Klok verzetten is Aardlek testen!

The headhunter

Specialist Elektra
  • #1
2z per jaar moet de klok verzet worden, als men nu eerst even de aardlek test met de testknop en daarna de klok weer op tijd zet heb je iig 2x per jaar je aardlek getest.
Oude types moeten officieel 1x per maand, maar dat doet niemand maar 2x.per jaar testen is iig beter als nooit.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout, Klussen., Henk E en nog 2 andere personen

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
:prima:

"Jammer" dat zo'n beetje al mijn klokken tegenwoordig zichzelf verzetten. De enige uitzonderingen zijn het klokje in mijn fotocamera en de klok in één van mijn auto's (deze synchroniseert weliswaar netjes via GPS maar ik moet handmatig het vinkje "Zomertijd" uitzetten :roll:).

Weer een ezelsbruggetje minder. :wink::(

Maar de aardlekschakelaars worden hier in huis netjes minstens 4x per jaar met de installatietester getest! :!: Eigenlijk iedere keer als ik een excuus heb om de groepenkast te openen en dat is stiekem best wel vaak. :lol: Beroepsdeformatie denk ik...
 

Datron

  • #3
Nee dat doet inderdaad nooit iemand. Ik vraag me wel af of er cijfers bekend zijn dat het ergens goed mis is gegaan en dit te wijten viel aan een niet werkende aardlekschakelaar? Hoe groot is die kans nu feitelijk? En had dit voorkomen kunnen worden door periodiek testen? Ik denk dat het van de fabrikanten ook een groot deel indekking is. De gemiddelde consument kan zich beter druk maken om niet werkende rookmelders :wink:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
En toch kom ik wel eens niet correct functionerende aardlekschakelaars tegen. Je hebt deze beveiliging inderdaad bijna nooit nodig, maar áls je hem nodig hebt, redt die wel je leven!

Ook ik test bij mij thuis de ALS bovengemiddeld vaak maar 2x per jaar zou ik iedereen toch wel aanbevelen.

Zeker nu er steeds minder klokjes komen die je zelf moet instellen. Dan geeft het toch niet zo veel als de spanning even weg is geweest:wink:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
@Datron , die cijfers ziin bekend.

Alleen zijn dat allen de incidenten waarbij er onderzoek is gedaan omdat het echt mis ging.
90% van de falende aardleks gaat net goed en kom je eraf met een beste kortsluiting of schok.

Neemt niet weg dat het verstandig is om ze regelmatig te testen.
 

Lampje45

  • #6
En dat dit nodig is, dat is me twee jaar terug pijnlijk duidelijk geworden. Ik werd vrijwilliger voor de techniek op een grote jachthaven. Op mijn vraag wanneer de 150 aardlekautomaten getest waren, stonden ze me glazig aan te kijken. En het antwoord was dus Nee, nooit.

Het bleek dat zowat 50 % van alle automaten dus niet reageerden op de testdrukknop. Denk je dat je veilig zit, nou vergeet het meer!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
De impact van een kapotte aardlekschakelaar hangt ook af van de kwaliteit van de aarding. Men heeft ooit bedacht dat de aardverspreidingsweerstand maximaal 166 ohm mag zijn wanneer alle eindgroepen zijn beveiligd met een 30mA aardlekschakelaar, maar 166 ohm is eigenlijk best wel hoog. Wanneer je in zo'n situatie een volle kortsluiting maakt tussen fase en aarde loop er een foutstroom van slechts 230/166=1,4A en dat is natuurlijk bij lange na niet genoeg om een 16A veiligheid te laten uitschakelen.

Kortom daar zijn de aardlekschakelaars echt levensbelangrijk! Mocht de aardlekschakelaar falen dan blijft er oneindig lang 1,4A lopen. Nog veel erger: de spanning op de aardleidingen zal op zo'n moment ook bijna 230V zijn ten opzichte van "aarde". Deze gevaarlijke spanning staat dan op alles wat met een aardleiding of vereffeningsleiding is verbonden, dus ook toestellen achter andere eindgroepen / aardlekschakelaars, vereffende metalen delen zoals gas- en waterleidingen, etc! Zo'n scenario moet je niet aan denken.

Bij een betere aarding zal bij sluiting naar aarde (uiteindelijk) ook de installatieautomaat of zekering afschakelen, dan loopt het beter af. De aardlekschakelaar heeft in zo'n geval alleen een functie als aanvullende beveiliging tegen directe aanraking. Ook nuttig natuurlijk maar het is een net wat minder cruciale functie. :wink:

Er is nog een extra reden om de aardlekschakelaars regelmatig te testen: het voorkomt dat ze vast gaan zitten. Het blijft natuurlijk een component met een hoop mechanische onderdelen (veertjes, palletjes, etc.), wanneer dit langere tijd niet gebruikt wordt kan het mechaniek vast gaan zitten. De aardlekschakelaar regelmatig testen zorgt er voor dat alles ook regelmatig even beweegt en dat het gangbaar blijft. Een aardlekschakelaar die regelmatig wordt getest heeft wellicht een langere levensduur dan een component waarvan de schakelaar 20 jaar lang op "aan" staat.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Een aardlek is altijd aanvullend.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Nee een aardlekschakelaar kan ook benodigd zijn voor foutbescherming.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu