Tegellijm met lijmkam werkt niet goed.

Richard2022

  • #1
Ben benieuwd wat de deskundigen hierover zeggen. Ik ben in de badkamer tegels over tegels aan het plakken. De nieuwe tegels zijn 30x60cm en 8mm dik. De lijm is Eurocol 690. De voorstrijk is Eurocol 051. De lijmkam is (Gamma eigen merk) 10x10mm blokvormig. En ik maak gebruik van een levelling systeem van Rubi omdat de wand een beetje hol en bol staat. Ik kam de lijm op de wand en breng een dunne laag (vlak) aan op de achterzijde van de tegels . Het probleem is dat ik met de lijmkam helemaal geen nette blokvormige rillen kan maken. De rillen worden stukgetrokken door de kam. Sommige stukjes gaan wel maar de meeste stukken gaan zo slecht dat de lijm van de muur afgetrokken wordt. Wat kan de oorzaak zijn? Gebruik ik te weinig lijm misschien? (Op stukjes waar ik meer lijm heb aangebracht gaat het iets beter maar nog lang niet zo netjes als ik op alle video's op internet zie.)
Tweede vraag:
Omdat het kammen zo slecht gaat heb ik iets nieuws verzonnen. (Ik gok dat bij de deskundigen onder jullie nu de wenkbrauwen gaan fronzen.) De tamponeermethode. Dit houdt in dat ik zowel de wand als de tegels vlak met lijm instrijk. De wand 2-3mm dik en de tegel gelijk met de ribbel structuur op de achterzijde. Vervolgens plaats ik een raapspaan er vlak op en trek deze er rechtstandig weer af waardoor een soort gebergtestructuur in de lijm achterblijft. Zie foto. Mijn idee is dat de toppen van de bergen contact gaan maken en zodoende op tenminste veel plaatsen geen luchtinsluitingen achterblijven. Bij de eerste tegels die ik zo heb gedaan lijkt dit goed te gaan maar ik hoor ik bij kloppen toch niet een massief geluid. Misschien omdat nu de lijm nog niet uitgehard is. Maar toch heb ik twijfels. Morgen ga ik aan het natte deel van de douche beginnen. Dat deel is kritischer dus tips vanavond zijn erg welkom.

tegellijm tamponeermethode.jpg
 

Infine

  • #2
Goedendag,

Begin eens met een goede voorbereiding, tegels over tegels met pastalijm is vragen om problemen mochten de tegels geen vocht opnemen. Heb je dit uitgezocht?
Pastalijm mag je nooit op vloeren toepassen en zeker niet in het natte gedeelte, eigenlijk gebruik ik voor deze klussen enkel een poederlijm van een bekend merk.
Waarschijnlijk is je lijmkam niet goed of gebruik je onvoldoende lijm. Probeer eens een 45° lijmkam van een bekend merk.

Je laatste methode om de tegels erop de plakken vind ik eigenlijk een beetje naar de prutskant toe, het zou kunnen werken maar garantie heb je niet. Ook lastig om hiermee de dikte te bepalen.
 

Richard2022

  • #3
Het is inmiddels duidelijk dat ik de verkeerde lijm had. De porcellanato tegels zijn niet zuigend op de achterzijde dus het vocht uit de pasta kan nergens heen. Ook na een paar dagen bleek er geen enkele uitharding muv aan de voegzijde waar contact met lucht is.
Ontzettend stom van me. Ik heb de verwerking instructie niet goed gelezen. Intussen 40 tegels van de wand getrokken en eurocol 705 gekocht. (Cementlijm)
Lijmkammen met V groef kom ik eigenlijk bijna nergens tegen. Zeker niet in de bouwmarkten.
Nu ik met 705 bezig ben en meer lijm gebruik gaat het kammen beter overigens.
Dat prutswerk was inderdaad prutswerk maar nu ik de tegels eraf getrokken heb kon ik wel zien dat er veel contact is geweest. Maar inderdaad is er geen controle op de lijmdikte.
 

Sander 1972

  • #4
Als je zulke grote tegels gaat gebruiken, dan mag je onder grond wel strak zijn. hobbel de bobbel niet aan beginnen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu