En het gaat in beide onderwerp over? Dun of dikwandig?
Nooit problemen gehad met knel op dikwandig.
Voor de (eigen) zekerheid kun je iets vloeibare pakking op de dikwandige pijp smeren, is eigenlijk niet nodig.
Goed, het is dus handiger om met knelkoppelingen te werken of als je de mogelijkheden hebt draad te snijden.
Messing soldeersokken zijn wel te vinden maar horen toch niet thuis in een cv installatie. En de kranen zijn of met schroefdraad of met knelverbindingen te verkrijgen. Waarom moeilijk doen door het te solderen? staal of verzinkt staal is niet makkelijk te solderen, het vloeit voor geen meter. Zeker niet in een nauw passende soldeersok. De kans op falen is groter dan de gebruikelijke methoden toe te passen.
Ik ben nog nooit soldeerwerk tegengekomen van installateurs bij dik en dunwandig stalen cv installaties. En die houden ook van gemakkelijk een eenvoudig fitwerk. Als er "heet" gewerkt wordt is het autogeen laswerk, geen hard of zachtsoldeerwerk. Geeft het een meerwaarde dan is het een overweging, maar dit is ook niet zo.
De bekende vloeimiddelenfabrikant adviseert ook in de soldeerwijzer om stalen cv leiding niet te solderen. Zou dit onzin zijn?
Dikwandig: draadsnijden of lassen.
Dunwandig: knellen.
Overgangen: draad snijden of knellen.
Het laatste is een voorkeursgeval, de een zweert bij knellen de ander bij draad snijden om vervolgens over te gaan op te knellen dunwandige buis.
Persen van koppelingen behoren ook tot de mogelijkheid.
Staal zachtsolderen???? Is er een installateur die dit op grote schaal toepast?
