Tegellijm met kleurtje

Atmoz

  • #1
Beste mensen,

Voor mijn 2e poging om een binnenwaterval te maken wilde ik gebruik gaan maken van piepschuim en beton (combinatie 1) of piepschuim en tegellijm (combinatie 2). Omdat beton erg zwaar wordt, en dus van de piepschuim zal af vallen wil ik dus combinatie 2 gaan gebruiken.

Op een MDF plaat heb ik vijverfolie geplakt en hierop weer piepschuim gemonteerd. Deze piepschuim heb ik "rotsachtig" gemaakt met een hete luchtpistool. Hierop wilde ik tegellijm gaan gebruiken om het wat strakker en mooier van kleur te krijgen.

Mijn vragen nu: waar krijg ik de juiste tegellijm? En bestaan hier een soort "kleurpigmenten" voor zodat ik de lijm een andere kleur kan geven? Kortom: wat meer informatie over tegellijm en de kleur hiervan.

Alvast bedankt,

Stephan
 

MichielD

  • #2
Voor glasmozaïek bestaat speciale witte tegellijm, de rest is grijs.

Wellicht dat je met die witte tegellijm in combinatie met een kleurpigment iets kan.

Maar kan je het piepschuim niet beter met Spachtelputz ofzo behandelen? (ik heb hier nog wel een emmertje staan als ik klaar ben ;) )
 

Atmoz

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Witte tegellijm lijkt me inderdaad het beste om een kleur mee te mengen. Welke pigment bedoel je? Een tube ofzo? Wat je ook bij latex verf kunt doen? (is dit wel waterbestendig?) of een poeder ofzo? En waar krijg ik dit?

Spachtelputz ziet d'r ook aardig uit. (even met Google gezocht). Kun je dit ook overal kopen? En hoe werkt dit? Zelfde als cement ofzo? En kun je dit ook kleuren? Zoja: hoe?

Bedankt,

Stephan
 

MichielD

  • #4
Voor muurverf zijn er potjes met kleurstof te krijgen. Ik denk dat dat de waterdichtheid niet veel beïnvloed (je hebt maar weinig nodig).

Spachtelplutz is er in een verschillende soorten. De "normale" bouwmarkten hebben meestal een sierpleister die op spachtelputz lijkt, maar het niet echt is (één of andere korrelpleister). En het mengen van kleur is erg beperkt.
Bij de betere bouwmarkten kunnen ze alles mengen (ik heb o.a. knalgroen, donkerblauw, donkerrood/paars) aangezien ze daar meerdere soorten basiskleuren hebben.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Bij de meeste bowmarkten is ook wel pigmentpoeder te koop om beton mee op kleur te maken. Daar moet het ook wel mee lukken denk ik.
 

Atmoz

  • #6
Bedankt mensen voor de antwoorden.
Ik ben net terug van een speciaalzaak die dit soort dingen allemaal heeft.
Heb rood, geel en bruin pigmentpoeder gehaald. Ook heb ik 5 kilo tegellijm (wit) gekocht. Nu ga ik eens 'n klein proefstukje maken op een piepschuim (tempex) plaat.

Op pigmentpoeder staat dat er maar maximaal 5% in hoeft om die kleur al te krijgen.
Erg "agressief" spul dus :)

Ik laat nog wel horen of het gelukt is. Altijd handig voor als mensen dit zelf ook willen doen.

Groet,

Stephan
 

Atmoz

  • #7
Wow, dat spul is inderdaad ERG agressief wat kleur betreft. Ik heb er 1 eetlepel bij gedaan. De lijm is ineens VET bruin. Precies zoals poep zeg maar.
Eigenlijk veel te bruin voor mijn doel, dus in het uiteindelijke ontwerp moet ik veel minder pigment doen.
 

H@ns

  • #8
Die 5% is niet vanwege de sterkte van het pigment maar vanwege de garantie op de sterkte van je mortel.
 

Atmoz

  • #9
Ahzo. Dus ook de sterkte van m'n tegellijm kan hierdoor beïnvloed worden. Maar goed dat ik dan ook maar weinig van dit spul ga gebruiken omdat het anders toch te donker wordt...

Straks ga ik aan de slag met de waterval te besmeren met tegellijm. Eerst even wat mooie groeven maken met behulp van de verf-af-brander.

Hopelijk wordt het eindresultaat een beetje mooi. Dit lijkt een beetje op een aquarium-achterwand. Sommige mensen kunnen echt mooie maken. Zou leuk zijn als ik straks een mooie waterval heb :D

Greetz,

Stephan
 

H@ns

  • #10
Misschien overwegen om ook en waterdicht toeslag aaan je lijm toe te voegen? Ik begrijp dat er water over moet lopen?!
Anders tegellijm geschikt voor buiten en zwembaden gebruiken..
 

Atmoz

  • #11
Als ik het goed begrijp kan de tegellijm wel tegen water, maar laat hij nog altijd (wat) water door? En om ervoor te zorgen dat er alleen water OVER de waterval gaat (en niet achter de piepschuim door) kun je dus het beste de tegellijm waterdicht maken? Is dit de reden? Want ik heb een proefstukje gemaakt en daar blijft het water gewoon in staan... Zal zo even een foto uploaden. Of is er een andere reden om er nog spul aan toe te voegen?

Nogmaals bedankt voor het meedenken!!

Stephan
 

Atmoz

  • #12


Het water blijft mooi in de tegellijm staan. Mocht het er doorheen gaan, dan stuit het op de piepschuim en kan het nog niet verder. Mochten daar gaten in zitten, dan heb ik de hele plaat afgeschermt met dikke vijverfolie.

Daarom ook mijn vraag wat het idee is achter dat spul toevoegen aan de tegellijm?

mv gr,

Stephan
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Met verdamping gaat er heel wat meer water verloren dan bij een eventueel doorlekkende tegellijm.
 

Atmoz

  • #14
Jan schreef:
Met verdamping gaat er heel wat meer water verloren dan bij een eventueel doorlekkende tegellijm.
Hopelijk niet slecht voor m'n apparatuur al die waterdamp...



Zo ziet m'n watervalletje er nu uit :D
Nog even drogen en bekijken hoe het resultaat is

mv gr,

Stephan
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Oh, ik dacht dat het een mislukte cake was :?

Wilt u eventuele volgende foto's resizen tot maximaal 640 x 480 pixels ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Niet mooi heb ik niet geschreven, het is meer de vorm in een soort van bakblik :wink:
Ik kan me er overigens zo geen voorstelling van maken hoe het er uit ziet als waterval, misschien een foto wanneer het klaar is ?

Bedankt voor het aanpassen van de foto.
 

Atmoz

  • #18
Het ziet er inderdaad nog totaal niet uit. Maar je wilt niet weten hoe lang ik (met nog vele anderen) heb liggen denken over de kleuren. Vond het eindresultaat (wat kleuren betreft) toch al best mooi. Uiteindelijk komt er nog vanalles bij kijken. Dan is'ie pas echt mooi. Dat hoop ik tenminste echt. Want ik heb hiervoor al eentje gemaakt die mislukt is. Zonde v/h geld eigenlijk. Maarja, je leert er wel van....

Zal binnenkort zeker wat (640x480's :wink:) foto's plaatsen als het helemaal af is.

groet,

Stephan

[edit]

Hier een schets van hoe ik het me voorgesteld had:

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Dacht dat het voor een vijver was :?

Ik heb ooit een soort van bergje van purschuim gemaakt in de vijver met een pijp in het midden voor een watervaleffect.
Voor een natuurlijke uiterlijk heb ik de ondergrond wit gespoten en daarna met zwart er overheen, het wit was op sommige plekken nog heel licht zichtbaar, als afwerking met groene metallic hier en daar overheen gespoten tot ik het effect had dat ik wilde.

Het resultaat zag er zeer natuurgetrouw uit schijnbaar want ik kreeg vragen waar ik die steen gekocht had.
 

Atmoz

  • #20
Voor buiten lijkt me dat ook heel mooi ja. Maar ik ben een student die in een studentenappartementjes woont. Dus moet ik het maar binnen maken :D Had laatst op tv een reclame gezien (weet niet meer welke) waarin ze een muur hadden waar water overheen stroomde (muur langs de trap, dus 2 etages hoog). Zo ben ik op dit idee gekomen...

Hij is nu droog en ziet er erg mooi uit. Ben blij met het resultaat. Vandaag komen vrienden me helpen met het ding tegen de muur te schroeven. Het gewicht zal zo'n 60 kg zijn. Dan de bak afmaken en bovenin nog een houtconstructie maken.

Binnenkort dus meer foto's :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu