Thermostaat aansluiten op netstroom

Mark_H

  • #1
Ik heb een vraag over het aansluiten van een bestaande thermostaat (Wavin Sentio thermostaat) op voeding (netstroom). Ik heb onlangs een volledig electische warmtepomp geïnstalleerd gekregen inclusief nieuwe thermostaat. Deze regelt volledig mijn vloerverwarming per zone etc. Hierdoor is mijn Wavin Sentio installatie, regelunit bij vloerverwarming en mijn beide thermostaten (woonkamer en leefkeuken) overbodig geworden.
Nu hangt echter één van de themostaten in de keuken en is op zich wel handig om te blijven gebruiken voor afmeten van temperatuur en luchtvochtigheid.

Mijn vraag is nu of en he ik deze kan aansluiten. De thermostaat was voorheen bedraad (4x 0,8mm) richting de regelunit en daar licht nu einde van de kabel los en heb ik een vrij stopcontact beschikbaar. Kan ik een 4x 0,8mm kabel aansluiten op het netstroom om mijn thermostaat van voeding te voorzien zodat deze temperatuur weer toont (hoeft dus niets te regelen naar ketel o.i.d.)? En zo ja, hoe moet ik dit dan doen? Moet daar een omvormer tussen (tips welke), of kan dit rechtstreeks op een stekker het stopcontact in?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Lees de handleiding van die thermostaat!!
Een 24 volt thermostaat aansluiten op 230 volt lijkt me zinloos!!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Niet alleen zinloos, maar ook gevaarlijk.
Niet doen dus.
 

DSR9500

  • #4
Kan dus wel i.c.m. een 24 volt netvoeding.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
AC of DC?
Let daar ook op!
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Het nut van 24 volt heb ik nooit gezien: in elk huis in Nederland vind je in elke wand 230 volt aansluitingen, maar in het hele huis geen 24 volt.
Daarom werken we voor regelingen dus nooit met 24 volt (of thermostaten op batterijen)
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Wij wel, omdat er ventilator motoren zijn die op 24V DC werken.
Bij zo'n toestel zijn dan de ventilator, de thermische motor en de thermostaat 24V DC uitgevoerd.
 

Nono123

  • #8
Degooijer schreef:
Het nut van 24 volt heb ik nooit gezien: in elk huis in Nederland vind je in elke wand 230 volt aansluitingen, maar in het hele huis geen 24 volt.
Misschien zou je kunnen zeggen dat dat gegroeid is in de verwarmingstechniek.
- Eerst een bimetaal (beveiliging)
- Toen een thermokoppel (beveiliging 30mV)
- Vervolgens een trafo 24V (beveiliging en regeling), en dat bood een stuk meer mogelijkheden dan 30mV.
 
Laatst bewerkt:

Mark_H

  • #9
Dank voor de reacties. Helaas wel verschillende antwoorden… mijn doel is dus om de thermostaat alleen maar aan te sluiten zodat ik temperatuur kan afmeten. Zit niet verbonden met CV. En aangezien die thermostaat nu bekabeld is met een 4x0,8mm kabel en de andere uiteinde van deze kabel nu eindigt in buurt van stopcontact hoopte ik iets te kunnen doen om de thermostaat van voeding te voorzien.

De Wavin Sentio thermostaat is 24v AC. Dit staat in de specificaties / handleiding. Dus moet van stopcontact omvormen naar 24v AC.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Vervang de thermostaat door een weerstation op USB-voeding. Dan kun je dezelfde kabel gebruiken voor de 5V voeding vanuit een USB-adapter.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu