Vloerverwarming, modulerende thermostaat of niet

Bjornquint

  • #1
Hallo allemaal,

Ja ik heb gezocht op het forum en veel informatie gevonden over dit onderwerp, maar mijn specifieke vragen blijven vooralsnog onbeantwoord, dus daarom toch maar een nieuw onderwerp:

Huidige situatie:

Aan/uit thermostaat
Hydraulisch gescheiden (dmv. warmtewisselaar dus) vloerverwarming met continu draaiende pomp
2 radiatoren in de woonkamer voorzien van thermostaat kraan

Nu heb ik een aantal vragen:

1. Ik lees overal dat thermostaatkranen in een dergelijk opzet niet verstandig zijn. Toch heb ik daar mijn vraagtekens bij vanwege de volgende gedachtengang:
Als de thermostaatkranen op de radiatoren zo zijn ingesteld dat de radiatoren uitschakelen (vlak) voordat de gewenste kamertemp. bereikt is, zal de vloerverwarming wat langer doorgaan en dus comfortabeler zijn. maar tegelijkertijd wordt de kamer ook snel opgewarmd door de radiatoren. Zonder deze thermostaatkranen op de radiatoren zou mijn vloerverwarming volgens mij nooit aan opwarmen toekomen, omdat ruim voordat de vloer warm is de radiatoren de kamer al op temperatuur hebben gebracht en de ketel dus wordt uitgeschakeld.

2. Hoe zorg ik überhaupt dat mijn vloerverwarming continu werkt in deze situatie? De warmtewisselaar fungeert gewoon als radiator, en het verwarmen van de vloer stopt dus zodra de ingestelde temperatuur bereikt is.

3. Heeft het nut om een modulerende thermostaat te gebruiken, en zo ja, zou dit dan handig zijn met of zonder thermostaatkranen? Zelf zou ik dan eerder zeggen zonder, omdat als ik het goed begrijp de radiatoren, en daarmee ook de vloerverwarming, continu verwarmd worden.

Ik ben benieuwd naar jullie mening hierover. Alvast bedankt voor de antwoorden.

Groet,
Björn
 

Bernhard

  • #2
Een thermostaat schakeld de ketel aan. Een modulerende thermostaat geeft een signaal aan de ketel om afhankelijk van de temp stijging of daling de ketel uit te schakelen of hoger of lager te laten branden.
Een oplossing om de vloer en de radiatoren onafhankelijk te laten werken
is een leidingthermostaat , of een weersafhankelijk regeling, toe te passen. De leidingthermostaat, geplaatst op de aanvoerleiding, wordt op bv op 40grd gezet. De instelling kan gewijzigd worden afhankelijk van de buitentemp. De max temp van de vloerverwarming wordt gestuurd door de leidingthermostaat en de radiatoren werken dan met de kamerthermostaat als naverwarming. mvgr Bernhard
 

Bjornquint

  • #3
Op de vloerverwarming zit een leidingthermostaat. Het probleem is ook niet dat de vloerverwarming te warm wordt.

Wat nu gebeurt is dat de ketel 's ochtends eventjes stookt en daarna uitschakelt. De kamertemperatuur is dan al bereikt. De rest van de dag stookt de ketel amper, want mijn huis is vrij goed geïsoleerd, en kijkt uit op het zuiden. Hierdoor is de kamertemperatuur snel wel op peil, maar de vloer wordt niet echt comfortabel warm, omdat hij niet eens de kans krijgt om op temperatuur te komen.

Ik vermoed dat men dat heeft geprobeerd te compenseren door de thermostaatkranen op de radiatoren toe te passen. Hierdoor schakelen de radiatoren wat eerder uit, zodat de ketel de vloerverwarming wat langer doorstookt, tot de ingestelde kamertemperatuur is bereikt. Toch vind ik momenteel dat de vloer weinig doet.

Daarom vraag ik me dus af of het nuttiger is om een modulerende thermostaat te gebruiken. Op die manier zou de vloerverwarming de hele dag aanvoer van warmte hebben, waardoor hij, althans volgens mijn redenering, beter 'doorgewarmd' wordt dan nu het geval is.

Ik hoop dat deze toelichting helpt mijn bovenstaande vragen te interpreteren ;)
 

Bernhard

  • #4
Ik bedoel een leidingthermostaat op de aanvoer van de ketel.
Deze thermostaat instellen op minimum 40grd. Het CV water wordt nu niet kouder dan 40grd. Met de kamerthermostaat wordt indien nodig de ketel aangeschakeld om nog te bij/na te verwarmen.
De leidingthermostaat en de kamerthermostaat moeten beide op de ketel aangesloten worden.mvgr Bernhard
 

Bjornquint

  • #5
Ah nu snap ik je. Wat is het voordeel van deze constructie t.o.v. een modulerende thermostaat?

Nu heb ik een Intergas Kombi Kompact HR 22 ketel, en er zit volgens mij een sensor op de aanvoerleiding. Wellicht dat ik iets dergelijks al kan instellen. Of is dat niet hetzelfde?
 

Bernhard

  • #6
Een modulerende thermostaat is uitgevonden om de ketel/installatie minder starts te laten maken. Dus niet aan uit te schakelen.
Het voordeel van minder starts is een lager energie verbruik.
Voor de regeling is het geen toegevoegde waarde.
Mijn voorstel is bij sommige ketels niet mogelijk, een modtherst in combinatie met leidingthermst.
 

Peter136

  • #7
Ik heb een soortgelijk probleem gehad (al had ik geen thermostaatkranen) en heb dat als volgt opgelost:

- Radiatorkranen geknepen
- Keteltemperatuur omlaag (net genoeg om de max. aanvoertemp voor de vloer te halen)

Beide ingrepen zorgen er voor dat het langer duurt voordat de kamer op temperatuur is en de vloer dus langer de tijd heeft om op te warmen.
En JA, het klopt dat dit niet de meest efficiënte manier van stoken is, maar gezien de situatie wel een comfortabele oplossing.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
De manier van regelen met thermostaatkranen op de radiatoren, die lager staan dan de kamerthermostaat bij een combinatie met vloerverwarming, is juist.
Houd er echter wel rekening mee dat iedere temperatuuraanduiding (ook al zijn ze digitaal en wekken ze de indruk op 0,1 graad nauwkeurig te zijn) een zekere toleratie heeft.
De aanduiding 20 graden op zo'n thermostaatkraan hoeft geen werkelijke 20 graden te zijn, dus neem wat ruimere afstand tussen de waarden op de diverse thermostaten.

De keteltemperatuur staat ook vaak veel te hoog: temperaturen boven de 85 graden C zijn geen uitzondering........echt niet nodig.

Mijn advies is altijd: zet de radiatorthermostaten op ca 18 graden en de kamerthermostaat op ca 20-21 graden C.
In dat geval werkt de combinatie goed. Maar waarom die radiatoren?
Als je vloerverwarming goed gelegd is, heb je eigenlijk geen radiatoren nodig (en dus ook geen modulerende regeling, want die is bij vloerverwarming eigenlijk niet noodzakelijk)
Ik raad je in ieder geval niet aan om allerlei extra's aan te brengen en eerder te experimenteren met de waarden op de bestaande thermostaten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu