Defect thermokoppel tip

Frankjorissen

  • #1
Dit bericht om jullie even te laten weten dat problemen met thermokoppels ook het gevolg kunnen zijn van contact met een geleider. Zo had ik een gloednieuwe (gas)plancha met twee branders, waarbij één van de twee thermokoppels het niet leek te doen (het vuur bleef niet aan). Ik opende het toestel en zag dat het thermokoppel 'aan de defecte kant' tegen de (metalen) gasleiding aanleunde. Ik heb het een klein beetje gebogen zodat het enkele millimeters van die leiding af kwam te zitten en het probleem was opgelost.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Lijkt me sterk dat het daardoor komt, 20 mm verderop zit de thermokoppel in metaal geklemd.
Waarschijnlijk is door het verbuigen de thermokoppel beter in de vlam komen te zitten.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #3
Was het geen ionisatiepen die sluiting maakt met aarde, dan krijg je namelijk wel problemen.

Bij een thermokoppel maakt dit niks uit. Die werken door verhitting van een twee soorten metalen (inwendig in het thermokoppel). Door het temperatuurverschil ontstaat er een elektrische spanning.
 

Frankjorissen

  • #4
Jan en Arie: ik wou jullie even laten weten dat jullie gelijk hebben. Het thermokoppel *leek* even te werken na het wegbuigen van die geleider, maar werd kort daarna weer even onbetrouwbaar als tevoren. En uiteraard was dit ook niet logisch, want inderdaad even verderop zit het koppel sowieso in het metaal - ik heb al slimmere dagen gekend...

Uiteindelijk heb ik de plancha moeten openvijzen om aan dat thermokoppel te kunnen en wat bleek: dit thermokoppel zat veel verder van de vlam verwijderd dan het andere. Ik heb het beter in de vlam geplaatst en nu werkt alles als een zonnetje :-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu