PelletkachelCV toevoegen in bestaande EVOHOME CV installatie

AngeloF

 • #1
Ik ga een Pelletkachel CV (Eva Calor Frida 13) als extra warmtebron zetten in mijn keuken.

De situatie nu:
De woning is van 1956. Werken die reeds zijn uitgevoerd de laatste jaren
 • Het dak geïsoleerd R-waarde 5,5
 • De spouwmuur is nageïsoleerd R-waarde 1,6
 • De kruipkelder is nageïsoleerd R-waarde 3
 • Plaatsing condenstatieketel Cerapur zwb 30-4c23
 • EVOHOME installatie (7 Zones met aan/uit module)
 • Plaatsing zonnepanelen
 • Ramen met U-waarde 1.0
Buiten de keuken zijn alle ruimtes uitgerust met radiatoren die voldoende zijn gedimensioneerd om de woning te verwarmen en op temperatuur te houden met een keteltemperatuur ingesteld op 45°C. Helaas hebben we in de keuken convectoren reeds met speedcomfort uitgerust die de keuken op koude dagen niet op temperatuur kunnen houden, laat staan opwarmen, als de keteltemperatuur onder de 60°C word ingesteld. Door ruimtegebrek (zie situatieschets de vrije ruimte onder de doorlopende vensterbank is maar 45cm) zouden we al heel de zijkant en achterkant vol met radiatoren moeten hangen om voldoende vermogen te hebben. Ons jaarlijks gasverbruik nu is iets minder dan 2000m³.
1647100859486.png


Gewenste Situatie
We zouden de PelletCV in de keuken willen plaasten, op de plaats in het situatieschema, zodat we die kunnen opzetten als het ons uitkomt, dit model heeft een CV circuit van 9kw en een ventilator voor het overige vermogen. De bedoeling is dat als de kachel opstaat dat hij mee de andere ruimtes op temperatuur houd, waardoor we niet een aangenamere temperatuur hebben in de keuken, maar ook ons gasverbruik voor de andere ruimtes naar beneden gaan. De bedoeling is om de Condensatieketel op 45°C in te stellen, en indien we kiezen van de pellet kachel een tijdje niet te gebruiken (vb vakantie) ik tijdelijk de temperatuur terug op 60° zet.

Volgende zaken vraag ik me nog af:
 • De aansluitingen in de keuken zijn 1", kan het CV circuit van de pellet kachel parallel zetten met de convectoren met bypass met terugslagklep zonder buffervat en een bypass met terugslagklep op de condensatieketel (beide hebben hun eigen circulatiepomp)
 • Kan dit werken zonder buffervat, want als ik dit opzoek op google vind ik meestal enkel de combinatie met een warmtepomp/zonneboiler met een buffervat
 • Hoe pak ik de sturing het beste aan, zodat de condensatieketel enkel opspringt als de pellet kachel uit staat of niet voldoende verwarmingsvermogen heeft? Een soort cascade sturing waarbij als de pellet kachel opstaat deze voorrang heeft op de Condensatieketel
Alle bedenkingen en tips zijn welkom
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Gaat lastig worden, een pelletketel draait op een hoge temperatuur omdat condensatie beslist niet gewenst is ivm creosoot vorming.
  Deze moet dus zo snel mogelijk opwarmen naar 60plus graden dit doe je normaal door een thermoventiel bypass, deze regelt dan de retourtemperatuur, word deze hoger dan ingesteld dan kan de warmte naar het cvcircuit toe maar dit is een LtV circuit dus moet je terugmengen naar 45 graden.
  Normaal plaats je een buffer at als openverdeler zodat je pelletkachel daarin zijn overproductie kwijt kan en daarachter plaats je een mengroep om de LtV installatie daaruit te voeden en dmv een simpele voeler kan je dan bepalen of er warmte onttrokken moet worden uit de buffer of dat de ketel moet bijspringen.
   
  • Like
  Waarderingen: AngeloF

  AngeloF

  • #3
  Kan dit werken als ik toch een buffervat plaats aan de cv ketel. En mag dat dan een gewoon buffervat zijn, of 1 met meerdere warmtewisselaar?
  Is het voldoende om zoals een warmtepomp 20l/kw te gebruiken? Dat zou dan 180l zijn, dan denk ik aan 200l. Of is het hoe grote hoe beter?
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Het is een gewoon buffervat geen spiralen nodig zolang beide systemen maar vrij over het vat kunnen draaien.

  De grote van het vat zal rond de 200l zijn schat ik zo in, ben niet thuis in het berekenen van die dingen.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #5
  Als je dan toch een buffervt neemt kies dan gelijk een goede uit!
  Lieft eentje met 2 spiralen en een tapwater spiraal, waarom vraag je, nou hierom deze vaten zijn voorbereid zodat je in de toekomt alles, warmtepomp, vacium buizen houtkachel er op aan kan sluiten
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu