Thermostaatkraan bonkt regelmatig

Roelof72

  • #1
Het genoemde probleem heb ik volgens mij ook.

Omschrijving: Ik heb in de slaapkamers op de eerste verdieping thermostaat kranen gezet. De beneden verdieping heeft de CV thermostaat en daar staan alle kranen open. Na de laatste jaarlijkse controle van de CV zijn de slaapkamer verwarmingen aan het bonken geslagen. Dit bonken houdt op als de thermostaat kraan hoger of lager wordt gezet. Het geluid is erg hard (zo hard dat de buren deze kerst ons huis zijn ingegaan om de verwarming uit te zetten). Ook als je tegen de thermostaat radiator knop druk stopt het bonken.

Omdat ik alle verwarmingen op de beneden verdieping vol heb open staan denk ik dat ik geen bypass nodig heb.

Ik zie nu als reacties dat volgens sommige de kraan verkeerd om kan zitten. Hoe kan ik dat zien? Ik heb radiator kranen uit een bouwmarkt (praxis, gamma, oid). Maar helaas staan er twee pijlen op en geen kleur codering.

Dus daarom nu ook mijn hoofdvraag: hoe kan ik aan de thermostaat kranen zien wat de ingang- en wat de uitgang is?
 

Roelof72

  • #2
De leidingen naar de verwarming zitten beide aan de zijkant. De bovenste wordt het eerst warm en daar zit de kraan in.

Dus weet ik wel zeker dat de thermostaat kraan in de aanvoer leiding zit, echter kan ik niet aan de kraan zien of deze misschien verkeerd om zit. Er staan namelijk 2 pijlen op (merk Plieger).

Hoe kan ik aan de kraan zelf zien hoe deze moet zitten? Als het helpt kan ik wel even een fotootje schieten.....
 

Roelof72

  • #3
Hierbij even een foto van de kraan.
Ik zie 2 pijlen (en dat geldt voor alle kranen), wat zou de waterrichting moeten zijn?

[/img]
 

Roelof72

  • #4
Extra info: o ja, we hebben er een erkende CV monteur naar laten kijken. Hij heeft 2x de drieweg klep van onze Vaillant VHR-C vervangen; dit hielp niets. Vervolgens heeft hij de gas-meter laten vervangen, maar ook dat hielp niet.....
 

Chathanky

  • #5
Volgens de pijlen maakt het niet uit maar dit is dus niet zo.

Als de klep bijna tegen de zetel zit drukt het stromende water door de veerdruk heen van de kraan en het bonken is een feit.
Omdraaien is ook niet een goede optie want dan zit je thermostaat weer niet goed.
Als je dit wel doet weet ik zeker dat je in ieder geval van het gebonk af ben.

Te veel doorstroom kan ook een oorzaak zijn maar dit kun je niet in alle situaties voorkomen. Je kunt proberen het voetventiel goed in te stellen maar dit geeft geen garantie dat je er van af bent.
 

Chathanky

  • #6
Roelof72 schreef:
Extra info: o ja, we hebben er een erkende CV monteur naar laten kijken. Hij heeft 2x de drieweg klep van onze Vaillant VHR-C vervangen; dit hielp niets. Vervolgens heeft hij de gas-meter laten vervangen, maar ook dat hielp niet.....
De thermostaatkraan was het probleem toch? :roll:
 

Roelof72

  • #7
Dank je Chathanky voor je snelle antwoorden.

Mijn twee opmerking "extra info" was wat oude informatie (ik dacht dat het misschien relevant was voor de oplossing). Gisteren is het bonken pas weer begonnen. Bij de vorige kou hadden we een CV monteur langs laten komen. Hij dacht het op te lossen met de genoemde stappen. Toen is het een hele tijd niet meer gebeurd (maar heeft het ook niet gevroren).

Vandaag heb ik wat zitten spelen met de kranen en ook de diverse topics op dit forum gelezen. En daarom ben ik dus nu van mening dat het de kranen zelf zijn.

Ik zal morgen eens de kranen omdraaien, mijn vrouw vindt het vast niet goed als ik dat nu nog even doe ;-)
 

Roelof72

  • #8
Vanochtend werden wij ook wakker om 6:45... alsof iemand met een hamerboor naast je hoofd staat.
Ik heb nu net de knoppen omgedraaid zoals werd voorgesteld en zal straks de water druk weer op de buizen zetten, en dan ben ik benieuwd.
Het begint nu in huis al aardig af te koelen, niet de beste dag om deze klus te doen ;-)

Wat voor merk thermostaat knoppen heb jij?

Je vroeg eerder hoe andere het hebben zitten, wij hebben alleen thermostaat kranen op de 1e verdieping. De 2e verdieping staat alles uit en de begane grond alles vol open (met kamer thermostaat).

Overigens heb ik ook gemerkt dat het * bij ons absoluut niet betekent 'uit'. Volgens mij gaat hij bij ons aan onder de 15 graden.
 

Roelof72

  • #9

Zo de verwarming is weer gevuld.
Nadat op alle kamers de thermostaat kranen gedraaid zijn.

Tot op heden (inmiddels 2 uur verder) heb ik nog geen brommen gehoord en lukt het me ook niet om met de hand de brom te veroorzaken.

Hartelijk dank zover voor al jullie tips
:D :D :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu