Toilet verlichting.

Moker3000

  • #1
Ik wil een lamp aansluiten in ons toilet.

Als ik naar het plafond kijk zie ik in het midden 1 enkele bruine draad, en in de rechterhoek van het plafond de blauwe. tussen die 2 zit +/- 50 cm.

De schakelaar zit gewoon aan de muur en hier steken ook een blauwe en bruine draad uit.

Voorheen zat er een verlaagd plafond in met spotjes + transformator, vandaar dat de huidige bedrading wat raar loopt denk ik.

Ik wil gewoon in het midden van het plafond een lamp op hangen, maar moet de schakelaar ook nog tussen de stroom toevoer aaanbrengen. :roll:

Als je normaal een lampje ophangt komt er uit het plafond samen een bruine en blauwe draad.. lamp aansluiten en klaar.
Maar hier liggen die 2 draden 50cm uit elkaar en zit de schakelaar er ook nog niet tussen als jullie begrijpen wat ik bedoel... :?

Hoe en wat te doen???!! :roll:

Groetjes Victor
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Normaal gesproken komt er uit het plafond één buis met zwart (vanaf de schakelaar) en blauw, hierop sluit je de lamp aan. Op de schakelaar komt bruin (voeding) en zwart (naar de lamp). Probeer dat dus te realiseren.
 

Moker3000

  • #3
Ja, en dat is het hem nou juist, normaal heb je 1 buis waar bruin en blauw uit komen. Maar ik heb 2 buizen die 50 cm uit elkaar liggen.. 1 komt blauw uit .. en de ander bruin..
En een losse on-aangesloten schakelaar op de muur waar een blauwe en zwarte draad aan bungelen.

Waar moet ik de draden van de schakelaar naar toe leidden?? .. hoe ziet het cirkeltje er precies uit?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Daar klopt dan weinig van. Normaal heb je bij de lamp blauw en zwart. Probeer eens uit te zoeken waar de voeding vandaan komt (bruin en blauw samen).
Mogelijkheid 1 bij de schakelaar, sluit dan bruin en een zwarte op de schakelaar aan, verleng blauw en trek deze samen met zwart naar de lamp.
Mogelijkheid 2 bij de lamp, sluit dan blauw en een zwarte op de lamp aan, verleng bruin en trek deze samen met zwart naar de schakelaar.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #5
 

Moker3000

  • #6
Zoals ik het zo zie zijn het JUIST de 2 draden die normaal gesproken uit 1 buis komen "Bruin en blauw" om een lamp aan te sluiten, alleen zijn deze gesplitst in 2 apparte buizen en liggen een eindje uit elkaar zoals ik al eerder beschreef.
De schakelaar die aan de muur zit is stand-alone. daar staat dus geen spanning op, maar zal nog moeten woren gekoppeld in het cirquit.

Stel dat ik blauw (die in de hoek zit) nu verleng en richting bruin breng zodat bruin/blauw voor de aansluiting van de lamp weer op 1 punt zitten??
Dan kan ik de lamp gewoon aansluiten, maar moet wel weten hoe ik daar een lichtschakelaar tussen zet, omdat anders mijn lampje 24/7 blijft branden! :P
 

Moker3000

  • #7
Thx Mobel .. je was me voor! hehe ... :lol:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Toch vreemd, twee buizen met elk één draad. Weet je wel zeker dat ze bij elkaar horen (van één en dezelfde groep afkomstig zijn)? Ik zou toch even op zoek gaan naar het punt waar ze samenkomen en ze vandaar samen door trekken naar de toiletlamp (door één buis dus).
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Moker3000 schreef:
Voorheen zat er een verlaagd plafond in met spotjes + transformator, vandaar dat de huidige bedrading wat raar loopt denk ik.
De schakelaar die aan de muur zit is stand-alone. daar staat dus geen spanning op
En hoe werd dan eerst het licht aan en uit geschakeld??

Als je de blauwe en de bruine draad aansluit op de schakelaar, en je zet de schakelaar om, dan maak je kortsluiting, en zal meteen de stop er uit vliegen.
( als alles tenminste orgineel is aangesloten met je juiste kleuren)
 

Droid

  • #10
Je kan toch de bruine draad weghalen;
En vervolgens een zwarte draad bij in de buis van de blauwe draad trekken;

Dan heb je én de juiste kleuren én alles in één buis.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu