Weinig ruimte: isoleren met styrofoam en tegellijm?

Karlien

  • #1
Ik heb een huis uit 1920, en deze heeft spouwmuren. Helaas kan geen spouwmuurisolatie worden toegepast omdat er een verf en stuclaag aan de buitenzijde van de muur zit. De enige mogelijkheid om te isoleren is dus vanuit binnen.
Aan de binnenkant van het huis zitten mooie kozijnen, en direct langs de wand een trap: er is dus weinig ruimte om te isoleren (want ik wil de trap niet verplaatsen en niet teveel werk hebben aan het verplaatsen/veranderen van de kozijnen). Ik heb ongeveer 2 cm van de muur naar de trap (omdat je anders over de tredes isoleert...).

Ik denk eraan om styrofoam IB platen toe te passen met een dikte van 2 cm, dit heeft een R waarde van 0,55. omdat deze direct kunnen worden gestuct (wat ruimtewinst oplevert t.o.v. een piepschuim plaat waar weer een gipsplaat tegenaan gemaakt moet worden) en volgens mij zijn deze ook tegen de muur te lijmen (met bijvoorbeeld tegellijm).

Ik heb hierover een aantal vragen:
- is het wel van toegevoegde waarde om 2cm te isoleren? (het is wel veel muuroppervlak)
- zijn styrofoam platen in deze situatie het juiste product? of zijn er betere producten?
- zijn styrofoam platen wel echt direct tegen de muur te lijmen?
- als je de platen lijmt, kun je dan condensatieproblemen krijgen omdat je daar geen luchtspouw meer bent?

Ik zie jullie advies/ tips graag tegemoet!
Alvast bedankt.

Vr. groeten,
Karlien
 

Kacheltje

  • #2
2 cmis idd niet zoveel en het zal zeker welwat schelen maar of je daar echt veel mee opschiet?

Is het geen optie om de verf aan de buitenzijde er af te laten strippen en opnieuw te verven met een damp open muurverf systeem?
Het zal zeker wat meer kosten maar je behoudt je authentieke binnenkant in takt. Desnoods spaar je nog even door en dan weet je zeker dat het meerwaarde heeft.

Ps. Je moet wel zeker zijn dat de muurverf je enige belemmering is waardoor spouwmuurisolatie niet verstandig is. Als later blijkt dat de spouw ook vervuild is en schiet je er nog niks mee op.
 

Karlien

  • #3
Hoi Kacheltje,

Bedankt voor je reactie. Het verwijderen van de verf en het stucwerk is geen optie want onder de verf zit een stuclaag, waar mogelijk ook riet onder is verwerkt. En dat is ook oud en authentiek (het is 'getakkenbost'), en teveel werk om eraf te halen..
 

Kacheltje

  • #4
Dan is dat voor jou geen optie dus.
Succes verder, er zullen vast meer reacties komen over de rest van je vragen.
Je zou ondertussen ookwat info kunnen zoeken bij de fabrikanten van dergelijke producten. Vaak hebben die wel info staan waar je wat mee kan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu