Tegelen over tegels

Robbie's

 • #1
Ik moet veel klussen in ons nieuwe huis. Eigenlijk te veel :-)

Om tijd te sparen wil ik tegelen over bestaande tegels. Dus ik denk bestaande tegels ontvetten, beetje opruwen ? En met juiste voorstrijk (met soort zand) klaar maken.

Zijn er echt grote nadelen aan het tegelen over bestaande tegels of verder een prima oplossing? Misschien wat ervaringen delen .

Bedankt
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #2
Misschien moet je er Betocontact op smeren om de hechting te verbeteren.
Maar ik weet niet zeker of dat spul bij tegelen ook helpt.
 

Robbie's

 • #3
Ik heb gevonden dat tegelen over tegelen mogelijk is met volgende stappen:

Stap 1: Controleer de oude tegels
Voordat je begint controleer je of het bestaande tegelwerk aan alle eisen voldoet. Het is belangrijk om de ondergrond eerst na te kijken op vocht of barsten. Door zachtjes met een rubberen hamer op de tegels te kloppen, test je de draagkracht van de bestaande tegels. Hoor je holle geluiden? Vervang of verwijder dan deze tegels.

Stap 2: Voorbereiding bestaande tegelwerk
Zorg dat je het bestaande tegelwerk goed schoonmaakt. Haal daartoe eerst alle objecten van de tegels los. Denk hierbij aan zeephouders of afdekplaatjes. Kranen en douchesystemen kun je afdekken met folie of doeken. Maak vervolgens de ondergrond vuil- en vetvrij met een tegelreiniger en een spons. Deze stap is noodzakelijk zodat de tegellijm goed kan hechten. Laat vervolgens de ondergrond goed drogen.

Stap 3: Voorstrijken van de tegels
Voordat je in de badkamer tegels op tegels gaat verlijmen breng je eerst voorstrijk aan op de bestaande tegels. Dit zorgt dat het gladde tegelwerk stroever wordt. Hierdoor zal de tegels later goed hechten aan de ondergrond.

Stap 4: Breng lijm aan op de oude tegels
Breng met een pleisterspaan een dunne laag tegellijm aan op de tegels. De lijmlaag egaliseert niet alleen de oude tegelvoegen en beschadigingen, maar zorgt ook voor meer grip voor de nieuwe tegels. Het verlijmen van de tegels op het bestaande tegelwerk kan met diverse tegellijmen. Let wel op: niet elk type lijm is geschikt voor het betegelen over bestaande tegels.

Stap 5: Tegels op tegels lijmen
Nadat je de lijm op de oude tegels hebt gesmeerd kun je de nieuwe tegels aanbrengen. Plaats tegelkruisjes of een tegel levelling systeem om een mooie vlakke tegelvloer of wand te creëren.

Stap 6: Voegen van de tegels en afkitten
Wanneer de lijm is uitgehard is het tijd om de tegels te voegen. De laatste stap is daarna om alle naden netjes af te kitten.

Ik ga dit maar eens proberen.
 

Haplo

 • #4
Stap 4 is overbodig.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #5
Robbie's schreef:
Zijn er echt grote nadelen aan het tegelen over bestaande tegels of verder een prima oplossing? Misschien wat ervaringen delen
mijn grootste nadeel zou zijn dat de ruimte gewoon een paar cm kleiner wordt en dat terwijl het verwijderen van de tegels soms best een flinke opgave is maar veel vaker simpel te doen is.
Hier lagen de tegels in de badkamer "witjes" dan ook in een uurtje allemaal op de grond.
Simpel een pneumatische machine met brede beitel en rij na rij tikte je er zo vanaf.
 
 • Like
Waarderingen: Glompie

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #6
Ik ben geen voorstander van tegels over tegels. Met lekkages zoek je je helemaal scheel naar de oorzaak, oude tegels kunnen loskomen en nemen de nieuwe tegels mee, enz.. Gewoon netjes kaal maken en met een schone lei beginnen.
 
 • Like
Waarderingen: Glompie

Robbie's

 • #7
Ok, bedankt. Ik ga jullie advies opvolgen en brede beitel kopen en alle tegels er af halen. Zijn wel grote tegels dus zullen er niet zomaar af gaan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #8
Kan meevallen hangt er geheel af waarmee ze vastgezet zijn, maar beter er nu een beetje tijd in steken dan later denken van "had ik toch maar.........."

Koop meteen goed handschoenen en een goede veiligheidsbril (dus eentje die je ogen goed beschermd maar niet beslaat)
Komen de tegels er stukje bij beetje af dan kunnen de splinters gemeen scherp zijn om je handen aan open te halen of nog erger om zo'n stukje in je oog te krijgen.
Helaas spreek ik uit ervaring dat ik met veiligheidsbril op (gewoon zo'n standaard ding) toch naar de dokter kon die een stukje glazuur met een pincet uit mijn oog moest trekken.
En dat dan ook nog niet tijden het afbikken maar tijdens het opruimen van de tegels.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #9
Een boormachine met beitelfunctie kan je ook prima helpen. Scheelt veel lichamelijke inspanning.

Heb je deze niet dan kun je er eentje huren voor een klein bedrag.

En een veiligheidsbril die rondom je ogen goed afdekt is inderdaad geen overbodige luxe, net als stevige geweven puinzakken.

Beitel niet eerst alle tegels er af, maar ruim tussentijds de restanten gelijk op. Heb je een veiligere werkomgeving waarin je stevig kan staan en niet staat te wiebelen op scherpe stukken tegels. Bovendien hoef je dan niet alles tegelijk op te ruimen, dat schept een stuk sneller.
 

BigBert

 • #10
Als de oude tegels goed vast zitten en de ruimte is groot genoeg, gaat tegel over tegel prima. Wel de speciale kwarts primer gebruiken. Die hecht perfect.
 
 • Like
Waarderingen: robdeb

Haplo

 • #11
Wat BigBert zegt:prima:. Als je de tegels eraf haalt en ze zitten dusdanig vast dat je de stuuklaag ook stuk maakt, moet er weer een stukadoor komen. Mijn motto is ook: vast is vast. En wat is die 1,5cm aan iedere zijde, dat merk je niet.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #12
Het ligt maar net aan de situatie. Als de tegels er eenvoudig af gaan en de muur heel blijft, dan is het altijd beter ze eraf te halen.

Maar als de achterliggende muur erg slecht is zoals bims en je tegels zitten goed vast, zou ik ze laten zitten.

En als je tegels hebt die in de specie zijn gezet dan zitten ze soms zo vast dat er nog behoorlijk wat specie op de muur achterblijft. Dat moet dan weer uitgevlakt worden en qua dikte win je dan niks.
 
 • Like
Waarderingen: Haplo

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #13
Ik vind het geen gezicht dat je een dikke overgang op je muur kan krijgen, behalve als je de muur van vloer tot plafond betegeld.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #14
Dat laatste is in 99% van de badkamers het geval....
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #15
Bij kozijnen vind ik de dikkere muur ook niet mooi. Moet je weet een koplat / afwerklat gebruiken maar dat vind ik ook niet fraai (omdat ik weet waarom die gebruikt is).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #16
Vonken_trekker schreef:
Dat laatste is in 99% van de badkamers het geval....
Weet je dat heel zeker? Hier in de straat (rijtjeshuizen uit 60-er jaren) zitten (of zaten, voorzover de eigenaren het veranderd hebben) toch echt alleen tegels aan de onderkant. Was in die tijd heel gebruikelijk.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #17
tegels over tegels plakken is altijd behelpen dat is eigenlijk een beetje een pruts oplossing
je dan de hoeken etc niet even met kimband afplakken.
je vloerputje zit te diep en dergelijke
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #18
Tja, tegels in de specie van een bims muurtje afhakken is ook een pruts oplossing. Soms moet het maar zoals het kan....
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #19

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #20
Als er bims wandjes geplaatst zijn dan kun je die toch ook beter meteen gaan vervangen?
Als je ergens problemen met wanden krijgt dan is het vrijwel zonder uitzondering bimswandjes, je kunt er niets op vast zetten, ze scheuren, iets aan ophangen gaat niet, boor je een gaatje van 5mm dan moet je bijna 8mm pluggen gebruiken omdat het gat veel te groot is geworden en wil je een inbouwdoos plaatsen dan kun je nog zo voorzichtig zijn maar vrijwel zeker dat je ook meteen de kamer aan de andere kant opnieuw kunt gaan behangen.
Ik heb hier in huis 1 bimswandje laten staan en wat heb ik daar een spijt van, had ik die rommel maar meteen opgeruimd en er een fatsoenlijke wand geplaatst.
 
 • Like
Waarderingen: Boertje125

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu