Testen van grondkabel tuin

Clint

  • #1
Ik heb (de juiste 3-aderige Ymvk-as kabel met litze) grondkabel gelegd naar een nog te bouwen huisje. Van deze kabel een 3-tal afsplitsingen voor o.a. tuinverlichting.
Voordat ik de loopgraaf dicht gooi en de kabelmof met hars vol giet wil ik eerst de kabel getest hebben.
Hoe dit nu het beste te doen?
Aan de ene kant b.v. een stekker monteren en dan via een verlengsnoer aan het stopcontact, de andere kant b.v. een stekkerblok en een lamp aansluiten.
Is het zo simpel, (zo ja, dan was dit een domme vraag) of loop ik een enorm risico? (zo ja, dan was dit een heel verstandige vraag)

Alvast bedankt voor je reactie....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als je een goede test wilt doen zal je een isolatiemeting moeten uitvoeren.
Daar heb je dan een Megger voor nodig.

Normaal zou ik nooit adviseren om te lassen in de grond indien dat niet echt noodzakelijk is.
Normaal probeer je altijd bovengronds door te verbinden in armaturen of met een lasdoosje vlak onder de wcd-en, is er een probleem dan kan je er zo bij.
 

Clint

  • #3
Oke, dus door een specialist. De kabel is gelegd en de onderlinge verbindingen zijn gelegd. Echter nog niet in hars gegoten. Is de eenvoudige wijze zoals ik beschreef te hanteren, dus zonder een specialist in te huren??
 

Kacheltje

  • #4
Als je de verbindingen goed aan elkaar hebt en de kleuren zijn goed dan is er niets wat er mis kan gaan.

Voor het afgieten goed bekijken of de verbindingen van elkaar af liggen. Dan volgieten en deze in rust laten uitharden. Dus niet meteen de sleuf verdichten of de kabel fixeren als de mof nog niet hard is.
 

Clint

  • #5
Headhunter zet me aan het denken. Ik kan de kabel nog rechtstreeks, dus zonder knip, het huisje binnen laten komen. Van daaruit gekoppelde kabels naar de diverse contactpunten buiten. Dan heb ik niets (althans geen lasdoos) onder de grond. En niet onderbroken kabel zal vast wel goed zijn. Wel wat werk extra, maar dit lijkt me nu het beste.
Dank jullie allen!!
 

Atmoz

  • #6
Goed bezig. :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu