Thermostaat niet modulerend aangesloten? En gas besparen.

Makitamannetje

  • #1
Hallo.

In het kader van gas besparen wil ik binnenkort mijn radiatoren waterzijdig inregelen.

Ik weet namelijk dat alle stopkraantjes volledig open staan.

Nu zat ik bij mijn cvketel te kijken en blijkt het dat ie gewoon aan/uit geschakeld wordt.

Wat moet ik precies doen om hem modulerend aan te sturen?

De ketel is een nefit ecomline hr excellent (met ingebouwde boiler)

De thermostaat is een honeywell lyric t6
IMG_20210106_185913746.jpg

Aansluitingen achter thermostaat. 2 draden los over.
IMG_20210106_190517785.jpg

Aansluiting module onder ketel.
IMG_20210106_190835842.jpg

De ketel module is aangesloten op 1 en 2....aan uit dus.

Is het simpel gezegd...draadjes van 1 en 2 naar 3 en 4 of kan dit zomaar niet?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
Nee dit gaat niet de lyric is opentherm uw ecomline niet, maar het zal weinig tot geen verschil maken aangezien het toestel prima moduleert op basis van delta t.
De radiatoren waterzeidig inrgelen en van de ketel afblijven
 
  • Like
Waarderingen: Makitamannetje

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Je kunt op aansluitingen 3 en 4 een modulerende Nefit thermostaat aansluiten.
Helaas heeft deze Nefit geen OpenTherm aansluiting dus je bent beperkt tot een Nefit thermostaat.
Ik heb zelf een zelfde ketel en heb de Nefit thermostaat onlangs vervangen voor een goede zone regeling.
Deze regeling heeft gewoon een aan/uit schakeling en dat werkt echt perfect.
Ook is het ketelvermogen nu afgestemd op het benodigd vermogen van alle convectoren en de
vloerverwarming en alle verwarmingstoestellen zijn ingeregeld.
 

Makitamannetje

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties.
Ketel blijft dus zoals ie is.
Werkt de thermostaat niet tegen?

Ik wil binnenkort een nieuwe ketel laten plaatsen. Zal dan vragen om dat open therm systeem.


Zal ik die boiler gaan missen? Cv ketel hangt op zolder. Douche is beneden.
 

Bert pit

  • #5
Met name het gemis van de ingebouwde boiler die 24 uur water verwarmt zal iets gasbesparing opleveren. Verwacht niet te veel van opentherm, het werkt vaak prima maar verricht geen wonderen.

Moderne ketels kunnen snel warm water leveren, tel er 15 a 20 seconden bij op ten opzichte van nu met de boiler. De hoeveelheid per minuut zie je aan de aanduiding CW3, CW4 of CW5.
 

stefan9

  • #6
Als je gas wilt besparen, dan kun je het best op alle radiatoren "slimme" thermostatische regelaars plaatsen en de ketel laten schakelen door die regelaars. Op die manier kun je ervoor zorgen dat een ruimte alleen verwarmd wordt als dat nodig is.
Een snelle besparing kan zijn om de aanvoertemperatuur terug te regelen. Als de ketel nu op 80 graden is ingesteld, kan het zijn dat hij niet in zijn HR bereik werkt. (Daarvoor moet de retour kouder dan 60 graden zijn)
Dit kan natuurlijk alleen als je radiatoren ook bij een lagere aanvoertemperatuur voldoende vermogen hebben.
 

Bert pit

  • #7
@stefan9 Die ketel op 60 graden zetten is niet altijd een goed idee. Beter is het om het vermogen (als dat te hoog is) naar beneden te stellen en de aanvoer gewoon automatisch door de ketel te laten bepalen.
 

stefan9

  • #8
Ben wel benieuwd in welke situatie het geen goed idee is om de ketel op 60 graden te zetten. (Behalve dan als je radiatoren daarvoor te weinig vermogen hebben)
Ik heb een Ecomline Economy en die kan de aanvoer niet automatisch bepalen, tenzij je hem weersafhankelijk gaat regelen. Het vermogen is dan weer juist wél iets dat de ketel automatisch regelt, door te moduleren op (retour)watertemperatuur. Ik neem aan dat de Excellent net zo werkt...
Ik ben ook toe aan een nieuwe ketel en ben erg benieuwd welke ketel de aanvoertemperatuur wél automatisch kan regelen met gebruik van een aan/uit thermostaat.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
De aanvoer word altijd bepaald tov de retour, het moduleren gaat nl. Op de dT tussen aanvoer en retour

Als jij dus zorgt dat de retour op 60 graden zit zal de aanvoer max 80 zijn.
Dus aanvoer temperatuur is direct afhankelijk van de retour mits de installatie juist is ingeregeld.

Dus het heeft geen nut om de temperatuur te begrenzen.
 

stefan9

  • #10
Dat is heel anders dan dat ik dacht dat het werkte...
Ik dacht altijd dat je op de ketel de aanvoertemperatuur instelt (zo staat dat ook in de gebruiksaanwijzing van mijn ketel), waarna de ketel er voor zorgt dat die aanvoertemperatuur wordt aangehouden. (en dat de aanvoertemperatuur dus niet varieert afhankelijk van de retourtemperatuur)

Ik zie ook dat de thermometer in de ketel (als hij daadwerkelijk aan het verwarmen is) op dezelfde temperatuur staat als ik heb ingesteld.

Ik dacht dat de ketel vervolgens inderdaad moduleert op de dT, maar met de aanvoer temperatuur als vast gegeven: als de retourtemperatuur stijgt, dan moduleert hij terug, als de retourtemperatuur daalt, dan gaat hij harder branden. (Dit om ervoor te zorgen dat de aanvoertemperatuur constant blijft.)

Ik heb ook geen idee hoe ik de retour temperatuur moet instellen. Die is namelijk afhankelijk van de stand van de thermostatische regelaars op de radiatoren. (en in mindere mate van de temperatuur in de ruimte waar de radiator hangt)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Als jij je temperatuur begrenst dan zal.hij indien nodig altijd tegen die temperatuur aan blijven drukken omdat de retour dan al minder dan 20 graden verschil hebt.

Daarom regel je de installatie in zodat alle radiatoren dezelfde dT hebben.
En dan regel je de stroming van eventueel de pomp of met een Ta kraan de volume stroom in zodat de dT bij het betekende traject gehaald word.
Dus installatie bij -10 een traject van 70/50 bv.

De ingestelde temperatuur is de begrenzing geen regelpunt.
Je stelt maximaal in niet het werkpunt.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
En als dan het vermogen van de ketel is aangepast aan het vermogen wat de installatie vraagt gaat het opwarmen ook wat rustiger dan op vollast vermogen van de ketel.

Vr Gr
 
  • Like
Waarderingen: The headhunter

Bert pit

  • #13
@stefan9 De wat uitgebreidere ketels ondersteunen WAR met een gewone klokthermostaat. WAR regelt aan uit en de aanvoertemperatuur wordt dmv een stooklijn in de ketel gezet. Temperatuur wordt gemeten door een buitenthermometer. Hierdoor stook je in voor en najaar wat economischer (HR) en in de winter wat comfortabeler.

Er wordt dan niet 24 uur gestookt, maar gewoon de tijden die je zelf programmeert. Dit is zeer geschikt voor wat oudere woningen waar je niet direct alle (iets te kleine) radiatoren wilt vervangen.
 

stefan9

  • #14
@Bert pit Dat is interessant. Het nadeel van de WAR in mijn Ecomline is dat de pomp dan continue draait en de ketel continue een beetje warmte moet leveren. Daarom heb ik jaren geleden een systeem in gebruik genomen met op alle radiatoren een thermostatische regeling en een centrale unit die de ketel aan zet als er ergens een warmtevraag is.
Dat werkt perfect. Het enige wat nog ontbreekt is de automatische regeling van de aanvoertemperatuur. In de winter volstaat 60 graden, maar in het voor en najaar is dat wat te hoog en zet ik de ketel zelf terug naar 50 graden.

@The headhunter Alle radiatoren afstellen op dezelfde dT is onmogelijk omdat ik overal thermostatische regelaars heb. Het is tevens overbodig, omdat die regelaars er zelf voor zorgen dat de radiator precies genoeg warmte levert om de ruimte op temperatuur te houden.
Ik heb nog even getest wat er gebeurt als ik de ketel op 80 graden zet: hij gaat dan keurig stoken om te zorgen dat de aanvoertemperatuur 80 graden wordt. Het is bij mijn ketel dus wel degelijk het "werkpunt" en niet een maximum. (Ketel wordt aan/uit geschakeld en niet gemoduleerd op ruimtetemperatuur of buitentemperatuur)

@Cvolieboy Daar valt nog wel wat te verbeteren. De ketel is 20 jaar oud en nadien is er behoorlijk geïsoleerd, waardoor de 30kW inmiddels te veel is voor verwarming. De Ecomline kan ook maar moduleren tot 38%, waardoor hij regelmatig een tijdje stopt met branden. Maar doordat de radiatoren geregeld worden brandt de ketel eigenlijk altijd op een laag pitje. Bij een nieuwe ketel ga ik zeker letten op het minumum vermogen dat de ketel kan leveren.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #15
Ik denk dat je plank mis slaat, een thermostaatkraan is geen automatische debietregeling behalve
als je daar speciale ventielen voor gebruikt zoals de Eclipse ventielen of iets dergelijks.
Thermostatische regelaars regelen op temperatuur maar dat is totaal iets anders als debiet regeling.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

stefan9

  • #16
Ik leer graag...
Een thermostatische regelaar zorgt er toch voor dat de doorstroming (=debiet?) minder wordt als de temperatuur richting de ingestelde temperatuur gaat en blijft uiteindelijk staan op de stand die ervoor zorgt dat de warmteafgifte van de radiator gelijk is aan het warmteverlies van de ruimte?
Dus naar mijn idee is een thermostatische kraan juist bedoelt om het debiet automatisch te regelen.
Of zie ik dat helemaal verkeerd?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #17
Een thermostatische kraan gaat open op het moment dat de temperatuur onder de ingestelde temp komt en dicht als hij de temperatuur bereikt. Dus ja hij regelt een debiet over de radiator open en dicht.
Maar hij regelt niet op een x ingesteld debiet over de rasiator tenzij de thermostaatkraan dubbel instelbaar is en deze ook daadwerkelijk is ingeregelt op de maximale flow wat benodigd is voor de radiator
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #18
Interessant, dan kun je me vast ook uitleggen hoe het debiet in l/h of l/s bepaald wordt door
een standaard thermostatische kraan? Als je dat zou kunnen dan heb je een gat in de markt ontdekt.
Ik hoor dat graag van je!
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

stefan9

  • #19
Dat doet een thermostatische kraan toch door de stand van het pinnetje in het ventiel te variëren? Als het pinnetje verder naar buiten komt zal het debiet toenemen, wordt het pinnetje ingedrukt, dan zal het debiet afnemen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #20
Ik wacht even het antwoord van Marcn.88 af, die kan daar gegarandeerd een goed antwoord op geven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu