Thermostatische kranen en bypass

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo iedereen,

Zit met een probleem en vind nergens een duidelijk antwoord.
Onze CV installatie bestaat uit een themaclassic van rnova bulex.
Buizen werden uitgevoerd 2 pijps , met Hep20 leidingen.

Onze thermostaat staat beneden in de leefruimte, maar wordt ook gebruikt om de ventilatie te regelen van de houtcasette.
M.a.w zaten we met een probleempje om de radiatoren 2 de verdiep correct te kunnen regelen.Dit hebben we opgelost door op de 2 de verdieping de radiatoren te voorzien van thermostatische kranen.
Gelijkvloers staan de radiatoren meestal volledig toe.
Nu blijkt dat onze themaclassic soms eens in oververhitting gaat.

1. Wat ik niet goed begrijp ; als alle kranen , zowel manuele als thermostatische kranen dicht zijn en er toch nog warmte gevraagd word door de kamerthermostaat, waarom gaat het toestel dan in oververhitting , waarom schakelt het tostel gewoon niet uit bij voldoende temperatuur.

2. Hoe werkt een radiator : je hebt en aanvoerleiding , retourleiding, een manuele of thermostatische kraan, maar op de koppeling van aanvoer en retour zit een koppeling waarop 0,5 staat, voor wat dient dit ???

3. Kan er me iemand een manual bezorgen van alle foutcodes van de themaclassic ??

4. Kan men via PC fouten uitlezen van de themaclassic ??

Hopelijks krijg ik vele intressante ideetjes.

Anders toch bedankt , en iedereen nog een gelukkig nieuwjaar toegewenst

Groeten steven.


TS woont in België, mod.
 
Met een thermostaatkraan of een gewone cv kraan kunt u nooit de cv ketel regelen dat wil alleen maar met de normale kamerthermostaat.
Aan een thermostaatkraan of een gewone kraan zit immers geen kabel die de besturing van de ketel regelt en geleiding door het water gaat ook niet. :lol:

Als de thermostaat warmte gaat vragen terwijl de kranen van de radiatoren allemaal gesloten zijn dan krijgt u inderdaad oververhitting omdat er geen circulatie aanwezig is en zal de temperatuur zeer snel oplopen.
Laat altijd radiatoren openstaan zodat de cv ketel altijd voldoende kan circuleren om zijn warmt kwijt te raken.
 
Hallo,

Alvast bedankt voor de reactie,


Dat er geen warmteafgifte is , begrijp ik wel , maar dat er geen circulatie snap ik niet zo goed.

er is toch altijd circulatie ???
 
Hoe kan er circulatie zijn wanneer u alle kranen dicht hebt staan ?
De thermostatische kranen sluiten vanzelf wanneer het warm genoeg is in de ruimte en de rest hebt u zelf al dicht gedraaid.

De thermostaat blijft warmte vragen dus de ketel brandt en daardoor draait ook de pomp, in dit geval is alles gesloten en kan de pomp geen water verplaatsen en wordt de temperatuur in de ketel te hoog, m.a.w. de ketel kan z'n warmte niet kwijt.
 
Hallo,

Ok dat de CV zijn warmte niet kwijt geraakt ,begrijp ik wel , maar er is toch nog altijd circulatie ??


Of niet , ????


Het vertrekkend water is dezelfde teperatuur al de retour .


Waarom schakelt de CV niet gewoon uit.



sorry als ik domme uitspraken doe
 
Het vertrekkend water is dezelfde teperatuur al de retour .
Er is geen vertrekkend water wanneer er geen circulatie is, de temperatuur wordt dan in beide leidingen hetzelfde door afkoeling.
In de ketel zelf is de temperatuur wel te hoog omdat de thermostaat aangeeft dat het in die ruimte te koud is en warmte gaat vragen.
Doordat er geen circulatie is kan er geen verplaatsing van warmte uit de ketel naar de leidingen en radiatoren plaatsvinden.

Waar zou de circulatie kunnen plaatsvinden wanneer alle kranen dichtstaan ?
Water tappen uit de waterleiding lukt ook niet met alle kranen dicht.
 
maar op de koppeling van aanvoer en retour zit een koppeling waarop 0,5 staat, voor wat dient dit :?:
Dat is waarschijnlijk een bypass.

Hebt u gecontroleerd of de pomp draait ?
 
Verkeerd gelezen, is geen bypass.

Tot morgen, ik ga naar bed.
 
Volgens mij blijven we in herhaling vallen, zonder geopende kranen is er geen circulatie en zal er ook nooit ciculatie plaats vinden.
Circulering vind plaats tussen aanvoer en retour, wanneer 1 van beide afgesloten wordt is er geen circulatie meer dus wees nu verstandig en laat enkele radiatoren openstaan want anders is binnenkort u pomp aan vervanging toe.
 
Hallo,
ok, alvastt bedankt voor de reacties

maar kunnen jullie me dan uitleggen hoe het zit bij de aansluiting radiator,

bovenaan rechts zit de thermostatische kraan,

rechtsonderaan komen 2 buizen toe , aanvoer en retour, en die zitten aangesloten op een speciaal aansluitstuk .

zitten er daar inwendig 2 leidingen in , of hoe zit dat ???

Het is net alsof aanvoer en retour altijd altijd in verbinding staan

met vriendelijke groeten


steven
 
Wat u bedoelt is het onderblok , deze onderblokken zullen over het algemeen geen doorlaat tussen aanvoer en retour hebben.
Er zijn wel types die op 50/50 ingesteld kunen worden maar deze worden meestal toegepast in installaties van het zogenaamde 1 pijpssysteem en is op uw installatie niet van toepassing.
In uw geval is er geen doorverbinding tussen aanvoer en retour op het onderblok want u ketel valt in storing door oververhitting bij gesloten kranen, met andere woorden er zit dus geen by-pass in.
 
Wanneer er op alle radiatoren een onderblok van 0.5 zit, dan heeft u een installatie met zgn 50% ventielen. Er zijn nu meerdere radiatoren in serie geschakeld. Maw de retour van de ene is de aanvoer van de andere. Om deze reden zijn er ook 50% ventielen geplaatst, omdat anders wanneer er een of meerdere radiatoren dicht gedraaid worden de andere radiatoren niet meer warm kunnen worden. Elk blok is met restrictie een doorverbinding van de aanvoer naar de retour.

Om deze reden zou er in principe ook altijd stroming mogelijk moeten zijn, echter als de ketel staat te stoken op alleen het leidingwerk dan zal deze onmogelijk zijn warmte kwijt kunnen. Dit verklaart ook wel dat er geen temperatuur verschil tussen aanvoer en retour is.

Uw thermostaat vraagt dus warmte terwijl dit niet gewenst is. Waarom dat is zo niet te zeggen. Verkeerde plek , defect?
 
Hallo,

vorig antwoord heeft me wat kunnen helpen ,als ik het goed begrijp , zijn die voetstukken eigenlijk toch en percentage doorlaters van aanvoer naar retour.
Ik kan begrijpen als er toch geen voldoende afkoeling kan plaats vinden in enkel de leidingen dat de brander in fout gaat .
Op de benedenverdieping zijn het voetstukken met resp. 1 / 1 / 0,5en 0,5

Bovenverdieping zijn het voetstukken van 0,5/0,5/0,5 en 1
Ik weet je ook niet goed te vertellen als het 1 of 2 pijps systeem is .

Naar mijn mening vertrekt er 1 aanvoerleiding vanaf de brander die over de hele woning gaat .
Er vertrekt ook een retourleiding vanaf de brander die over de hele woning gaat.
Alle radiatoren zijn aangesloten op aanvoer en retour.

Het is dus zeker niet van retourleiding radiator naar aavoer andere radiator. Ik zal ook eens een schema opvragen bij de bouwfirma van plaatsing leidingen.

Alvast bedankt voor de reactie

groeten steven

Tekst aangepast, wilt u de entertoets vastzetten ? Mod.
 
Als u zowel 1 als 0.5 blokken in de installatie heeft dan heeft u in principe een 2 pijps als een eenpijpssysteem. Waarschijnlijk zitten de 1 blokken rechtstreeks op aanvoer en retour aangesloten.

De 0.5 blokken zijn van radiator naar radiator doorgelust, op de bovenverdieping mogelijk 3 stuks. Deze 3 stuks zitten dan met 1 leiding op de aanvoer en 1 op de retour. Dit word wel gedaan om leidingwerk uit te sparen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan