Thermostaatkraan wordt niet meer heet - terugkerend probleem

Kim1986

 • #1
Hallo,

Ik zit met een probleem met mijn douchekraan. In 2014 heb ik dit huis gekocht en al snel (lees: bij de eerste keer douchen) bleek dat de douchekraan niet heet werd. Ik heb de douchekraan toen vervangen. Dit heeft het probleem opgelost.

Echter, na een jaar steekt het probleem wederom de kop op. De nieuwe kraan (jaar oud) wordt ook niet meer heet, terwijl hij dat eerst wel werd. Het zou kalk kunnen zijn, maar na een jaar een totaal verkalkte kraan lijkt me wel erg snel.

Met de andere kranen in mijn badkamer (kraan bij wastafel en kraan bij het bad, beide intensief gebruikt) heb ik nooit problemen gehad.

Heeft iemand een idee wat het zou kunnen zijn en hoe dit op te lossen is?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Het kan zijn dat het probleem iets te maken heeft met een te lage waterstroom in combinatie met een ketel of geiser die daar niet mee overweg kan (tapdrempel).

  Na het vervangen van de kraan was alles brandschoon, wellicht genoeg om net boven de tapdrempel te zitten. Nu zijn er misschien weer zeefjes net zodanig vervuild dat je eronder zit.

  Wat je zou kunnen doen:
  - Kijk of er in de doucheslang aan de kant van de douche of aan de kant van de kraan een klein onderdeel zit waarmee water bespaard wordt en zo ja, haal het eruit.
  - Probeer of het probleem zich ook voordoet als je de slang van de douche eraf hebt.

  Vermeld in elk geval zo nauwkeurig mogelijk waaruit het systeem bestaat: merk en type van de kraan, merk en type van de ketel of de geiser.

  Misschien kan een van de verwarmingsspecialisten er dan nog wat meer over zeggen. :wink:
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
  Als er veel kalk in het water zit, kan het thermostaat gedeelte verkalkt zijn.
  Bij heel goedkope kranen kan dat vaak al na 1 jaar weer het geval zijn.
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #4
  We zullen eerst afwachten het merk van de kraan en dan wat het warme water levert aan de kraan :wink:

  Defecte glazen bollen en zo :mrgreen:
   

  Kim1986

  • #5
  Bedankt voor de reacties. Het merk is Aqua Vive. Het type weet ik niet meer, maar het was idd een goedkope kraan. Ik heb een Nefit cv-ketel, type Proline HRC 24/CW4.

  Ik heb net de slang van de kraan gehaald en 'm op z'n heetst aangezet. (Ik zie overigens geen elementen die waterbesparend zouden kunnen zijn in de douchekop of in de slang.) Ik zie dan de cv ketel oplopen naar zo'n 70 graden, maar het water is niet veel warmer dan ongeveer 36 graden.
   

  Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #6
  Bekend probleem.

  Van een kraan van €35,- heb je 1 jaar plezier.
  Van een kraan van €150,- heb je 10 jaar plezier.

  Welke van de 2 is dan eigenlijk een goedkope kraan? ;-)
   

  SvHalm

  • #7
  Mee eens.

  Ik heb zeg maar de dure variant en die zit er al 15 jaar in. Na 10 jaar problemen met langer duren voordat het water warm werd -> binnenwerk uitgekookt met water met schoonmaakazijn en weer 3 jaar lol -> na 13 jaar binnenwerk vervangen, gewoon nog steeds te krijgen voor rond de 30,= EUR.
   

  Kim1986

  • #8
  Ok, dus een duurdere kraan zou de oplossing kunnen zijn. Is er iets waar ik op kan letten bij her kopen, behalve de prijs? Bepaalde merken die goed bekend staan? Of bepaalde kenmerken van de kraan?
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #9
  Ben het niet met jullie eens over goedkoper is slecht.

  Ik heb de tweede thermostaat kraan van een goedkoop bouwmarkt merk met 5 jaar garantie 1e was gulden :D 38.00 na verhuizing weer z'n goedkope kraan € 55,00 :mrgreen: Inmiddels dus al meer dan ca 26 jaar.

  Na verloop van tijd het element verwijdert om te ontkalken en wat blijkt, het is precies het zelfde element als van de dure merk kranen (zelfs het zelfde fabrieksnummer)

  Het enige verschil wat vaak duidelijk merkbaar is, is dat de goedkope kranen meer geluid produceren.Dat kan knap hinderlijk zijn (stromingsgeruis). De prijs zit in de afwerking van het kraanhuis en dergelijke

  Wat vaak vergeten wordt, is de gebruiksaanwijzing goed te lezen, daarin staat namelijk dat de thermostaatknop na gebruik van warm water met enige/grote regelmaat van koud naar volledig heet en dan weer terug naar volledig koud gedraaid dient te worden.

  Zodat het element beweegbaar en schoon blijft en de temperatuur spindel niet vast gaat zitten in het binnenwerk.

  Want ook een dure kraan gaat vast zitten bij kalkrijk water, dat heeft niets met de prijs te maken.

  Wat wel een punt is, dat als er onderdelen nodig zijn als knoppen en dergelijke die meestal niet te vinden zijn.

  Om zo maar wat te roepen over thermostaat kranen, sorry niet doen, het klopt niet.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
  Niet alle goedkope dingen zijn slecht, alleen vaak wat minder van kwaliteit, en vaak zijn er na een jaar of 2/3 geen onderdelen meer voor te krijgen.

  Maar ook in merk kranen zit verschil, bij die in de doehetzelf zaken liggen, tegenover die bij de vakhandel verkrijgbaar zijn.
  Vaak heeft dat betrekking op het binnenwerk zoals het thermostaat gedeelte.

  Ze maken kranen voor de bouwmarkten, en voor de professionele zaken.
   

  Kanterz

  • #11
  Ben ik het totaal niet mee eens, die bouwmarkt kranen zit EXACT hetzelfde thermostaat patroon in.
  ik ben zelfc loodgieter die voor verschillende woningbouw verenigingen werkt, en mij (en andere collegas) valt het op dat de thermo-elementen die in de "duurdere" merk met het blauwe doosje voortaan niet langer meegaan dan 3 jaar.
  en waar dat doosje vandaan komt, van vakhandel of bouwmarkt maakt geen bal uit, sinds hun productie voortaan in China ligt zijn wij (en ook de woningbouwverenigingen) overgestapt naar een ander merk van zijn broer. (welke elementen wel nog 10jaar meegaan....)

  weet dat dit niet echt ON-topic is, het is zelfs zo dat als ik een kapot element opstuur naar de blauwe firma, ik gewoon KOSTELOOS een nieuwe ervoor terug krijg. (dat zegt toch genoeg.........)
   

  SvHalm

  • #12
  Kim1986,

  Je hebt een PB gekregen (zie berichten bovenin browser)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu