fixeren tegen wegzakken
 
 • Like
Waarderingen: Help! Ik ben klusser?!

Help! Ik ben klusser?!

 • #4
Niet verwacht al zo snel antwoord te krijgen op mijn vragen!
Bedankt voor de complimenten en het advies toppers!

Hoe kan ik de bocht/manchet het beste fixeren gezien de (geringe) ruimte (circa 2 cm) tussen vloer en deze?

En nog ff voor mijn gemoedsrust: Is dit het juiste manchet/bocht om te gebruiken? Het heeft aan beide kanten zo'n rubber.

IMG_8492.jpg


Jullie snappen het al he? Ik doe dit voor de eerste keer. :-D
 
 • Like
Waarderingen: Henk253

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #5
de bocht is idd met manchet, vastzetten kan met een beugel 110 of met gaatjesband aan de vloer bij gaatjesband wel eerst een klosje onder de buis leggen.
wat ook kan is een flinke dot specie onder/ naast de buis smeren
 
 • Like
Waarderingen: Help! Ik ben klusser?!

Charel

 • #6
Dat kan normaal niet wegzakken maar er simpelweg een plankje van 2 cm dikte of een dot mortel onder leggen kost geen moeite.
 
 • Like
Waarderingen: Help! Ik ben klusser?! en Henk253

Help! Ik ben klusser?!

 • #7
Wederom hartelijk dank voor jullie tips en antwoorden.

Ik heb alles netjes passend in elkaar kunnen krijgen, maar voordat ik de boel definitief ga maken heb ik toch een paar laatste vragen:

1. Hoogstwaarschijnlijk mag ik de afvoer niet helemaal strak in elkaar monteren, rekening houdend met expansie. Ik bedoel zeg maar dat de 110 pvc buis die ik de 45 graden mof steek niet helemaal tot het stoprandje mag. Klopt dit? En zo ja, hoeveel millimeter voor het einde van de stoprand in de mof (manchet) moet ik vrij houden voor deze expansie? De afstand tussen het stoprandje in de te verlijmen mof (standleiding) en het te plaatsen manchet is +/- 40 cm.

2. Mag de te verlijmen 110 buis wel helemaal tot het stoprandje in de lijmmof (standleiding) komen?

3. Tot slot het gedeelte van de zwarte PP afvoerbuis en 90/110 PP mof. Moeten die ook de ruimte hebben om uit te kunnen zetten en krimpen in lengte ten opzichte van het 45 graden manchet? En zo ja hoeveel mm ongeveer dan? Laat je dan bij wijze van een randje vrij tussen de aansluiting van de PP mof en de rand van de 45 graden PVC mof?

4. Moet de PP bocht tot die clipjes komen in de PP mof, of daar iets voor blijven?

Misschien wat rare/onduidelijke vragen of dingen die te verwaarlozen zijn, maar ik dacht ik kan het beter vragen voordat het niet meer aan te passen is. :-D

Alvast bedankt weer voor het meedeken!
 

ADDave

 • #8
Nee je hoeft geen rekening te houden met expansie. De toiletspoeling heeft nagenoeg dezelfde temperatuur als de ruimte. Misschien iets kouder zelfs, dus eerder krimp, al is dat verwaarloosbaar.

Bij het lijmen niet te zuinig zijn met de lijm en de binnenkant van de mof en buis even opschuren met een schuurpapierje. Er mag best een randje lijm naar buiten komen wanneer je de buis erin drukt.
 
 • Like
Waarderingen: Help! Ik ben klusser?!

Help! Ik ben klusser?!

 • #9
Thanks!

Ik neem aan de dat de rest van mijn vragen dan overbodig zijn en ik alles strak op elkaar kan monteren?

Ik ga vullijm gebruiken om de 110 PVC buis in de mof van de standleiding te lijmen. De mof in de standleiding heeft een paar lichte beschadigingetjes, aangezien daar eerst een flexibele afvoer in verlijmd zat. Die heb ik er met behulp van een verfbrander en heel veel geduld netjes uit weten te krijgen.

Mag ik die mof wat dikker insmeren om de kleine beschadigingetjes te vullen? Aangezien de 110 buis maar 40 cm is kan ik de overtollige lijm aan de binnenkant zelfs afnemen met een doek. Moet ik dan wat pvc cleaner op die doek doen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu