Kabel testen

Eenkhoorn

  • #1
Besten,

In de meterkast van onze woning komt een 5-aderige kabel uit, welke vroeger in gebruik is geweest voor een tweetal buitenlampen + een verlicht reclamebord. Van de 5 aders zijn 4 gestript en daarmee kennelijk in gebruik geweest: bruin, blauw, geel/groen, zwart. De resterende ongestripte ader is ook zwarte. De kabel loopt door de voortuin naar de betreffende lampen.

Enkele jaren terug is door tuin-werkzaamheden de kabel naar het reclamebord beschadigd, waarna de vorige bewoners de volledige 5-aderige kabel in de meterkast hebben losgehaald.

Inmiddels is het reclamebord verwijderd en is deze kabel in de voortuin netjes afgedopt.

Graag zou ik onderzoeken of de beschadiging in een aftakking naar sec het reclamebord zit waarmee ik dan dus van de 5-aders enkel de draden van de gewone lampen kan aansluiten en laten branden.

Het testen met stroom lijkt me onverstandig, het beste zou ik de uiteinden van lamp en meterkast kunnen doormeten. Echter, zo lang zijn de draden van de millimeter niet. Daarom de vraag: is het een goede oplossing om de draden vanaf de meterkast met een tijdelijke kabel te verlengen naar de lamp, om aldaar de weerstand betrouwbaar te kunnen meten?

Benieuwd naar jullie reacties of eventuele andere oplossing.

Volledigheidshalve: de draad is niet gemakkelijk te vervangen omdat de betreffende lampen op een bordestrap aan weerszijde van de voordeur staan. Ik kan niet nagaan hoe de draden door de fundering van deze trap en vervolgens door de tuin lopen. Nogal een sprong in her diepe, die ik liever niet direct neem.

Bedankt!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Je zou het met een tracer kunnen proberen. Die zijn soms voor weinig geld op Marktplaats te koop.

1600103796402.png


Je moet de zender aansluiten op de plek van het reclamebord en vanuit daar de schadeplek vinden en vrijleggen. Vervolgens daar weer de zender aansluiten en proberen om de lasdoos met de aftakking te vinden. Vervolgens de beschadigde leiding helemaal los koppelen.

Als het niet lukt om de betreffende lasdoos te vinden, dan moet je ervan afblijven. Je moet niet proberen om van een beschadigde leiding de nog onbeschadigde aders te gebruiken.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en XanderH

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Ik sluit me bij Tom aan; je kunt het met een tracer proberen. Of als het je wat meer waard is dan kun je dit door een installateur laten doen.

Inderdaad niet gaan knutselen met een beschadigde kabel, deze moet je in zijn geheel vervangen.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en XanderH

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Draden loshalen aan de lamp en meterkast zijde en een isolatietester erop. Als alle aders en aarde onderling bij 500 Volt geen noemenswaarde geleiding hebben kun je de kabel gebruiken, anders een nieuwe kabel leggen.

Het hoeft niet per se de plek te zijn waar de kabel beschadigd is waar een probleem zit. Via capilaire werking kan ook vocht binnendringen in een afgedopte kabel en dan verder de aders in trekken.

Overigens moet je de isolatietest wel doen zonder gebruikers op de kabel, anders blaas je gegarandeerd wat op.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
@Eenkhoorn het is me niet duidelijk wat je nu precies denkt te bereiken door weerstand te meten tussen binnen en buiten. Ja, daarmee kun je vaststellen dat de aders ononderbroken zijn. Maar nee, dat geeft geen enkele zekerheid dat er geen aftakkingen zijn die beschadigd / los in de grond liggen welke ook onder spanning komen te staan als je die desbetreffende aders weer aansluit.

De enige veilige optie is om de beschadigde kabel te verwijderen, of af te werken op een grondmof vóór de beschadiging.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962, Vonken_trekker en Krunnie

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Het is geen grondkabel.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962, Vonken_trekker, Jackd en nog 1 andere persoon

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Slim opgemerkt @The headhunter Er zit een geel/groene ader in in plaats van een litze. Dus hele kabel eruit en nieuwe XMVK-As in de grond, of XMVK bovengronds.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962, Vonken_trekker en Jackd

Eenkhoorn

  • #8
Helder verhaal, dank voor alle input. We gaan aan de slag met het op juiste wijze compleet vervangen.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Als de kabel in een buis zit mag je hem gewoon laten liggen en gebruiken ondanks dat er geen litze om de kabel zit.
Ligt hij gewoon los in het zand dan moet je hem of alsnog in een buis leggen of toch vervangen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
In de grond mag je inderdaad ook xmvk kabel gebruiken in een buis. Echter gaat het er hier over dat de kabel beschadigd is. Dan maakt het niet zo veel uit wat voor kabel het is, dit moet dan sowieso vervangen worden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Met de juiste meter spoor je simpel de beschadiging op.
Je kunt meestal meten tot de kortsluiting of simpel een kabellengte meting doen (bij een onderbreking) om te bepalen waar iets aan de hand is.
Daarna de signaalzoeker er op om de kabel te volgen en om de afstand uit te meten.
Daar een putje graven, las maken en klaar.
Hoef je dus niets te vervangen en scheel meestal heel wat graafwerk.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Dat is inderdaad hierboven al benoemd. Om een tweedehands tracer te vinden om e.e.a. uit te meten.
 

Eenkhoorn

  • #13
Afgelopen weekend mee aan de slag geweest. De betreffende 5-aderige kabel vanuit de meterkast gevolgd en deze wordt onder het huis in een lasdoos verbonden aan een grondkabel welke de voortuin in gaat. Naast de lasdoos lag een losgekoppelde buitenkabel, eveneens richting voortuin.

Ik heb beide kabels in de voortuin opgegraven en kunnen vaststellen dat de onder het huis losgekoppelde buitenkabel de beschadigde kabel naar het reclamebord is geweest (deze buitenkabel lag overigens wel in een metalen buis, maar is kennelijk alsnog beschadigd geraakt). Deze meteen volledig verwijderd.

Daarnaast kunnen vaststellen dat de onbeschadigde grondkabel naar de verlichting op de trap loopt. Dat was goed nieuws!

Klusje voor de toekomst is de buitenlamp via een schakelaar in de hal laten lopen, waarbij meteen de 5-aderige kabel in de meterkast vervangen kan worden voor een 3-aderige variant.

Tot die tijd kunnen de lampen in ieder geval met zekerheid veilig branden.

20200921_212906.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962, Tom345, Vonken_trekker en nog 1 andere persoon

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #14
Als de 5 aderige kabel geen grondkabel is en (gedeeltelijk) ingegraven ligt, inderdaad vervangen.
Bij 3 aderig grondkabel en 4 aderig gewoon kabel ben ik bang dat je daarin de vereiste blauwe ader niet zult aantreffen, die kans is heel klein, meestal zijn deze kabels, buiten de aardlitze of aarde draad, met een bruine, zwarte en grijze ader uitgevoerd.
Dan zou ik bij grondkabel voor 4 aderig (buiten de aardlitze om bruin, blauw, zwart en grijs) gaan en voor bekabeling bovengronds 5 aderig, als je buiten de 3 standaard voedingsdraden ook een schakeldraad nodig hebt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu