Modulerende thermostaat icm niet modelurende

Druup

  • #1
Sinds 2 jaar heb ik een nieuwe CV ketel en zijn al mijn radiatoren op de begane grond vervangen door vloerverwarming. Dit is in de koude periode, jan 2010 gedaan gelijk toen mijn zoontje geboren werd. De beneden verdieping werd lekker warm alleen boven (alleen radiatoren) kregen we het niet warm genoeg voor het pas geboren babytje waardoor wij een tweede thermostaat (T1) hebben aangebracht volgens bijgevoegde foto.
Het systeem werkt nu niet modulerend wat ik wil veranderen maar navraag bij de installateur welke de installatie aan heeft gebracht geeft mij geen goed gevoel. Hij zegt n.l. dat we de beneden thermostaat (T2) kunnen vervangen door een modulerende, de twee draadjes op de ketel moeten omzetten van 6-7 naar 11-12 en dan zou het moeten werken. Het rare is dat we dan eigenlijk een modulerende en niet modulerende thermostaat parallel hebben staan, dat kan niet de bedoeling zijn...

Kan iemand het advies van mijn installateur bevestigen of klopt mijn argwaan?




Leidingen:

 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Dat zal ook niet werken.
Huidige situatie:
De analoge T2 thermostaat (beneden) schakelt nu de klep, en het contact in de klep schakelt de ketel.
Thermostaat T1 (boven) staat parallel over het contact in de klep, en werkt dus als tweede thermostaat.
Dit zal zo wel werken.

Volgens mij is een combinatie tussen een modulerende- en een normale
thermostaat in deze situatie nooit mogelijk.
 

Bernhard

  • #3


Twee groepen met elk een zoneventiel en een eigen thermostaat.
De thermostaat stuurt bij warmtevraag de klep open en schakeld de ketel in. mvgr Bernhard
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Bovenstaand schema is ook een mogelijkheid, maar dat voegt niets toe.
De topicstarter zou graag een modulerende thermostaat toepassen.
(of zie ik iets over het hoofd?)
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Ja dat klopt. Je ziet niks over het hoofd.

Maar een modulerende en een aan / uit thermostaat samen gaat niet werken.

Daarom wordt er over een andere oplossing nagedacht.

Afhankelijk van het merk ketel moduleert hij sowieso al op de aanvoer en retour sensoren.

Sterker nog, gezien de leeftijd van de ketel ga ik daar wel van uit.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Ik verwacht dat de modulerende thermostaat mede gekozen wordt voor
het klokprogramma. Om die optie te kunnen toepassen zijn er ook andere
thermostaten leverbaar.
 

Bernhard

  • #7
Met mijn voorstel kan je de 2 groepen onafhankelijk van elkaar regelen.
In de installatie moeten dan elektrisch bediende afsluiters ingebouwd worden. Met behulp van de afsluiters worden de zones hydraulisch gescheiden. Obelix en Ronny hebben al aangegeven dat de oplossing van de installateur niet gaat werken. mvgr Bernhard
 

Druup

  • #8
Dat dacht ik al dat mijn installateur onzin praatte.

Elektrisch zit het nu volgens het schema in mijn openingspost aangesloten en werkt het goed. De reden van wijzigen is dat ik idd een klokthermostaat wil maar ook dat de ketel modulerend gaat werken wat hij volgens mij nu niet doet. Al doet de opmerking van Obelix2 mij twijfelen...

Wat ik gelezen heb op internet kreeg ik de indruk dat modulerend zuiniger is en als ik dan toch een nieuwe thermostaat koop waarom niet gelijk een modulerende...

Het voorbeeld van Bernard is op zich wel mooier maar voegt voor mij bijna niets toe t.o.v. van de huidige situatie. Alle radiatoren (behalve die in de badkamer) van de 1e verdieping staan altijd helemaal dicht met uitzondering van de schaarse momenten van extreme kou. Dan gaan ze helemaal open om de temperatuur in de slaapvertrekken niet teveel te laten zaken.

Volgens het installatievoorschrift van mijn ketel (nog geen twee jaar oud) moet wanneer je de installatie met twee zones volgens plaatje "leidingen" wilt hebben de thermostaten als volgt aangesluiten:

T1 van Zone 1 (bij mij de eerste verdieping) moet een aan/uit thermostaat zijn welke op klem 6/7 van de ketel wordt aangesloten. T2 van begane grond zone kan een aan/uit of een modulerende thermostaat zijn en komt op klem 11/12. Nu weet ik alleen niet in hoeverre dit dan als 100% modulerend gaat werken. Ik vermoed dat zolang T2 geen warmte vraag geeft (bij ons dus altijd behoudens de extreme koude periodes) de configuratie modulerend zou kunnen werken alleen wanneer T2 wel en T1 geen warmte vraag heeft zal het vermoedelijk niet meer modulerend werken!?!? Ik ga dit navragen bij Intergas.

Het vervelende van deze configuratie is dat afsluiter dan direct door de CV gestuurd moet worden ipv door de thermostaat. Hiervoor heeft de ketel een 230Vac stuuruitgang, terwijl de Honeywell afsluiter bij mij 24V is. Verder zit de afsluiter op de begane grond en de ketel hangt op zolder (uitwisselen van het servo deel van de afsluiter voor een 230V uitvoering is dus ook geen optie).
Op zich is het wel op te lossen door aan die 230V stuuruitgang van de ketel een relais te hangen en het contact van dit relais via een signaalkabeltje de afsluiter open en dicht laat sturen. Maar dan wil ik eerst weten of die configuratie echt modulerend zal werken en of het wel zuiniger zal zijn dan de huidige configuratie. Zo niet dan kan ik mij de moeite beter besparen en gewoon een aan/uit klok thermostaat aanschaffen.
 

Bernhard

  • #9
Druup,
Het is iid zo dat bij Intergas met 2 thermostaten gewerkt kan worden.
Het schema en de aansluitingen staan in het installatievoorschrift van de ketel.
Succes met de aanpassing. Mvgr Bernhard
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
En er bestaan ook 220-230v klep motoren.
 

Druup

  • #11
Obelix2 schreef:
En er bestaan ook 220-230v klep motoren.
Klopt gaf ik ook al aan in mijn vorige bericht, alleen vanwege de fysieke afstand tussen de ketel en afsluiter is dit geen optie! Een relais is ook veel goedkopen en makkelijker want ik de kabel tussen de ketel en afsluiter ligt er al.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #12
Bernhard schreef:
Met mijn voorstel kan je de 2 groepen onafhankelijk van elkaar regelen.
In de installatie moeten dan elektrisch bediende afsluiters ingebouwd worden. Met behulp van de afsluiters worden de zones hydraulisch gescheiden. Obelix en Ronny hebben al aangegeven dat de oplossing van de installateur niet gaat werken Bernhard
Roerend eens met Bernhard.
Een toevoeging daarop: men houdt in de regel krampachtig vast aan een thermostaat die al eerder is gekocht en wil vaak geen nieuwe kopen om tot een goede oplossing te komen. Verkeerde zuinigheid: die thermostaat is rijp voor MP.

Kom ik vaak tegen: men heeft nog ergens een thermostaat liggen en wil deze dan niet weggooien. Men bouwt dan een gedrocht van een oplossing om die oude thermostaat maar te sparen.
In deze situatie werkt zeker de regeling, die ik al in andere topics heb vermeld:

Thermostaten + afsluiters in de betreffende zones.
Gebruik dan voor iedere zone draadloze thermostaten met 2 ontvangers: 1 x ontvanger om de ketel aan te sturen + 1 x ontvanger om de klep aan te sturen
of
gebruik een bedrade thermostaat met 2 uitgangen: 1 x ontvanger om de ketel aan te sturen en 1 x ontvanger om de klep aan te sturen.
Gebruik 230 Volt motoren op de kleppen.
En niks geen relais. Die oplossingen zijn niet meer nodig: je kunt thermostaten inzetten die alles direct voor je oplossen: draadloos of via een draadje.
Waarom al die moeilijke constructies, die per saldo veel meer geld (en installatietijd) kosten??
Tja, het is even zoeken naar de juiste thermostaten........
Een hint: je vindt ze dus niet bij D....ss of H....ll. Maar ze zijn er echt wel: wij passen ze dagelijks toe.

Wat ik nog vaker tegen kom: men luistert niet naar de goedbedoelde adviezen, want de installateur heeft gezegd......
Maar ja, die installateur komt niet veel verder dan de componenten die zijn groothandel levert en blijft het dus lekker ingewikkeld en duur doen.
 

Druup

  • #13
Je reactie komt geïrriteerd over degooyer maar zal ongetwijfeld niet zo bedoeld zijn!

Ik weet niet hoe je er aan komt om in jouw reactie op dit topic om aan te halen dat mensen een oude voor MP rijp zijnde thermostaat willen behouden en gedrochten van installaties bouwen. In mijn berichten geef ik juist aan dat ik opzoek ben naar een nieuwe thermostaat welke in mijn reeds bestaande thuissituatie toepasbaar is en waarbij ik besparing op energiegebruik kan bewerkstelligen en ook mijn slaapvertrekken bij extreme koude op temperatuur kan houden.

Wat jij beschrijft is zeker een mooie en goeie oplossing echter heb ik te maken met een bestaande situatie en om deze te realiseren moet ik de afsluiter op de begane grond verwijderen, het leidingwerk weer doorkoppelen, opzolder de ketel uitgang splitsen in twee zones, 2x nieuwe afsluiter kopen en plaatsen, een 2,5cm dik gat boren door de betonnen zoldervloer, daardoor een nieuwe leiding voor de tweede zone richting het verdeelpunt op de eerste verdieping brengen, de huidige naar de begane grond doorgaande leiding los nemen van de (oorspronkelijke) eerste zone en koppelen aan de nieuwe (zone 2) leiding, het leidingwerk naar de verdeler op eerste verdieping herstellen en vervolgens de kleppen en thermostaten aansluiten.

Deze aanpassing vergt dus juist veel geld en installatie tijd in tegenstelling tot de configuratie in mijn vorige bericht.
Hier hoef ik immers alleen mijn thermostaat te vervangen voor een modulerende klokthermostaat en een relais op de ketel aan sluiten die met zijn contact via de kabel welke er nu al ligt de afsluiter kan schakelen.

Goed bedoelde adviezen neem ik zeker aan ga ook zeker op zoek naar die thermostaat alternatieven…
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #14
Als ik het goed zie heeft u een Intergas kombi kompakt 36/30. Deze ketel is al volledig modulerend via zijn sensoren.Zelfs met een aan/uit thermostaat.

Bovenstaande optie's zijn mooi en doordacht, maar of het uiteindelijk veel zin heeft???

Wat is de uiteindelijke bedoeling (wat wilt u ermee bereiken) om een modulerende thermostaat te plaatsen?


Uiteindelijk zal er voor elke situatie een oplossing zijn, maar het moet wel nut hebben. :wink:
 

Druup

  • #15
Screech schreef:
Als ik het goed zie heeft u een Intergas kombi kompakt 36/30. Deze ketel is al volledig modulerend via zijn sensoren.Zelfs met een aan/uit thermostaat.
Klopt Screech, ik heb vrijdag contact gehad met Intergas en ze bevestigde idd dat de ketel altijd modulerend werkt. Bij gebruik van een modulerende thermostaat wordt de stooklijn van de thermostaat gevolgd en bij aan/uit die van de ketel.

De reden om dit topic te beginnen was primair energie (lees kosten) besparing en om dit te bereiken dacht ik dat ik twee dingen moest veranderen. Ik was in de veronderstelling was dat mijn CV systeem niet modulerend werkte ivm met mijn aan/uit thermostaat en wilde dat veranderen. Een tweede reden is dat ik een klokthermostaat aan wil schaffen en dacht als ik dan toch een nieuwe thermostaat koop dan moet het maar gelijk een modulerende worden.
Screech schreef:
Bovenstaande optie's zijn mooi en doordacht, maar of het uiteindelijk veel zin heeft???

Uiteindelijk zal er voor elke situatie een oplossing zijn, maar het moet wel nut hebben. :wink:
Zo sta ik er ook in, degooyer kwam op zich best met een mooie oplossing, maar omdat ik met een bestaande situatie te maken heb moest ik fors investeren in nieuwe materialen en tijd gezien de ingrijpende aanpassing. Geen goed advies dus!!!

De beste, makkelijkste en goedkoopste oplossing lijkt dus vervangen van mijn aan/uit thermostaat door een klokthermostaat. Verder lijkt het niet nodig om een modulerende te kiezen gezien de aanwezige ketel.

Bedankt voor je reactie Screech...
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #16
Geplaatst: 30 November 2011, 10:14 Onderwerp:

Afhankelijk van het merk ketel moduleert hij sowieso al op de aanvoer en retour sensoren. sterker nog, gezien de leeftijd van de ketel ga ik daar wel van uit.

volgens mij had ik dat ook al gezegd.

maar goed. het blijkt dus zo te zijn en werkt naar behoren, alleen moet je er aan denken dat als 1 is ingeschakeld de ander alleen kan volgen of je moet voor beide thermostaten een aan schakeling hebben op de ketel
 

Druup

  • #17
Dat klopt Obelix2, ik gebruik alle reacties in fora aangevuld met eigen verder onderzoek om een tot een overtuiging te komen en heb altijd meerdere bronnen (waar jij er een van was) nodig om iets voor waarheid aan te nemen. Het mooie van de Intergas ketel is dat je er twee separate thermostaat aansluitingen op zitten. Echter bij gebruik van twee aan/uit thermostaten voldoet de huidige aansluiting zoals in het schema van mijn openingspost prima!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu