Tijdens ombouw: Tijdelijk 1 fase in een 3 fase huis?

Rinus747

  • #1
Ik heb nu 1x35A, en wil naar 3x25A. De groepenkast heb ik al klaar liggen.

Nu wil ik eerst de drie fasen groepenkast ophangen, en daarna enexis bellen voor extra hoofdstoppen en een nieuwe meter.

In de overgangfase heb ik dus enkele uren of dagen maar 1 fase ter beschikking. Nu wil ik tijdelijk alle zware apparaten allemaal uit hun stopcontact gooien, en de rest van het huis allemaal op 1 fase hangen.

Kan ik tijdelijk alle drie de fase ingangen van mijn nieuwe groepenkast gewoon aan elkaar knopen en gaat dat "best wel aardig"? Of gaat de hele zaak dan ogenblikkelijk de lucht in?

Groeten Rinus
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Technisch zie ik geen probleem, als je de bestaande apparatuur/belasting nu met 1 fase 32A goed kunt laten werken, dan lukt het ook als je diezelfde belasting over je 3 toekomstige fasen verdeelt en die 'fasedraden' dan vervolgens weer aan elkaar knoopt op één fase 32A.
Die doorverbindingen tussen de toekomstige fasen moeten natuurlijk wel absoluut worden verwijderd als de 3 fasen worden aangesloten, en het zal voor zich spreken dat dit niet werkt voor apparatuur die 400V of draaistroom nodig heeft (en nu dus niet werkt)
Of het formeel is toegestaan weet ik niet.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Je kan de bestaande fase onder op de 4 polige hoofdschakelaar gewoon doorlussen. Na het plaatsen van de nieuwe meter worden de lusjes verwijderd en worden er drie aparte fases opgezet. Zolang je niet veel meer dat 35A belast is er niks aan de hand.
 

Rinus747

  • #4
Dank je

Ik ga eens aan de slag en zal jullie laten weten hoe het is afgelopen

Als je nooit meer iets van me hoort is het heel erg mis gegaan :lol:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou je wel met klem willen adviseren niet onder spanning hieraan te gaan werken. Normaal gesproken wordt v. oor werkzaamheden onder op de hoofdschakelaar de hoofdpatroon verwijderd. Het is niet toegestaan de zegel hierop zelf te verwijderen.
 

Rinus747

  • #6
Ik weet het. Ik doe het zonder spanning.

En ik ga de groepenkast eerst eens even op tafel met een gewoon 230V snoertje "uitproberen" voordat ik in de meterkast aan de slag ga. Ik heb tijd genoeg ;)
 

Rinus747

  • #7
Alles is gelukt :)

Morgen maar eens regelen dat alles echt op 3 fases gaat draaien.

Weet iemand of de echte-driefase-aardlekschakelaars nu ook al goed werken, nu ik tijdelijk de primaire kant van mijn driefase kast aan elkaar heb geknoopt, en aan 1 enkele fase gelegd heb?

Groeten Rinus
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Hoe werkt een aardlek?

3 fasen en de nul lopen door een kern.
Om de kern zit een spoeltje.

De stromen van de fasen en de stroom door de nul zijn tegengesteld en het resulterende magneetveld is daarmee ook 0, bij een onbalans van de stromen is er echter wel een resulterend veld, en daarmee een spanning in de 'secundaire' spoel welke een mechaniek ontgrendeld en de aardlek doet uitvallen.

Bij 3 gelijke fasen en 1 nul is dit hele verhaal nog steeds van toepassing.
 

Rinus747

  • #9
Dank je headhunter. Dat stelt me gerust.

Nu maar hopen dat ze nooit elektronica in die dingen gaan stoppen, want dan wordt het weer wat ondoorzichtiger.

Ik zag dat een merk dat ik hier niet mag noemen, de naam begint met een (E, Q of Y :wink: ) digitale automaten heeft met een aangepaste slimme stroom opname analyse, die beter uitschakel karakteristieken zou hebben. Nu zit ik in de elektronica, en ogenblikkelijk dacht ik: Die hoef ik niet! Doe mij maar gewoon! Simpel is vaak betrouwbaarder :mrgreen:

Groeten Rinus
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Die elektronica is een aanvulling, de hoofdbeveiliging is nog super simpel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu