Thermokoppel problemen

Tonbricoleur

  • #1
Hallo klussers
De laatste tijd slaat mijn Nobelkacheltje (aardgas) soms spontaan af. En steeds vaker. Ik heb de waakvlam al hoger afgesteld maar dat helpt niet.
Nu heb ik de kachel gedemonteerd en gereinigd en de thermokoppel bekeken. Niets aan te zien, zeker geen inbrandschade. Kan zo'n ding ook stuk zijn zonder zichtbare schade? Ik heb een thermokoppel uit een andere Nobel gehaald en gemonteerd maar met behoud van problemen. Ik ben onderhand aan het eind van mijn ideeën, behalve een geheel nieuwe thermokoppel kopen. Maar of dat zal helpen...
Dank voor uw suggesties.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Had die andere kachel dan ook probleem?
Ja, een tk kan wel eens defect raken, ook zonder zichtbare schade.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #3
Kan ook nog de thermospoel zijn,dat is het ding waar je de thermokoppel in draai , maarja ik zou eerst een nieuwe thermokoppel proberen
kost ,n paar knaken . , succes
 

Tonbricoleur

  • #4
Die andere kachel was tweedehands gekocht, eventueel ter vervanging van de bestaande, maar die lag uit elkaar wegens opknapbeurt...
Ondertussen heb ik hem weer aan de praat door de aansluiting in het regelblok te reinigen. Dit had ik al grof gedaan met een schroevendraaiertje, nu met een slijpbolletje op mijn 'dremel'. Daar ging het mooi van glimmen en kennelijk maakt het nu toch beter contact!
Bedankt, blij dat de kachel weer aankan.
En hopelijk aanblijft.
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #5
:super:
 

Tonbricoleur

  • #6
Iets anders; ik heb twee Nobeltjes, een uit 1967* en een uit 1977. Daar zitten diverse verschillen tussen. Meest in het oog springend (met de kap eraf): een soort schotel in het centrum van de brandercirkel. 'Zwevend' opgehangen ca 3 cm boven het niveau van de vlammen. Heeft iemand een idee waar dat toe dient? Luchtcirculatie? Is het rendementverhogend?
Merci

*Inalfa
 

Spekman

  • #7
Ik ken de type kachel niet, maar aan je beschrijving te zien is het een vlamverdeler. Dit zorgt ervoor dat de vlammen/warmte optimaal verdeeld word in de branderkamer.

...en dus rendement verhogend zoals je zelf al opmerkte.
 

Tonbricoleur

  • #8
Hartelijk dank
Ik heb ondertussen een foto gemaakt:


Groetjes
 

Spekman

  • #9
Als ik die foto zo zie is het niet een vlamverdeler zoals ik eerder noemde.

Misschien zorgt dit voor een bepaalde luchtstroom door de kachel. Ik ben er niet zo zeker van...
Zit de rookgasafvoer precies boven dat bakje?
 

Tonbricoleur

  • #10
Hallo Spekman
Nou... die heteluchtstroom loopt heel ingenieus. Die gaat boven het venster naar links en rechts door een sleuf en wordt dan van voor naar achter geleid en gedeeltelijk weer een stukje omlaag. Zie foto's.





Groetjes
Ton
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Dit is geen vlamverdeler maar een warmte verdeler, de hete luchtstroom wordt door deze constructie wat beter verdeeld en gaf een iets betere opbrengst t.o.v. andere systemen.
Het was geen lang leven beschoren omdat kosten en rendement niet tegen elkaar opwogen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu