Nieuw toilet/douche, aardmat.

Tivano

  • #1
In een bedrijfsunit waar nog geen voorzieningen zijn, wil ik in een hoek een ruimte maken van 1 bij 2 meter (binnenmaat) voor een toilet, en omdat ik thuis de badkamer wil vernieuwen, wil ik ook in dat toilet een douchevoorziening maken. Dan heb ik in ieder geval nog een optie om ergens te douchen.



Heeft iemand tips voor het volgende:



  • De bestaande vloer is van tunnelplaten met daarop een dekvloer. De vloer en wanden wil ik betegelen, en er komt een afvoergoot in, die is ongeveer 5cm hoog. Er komt ook afschot in de vloer, dat is over 2 meter een hoogteverschil van 2 cm. Ik wil hiervoor 2 aangepaste plankjes gebruiken om met een andere lat (rij) de mortel strak te trekken. Ik lees wel eens iets hierover, en dan worden de 2 latten vervolgens verwijderd en gauw opgevuld met mortel. Ik neem aan dat dit gedaan wordt omdat hout eventueel nog kan uitzetten??
  • De badkamer thuis die ik 20 jaar geleden al had gemaakt, krijgt een andere indeling, bad eruit, grote douche, maar op een andere plek. Nu had ik in de oude douche ook een mortel vloer met afschot gemaakt, en die moet ik er nu uitbikken. Achteraf gezien denk ik dat het eenvoudig was geweest als ik er toen plastic onder had gelegd, want nu moet ik alles losbikken van de oude dekvloer. En dat zou ik nu wel kunnen toepassen in de bedrijfsunit, tenzij iemand mij kan uitleggen waarom dat niet slim is. Het wordt dus een mortelvloer van 5 tot 7 cm dik die volledig opgesloten ligt.
  • Iets anders waar ik over lees, is een aardmat. Het is me nog niet helemaal duidelijk hoe dat werkt, want het is voor zover ik het begrijp een metalen rooster (wordt daarmee betongaas bedoeld?), en die moet ik aansluiten op de aarde die nu nog in mijn meterkast is afgewerkt.
Ook in het forum zie ik hier niet veel over terug. Gaat de elektriciteit door de mortel vloer naar de aardmat ??

Moet dit verzinkt zijn (tegen roesten), of maakt dat niet uit? Wat ik me in eerste instantie afvraag is, wat deze aardmat precies kan doen, ok, het is een natte ruimte, maar ik begrijp dat men de aardmat in de vloer (mortelvloer) aanbrengt. En als mijn vloer dicht is met tegels, begrijp ik niet wat deze mat die ónder de tegels ligt kan doen. Dat ik mijn kranen ga aarden, en eventuele andere metalen dingen in de badkamer, dat kan ik begrijpen, omdat ik daar tegenaan kan komen. Maar dan nog is het me niet helemaal duidelijk, want het gaat natuurlijk om elektriciteit, waar je een schok van kan krijgen. Maar er komt hooguit verlichting en afzuiging in het plafond.

Ik lees trouwens ook van ‘Vonkentrekker’ op jullie site, dat als een vloer niet doorloopt in andere ruimtes, dat een aardmat niet noodzakelijk is? Volgens mij is dat hier ook aan de orde, maar vervolgens begrijp ik het dan weer niet.



Ik heb dus al enkele dingen op het forum gelezen, maar vaak weer een andere setting, waardoor ik me afvraag of dit gelijk is aan mijn situatie. Misschien zijn deze onderwerpen al eens besproken, mocht je weten waar precies, dan wil ik dat ook graag horen/lezen.



Met vriendelijke groet,



Tino
 

HenkL14

  • #2
Het nut van aarde in de badkamer is vooral 'vereffening'. Alles wat eventueel elektriciteit kan geleiden, wordt aan elkaar verbonden in een Centraal AardPunt (CAP) en dat gezamenlijk wordt weer aan aardedraad verbonden. Hiermee krijg je geen spanningsverschil onderling en dus geen kans op een schok.
Naast je kranen, douchegootje enz is ook je vloer hier onderdeel van.

Een aardmat in je vloer is een speciaal materiaal net, geen betongaas en geen kippengaas.

Als je bijvoorbeeld een betonvloer hebt die de hele verdieping incl. badkamer is, heb je in principe een verbinding naar buiten de badkamer. Dan moet je ook de vloer van de badkamer (wapening of zo'n aardmat in de badkamervloer) verbinden aan je vereffening in de badkamer.

Ons huis heeft een houten verdiepingsvloer en alleen de badkamer is een betonvloer. Die ligt nu geïsoleerd van de rest van de vloer, dus hoeft de vloer niet verbonden te worden. Is wel gebeurd, maar dat is weer wat anders.

Als je hele vloer beton is en alleen de badkamer wordt getegeld bijvoorbeeld, moet je wel een vereffening doen voor de vloer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu