Thermostaatkraan plaatsen op oude radiator

Fiesiekus

  • #21
Uit die foto die je geplaatst hebt, blijkt 't fitwerk van dikwandige buis te zijn. Het beste ga je met fitwerk verder; een schroefbus op schroefdraad. Voor dat laatste moet je 1/2"schroefdraad op de afgezaagde buis snijden, hetgeen allesbehalve simpel is.

Alternatief dat minder deugdelijk is, is de genoemde ANBO-koppeling. Ik weet niet of dat jouw bovenste plaatje is; lijkt me meer een reparatiekoppeling.
 

Batse

  • #22
Je het ook kunnen proberen met een haaks verkeerde kraan maar dan moet je wel een ruimte van ongeveer 15 centimeter naast de radiator hebben.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #23
Opzich is het plaatsen van een schroefbuis best te doen.
De schroefbus op de foto is er een om te solderen.
Dunwandig stalen cv buizen worden normaal gesproken gekneld.
Dus de knel variant moet je dan hebben.
Maargoed het is dus een kwestie van de buis inkorten, en daarna ontbramen.
Vervolgens moet je met een draadsnij apparaat, te huur bij de bekende verhuurbedrijven, draad daar op schijden.
Daar kun je dan die schroefbus op draaien.
Daarin kan dan de dunwandig stalen buis, en daar vervolgens weer de kraan op.
 

Xr8

  • #24
De schroefbus heeft helemaal geen zin. Het beste kun je zorgen dat je een draadsnijder krijgt van 1/2". Als je de buis nu afzaagt vlak onder de schroefdraad welke er nu op zit en daar weer nieuwe draad op de dikwandige pijp snijdt kun je daar de kraan direct weer opdraaien. De buis wel verpakken, bij voorkeur met hennep en kit.

Ook het staartstuk in de radiator vernieuwen door degene welke bij de kraan is geleverd.

Succes.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #25
Als dat wat betreft de maat uitkomt dan is dat ook een optie.
Zo niet dan kun je met dunwandig staal nog mooi een stukje verlengen...
 

Piethein

  • #26
Ingmar89 schreef:
Als dat wat betreft de maat uitkomt dan is dat ook een optie.
Zo niet dan kun je met dunwandig staal nog mooi een stukje verlengen...
Dunwandig vind ik niet echt een optie. Die dikke buis zit er niets voor niets omdat het een grote radiator is. Ik heb even gekeken en bij de kleinere radiatoreren is de buis dunner, dus de maten verschillen dus. Wat Xr8 voorstelt lijkt me wel een goed idee. Wat ik gewoon ga doen is één van de kranen losdraaien en vergelijken met wat ze in de bouwmarkten verkopen. Als het dezelfde maten zijn is wat Xr8 voorstelt juist.
 

StefanD

  • #27
Dunwandig of dikwandig zegt niets over de diameter van de buis, alleen over de maatvoering.
 

Xr8

  • #28
Ingmar, ik snap niet goed waarom je over wilt op dunwandig. Je kunt een 1/2" kraan zo op deze leidingen draaien. De knelsets moet je extra kopen en zijn er alleen maar voor om de kraan geschikt te maken voor dunwandig.

Het scheelt je een knelset, schroefbus en werk per kraan. Tevens heb je minder verbindingen.

Let bij het vervangen overigens wel op, in dit soort installaties werden kleinere radiatoren nogal eens met 3/8" aangesloten. Ook hiervoor zijn thermostatische kranen te verkrijgen.

Succes.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #29
Die leiding is eerder te lang dan te kort. Een stuk dunwandig erop zetten is dus nergens voor nodig als je het een beetje nauwkeurig uitmeet. Daar komt bij dat een oplossing met een schroefbus en dunwandig er een stuk minder strak uitziet.
 

Fiesiekus

  • #30
Dat klopt allemaal, maar een ander punt blijft toch dat draad snijden geen sinecure is. De vraag is dus of de hoogte wel goed uitkomt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #31
Je kunt de nieuwe kraan er toch naast houden en inschatten waar de draad moet komen. Daarnaast kun je ook met wat meer of minder hennep spelen met de afstand.

Het draad snijden op zich is goed te doen.
 

Xr8

  • #32
Draadsnijden stelt met de juiste apparatuur niets voor. 1/2" is zelfs met de hand prima te doen. Regelmatig even iets terugdraaien om de spaan te breken, beetje olie en gaan met de banaan.

De getoonde kraan heeft een zeer korte inbouwlengte, de buis zal bij een andere kraan met grote waarschijnlijkheid te lang zijn.

Mijn praktijk ervaring is dat afzagen onder de draad en dan nieuw draad snijden de oplossing is. Wat Mn22 al aangeeft anders even de kraan erbij houden en de buis afstepen aan de onderzijde van de kraan.

De buis 1 cm langer houden dan het streepje voor de draad en het gaat zeker passen.

Succes.
 

Piethein

  • #33
Even een update:

Wat ik nog niet had gezegd is dat het CV systeem beneden in de woonkamer verstopt was. Op advies van een monteur hebben we een oplosmiddel in het circuit gegooid. Het systeem moesten we twee weken later laten leeglopen en omdat het systeem dan toch meteen leeg is dacht ik; dan vervangen we alle oude kranen ook meteen door een thermostaat.

Gisterenavond tot laat bezig geweest. Eerst moesten we het systeem laten leeglopen. Het punt is dat er beneden in het huis (nog) geen aftap punt was. Dat zorgde voor hilarische taferelen toen mijn oom opeens met een water spuitende radiator in de keuken in zijn handen stond. Maar goed. Alles is netjes opgeruimd. Wat we nu hebben gedaan is één van de leidingen afgedopt en een CV aftap kraantje gemonteerd op een van de leidingen. (zo eentje waar een slang op gemonteerd kan worden). Het bijvullen was ook een behoorlijke klus. Het systeem loopt inmiddels weer en de lijst met taken wordt ook steeds langer nu er op de verlanglijst ook een nieuwe radiator met ophangrekjes staat. Voordeel is dat ik zo sneller kan doorwerken. Het vullen is dan een fluitje van een cent. Slang de tuin in rollen. Boven de kraan aanzetten en 45min later is het systeem luchtleeg.

Het weekend wil ik mij concenteren op de keuken radiator. Voordeel is dat deze al met 15 mm pijpen aangesloten was en wij gewoon met een knelkoppeling deze kunnen gaan aansluiten. De week daarna ga ik mij richten op de 22mm pijpen. Ik houd jullie op de hoogte en zal af en toe wat foto's maken!
 

Snavel

  • #34
Onmogelijk om dunwandig te zacht solderen en hard solderen lijkt me ook sterk want je pijp word te warm dan gaat je zink bladeren dus dan ziet het er niet ui en gaat het snel roesten messing/koper en ijzer elektrolytische werking
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #35
Dunwandig is verzinkt, als de zinklaag niet weggeschuurd wordt is dunwandig prima te solderen zoals hierboven omschreven.
Zink en soldeer bijten elkaar niet maar gaan een verbinding aan.
 

Chathanky

  • #36
En het gaat in beide onderwerp over? Dun of dikwandig? :wink:
Nooit problemen gehad met knel op dikwandig.
Voor de (eigen) zekerheid kun je iets vloeibare pakking op de dikwandige pijp smeren, is eigenlijk niet nodig.
Goed, het is dus handiger om met knelkoppelingen te werken of als je de mogelijkheden hebt draad te snijden.
Messing soldeersokken zijn wel te vinden maar horen toch niet thuis in een cv installatie. En de kranen zijn of met schroefdraad of met knelverbindingen te verkrijgen. Waarom moeilijk doen door het te solderen? staal of verzinkt staal is niet makkelijk te solderen, het vloeit voor geen meter. Zeker niet in een nauw passende soldeersok. De kans op falen is groter dan de gebruikelijke methoden toe te passen.
Ik ben nog nooit soldeerwerk tegengekomen van installateurs bij dik en dunwandig stalen cv installaties. En die houden ook van gemakkelijk een eenvoudig fitwerk. Als er "heet" gewerkt wordt is het autogeen laswerk, geen hard of zachtsoldeerwerk. Geeft het een meerwaarde dan is het een overweging, maar dit is ook niet zo.

De bekende vloeimiddelenfabrikant adviseert ook in de soldeerwijzer om stalen cv leiding niet te solderen. Zou dit onzin zijn?

Dikwandig: draadsnijden of lassen.
Dunwandig: knellen.
Overgangen: draad snijden of knellen.
Het laatste is een voorkeursgeval, de een zweert bij knellen de ander bij draad snijden om vervolgens over te gaan op te knellen dunwandige buis.
Persen van koppelingen behoren ook tot de mogelijkheid.
Staal zachtsolderen???? Is er een installateur die dit op grote schaal toepast? :?
 

Xr8

  • #37
Heb zelf dit soort leidingen nog nooit gesoldeerd, het knellen van dikwandig gebeurt vaak meer uit gemak is mijn idee. Het is wat minder werk dan draadsnijden. Laatst genoemde heeft bij mij de voorkeur. De knelmogelijkheid zal ik zelf alleen gebruiken als het echt niet anders kan.

Heb de ervaring dat het wel wil gaan lekken, een draadverbinding met hennep en kit is mijns inzien degelijker.

Maar goed ieder zijn werkwijze.

Succes.
 

Snavel

  • #38
Reactie op jan ik ben zelf lood gieter /cv monteur het word op school al geleerd dat dat niet kan dus
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #39
Rare school, er wordt op scholen wel aangeraden knelfittingen te gebruiken maar dat heeft niets te maken met het niet kunnen solderen van dunwandige pijp.

Ik zal me er verder maar niet mee bemoeien met maar 45 jaar ervaring :roll:
 

Chathanky

  • #40
De productadviezen van de fabrikanten zijn hierin ook ten spijt geschreven?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu