Stroompiek tijdens schakelen koelkast stoort op TV's

EdgarZ

  • #1
Mijn 1 jaar oude koelkast veroorzaakt een kleine 'stroomrimpeling' in het net.
Niet genoeg om in de lampen of i.d. zichtbaar te zijn maar wel genoeg om mijn kabelTV versterker die in de meterkast zit te storen: iedere keer als de koelkast 'tikt' dan zie ik op alle TV's in huis een lijntje storing.

Kan ik dit effect elimineren (zonder de tv versterker eruit te gooien)? Ik weet niet of storing van de voeding is (via stopcontact in meterkast) of het signaal.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je moet de ontstoring van je koelkast herstellen.
Of een netfiltertje plaatsen tussen koelkast en Wandcontact doos.
Heel soms wil het omdraaien van de stekker van de koelkast wel helpen.

In veel gevallen is het een radio signaal door uitschakelen van de koelkast deze wordt opgevangen door de antenne kabel en versterkt door je versterker.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het is altijd lastig de route van zoiets op te sporen en te elimineren.

Wat gebeurt er: op het moment dat de koelkastmotor stopt, onstaat er een inductiepiek in de spoel van de motor (bij aanslaan ook, maar meestal minder groot).
Die zou normaal gesproken opgevangen moeten worden door een ontstoorcondensator, indien aanwezig. Dat is namelijk de meest directe methode om zoiets tevoorkomen.

Of de koelkast wel of niet zo'n condensator heeft, is alleen te bepalen als je het exacte merk en typenummer noemt. Het makkelijkst is om daarvoor een aparte topic in de keukenrubriek te openen, want daar zitten de specialisten die het na kunnen kijken, en ook kunnen zeggen of het vaker voorkomt.

De inductie piek kan op twee manieren bij de Tv komen: via het lichtnet, en via de "ether". Omdat je kabelaansluiting hebt, is via de ether niet erg waarschijnlijk (maar niet onmogelijk).

Dan kan de storing in de TV's komen via de netaansluiting en/of via de antenneversterker. Omdat je noemt dat alle TV's er last van hebben, lijkt de kans, dat het via de antenneversterker binnen komt me het grootst. Je zou daarom die versterker eens via een verlengsnoer op een andere groep kunnen zetten, want misschien is hij wel gevoed via een stopcontact op de groep van de koelkast (en dicht erbij).

Helpt dat niet, dan moet er geexperimenteerd worden met net-ontstoorfilters, een vrij dure aangelegenheid. Ik zou dan eerst proberen de antenneversterker op een ontstoord stopcontact te zetten (je koopt die dingen kant en klaar in een stekkerblok). Let er wel op: er zijn ook overspanningsbeveiligingsbloks, prima dingen voor bijv. verminderen van defecten bij onweer, maar voor dit doel minder geschikt. Je moet echt een "ontstoor"filter hebben.

Maar het beste lijkt me te kijken of de oorzaak in de koelkast wellicht weggenomen kan worden!

PS. Inderdaad, het is ook mogelijk juist de koelkast op een ontstoorfilter te zetten, zoals The headhunter zegt! Werkt misschien nog beter zelfs.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Je moet de storingsoorzaak bij de bron wegnemen.
De bedrading door het huis werken als een zendantenne en kunnen zelfs een paar 100 m verder voor storingen zorgen.
Een ontstoorfilter kost ongeveer 10 euro te verkrijgen bij de onderdelen handels.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik moet op voorgaande nog even terugkomen.

Ik was ervan uitgegaan dat de meeste koelkasten een ontstoorcondensator of -filter zouden hebben.

Na het nakijken van een aantal documentaties van enkele merken heb ik ontdekt dat dat niet het geval is. Er zit blijkbaar meestal géén ontstoorvoorziening in. Toch vreemd, want alle apparatuur moet voldoen aan bepaalde eisen op dit gebied.

Dat betekent dat een ontstoorfilter eigenlijk de enige kansrijke oplossing is.

Excuus voor de verwarring! :oops:
 

EdgarZ

  • #6
Heren,

Allen dank voor jullie reactie. Ik ga maar eens op zoek naar een ontstoorfiltertje.
Ik vrees wel dat ik moeilijk bij de stekker van de koelkast kan komen, maar het is zeker een poging waard.

Ik heb op het stopcontact van de TV al zo'n overspanningsbeveiliging van Elro gezet, maar dat lost niets op. Tenminste, ik neem aan dat jullie dat bedoelen met een ontstoorder?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Nee geen overspannings beveiliging we bedoelen een ontstoorfilter dat is wat anders.
 

EdgarZ

  • #8
Voordat ik iets doms zeg, even gegoogled en ik vond wat vreemdsoortig inbouw apparaatjes. Zijn ze er ook gewoon plug and play?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Jazeker ze lijken op de door u genoemde overspannings beveiliging.
(die helaas niet werken)
Kijk eens bij een onderdelenhandel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu