Tegelen over tegels heen in het toilet. Wel of niet aan te raden?

Kliip

 • #1
We willen graag het toilet in onze woning opknappen. Nu vragen wij ons af of we over de bestaande tegels heen kunnen tegelen tot het plafond met grote tegels op de wanden van 120 x 60 cm om te voorkomen dat de (''buiten'')muren worden aangetast door het afbikken van de oude tegels. De lange wand van het toilet is geen buiten muur (wand achter toilet ook niet, wand tegenover toilet is een gipsmuur). Het toilet is later aangebouwd. Ik heb een foto toegevoegd van hoe het in het begin was. Op de vloer met 60 x 60 of 45 x 45. Nu vragen wij ons af of dit problemen kan opleveren in de toekomst of dat de tegels misschien te zwaar zijn? Kan je ondanks dat er weinig vocht in de wc hebt schimmel krijgen tussen de lagen of levert dit problemen op als je bij het inbouwreservoir van de wc moet komen?

WhatsApp Image 2024-03-23 at 21.21.25.jpeg
WhatsApp Image 2024-03-23 at 21.21.39.jpeg

WhatsApp Image 2024-03-23 at 21.27.09.jpeg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #2
Als je over de tegels heen wilt tegelen dan zal je eerst het deel boven de bestaande tegels net zo dik moeten stuken dan de tegels als het 1 geheel moet worden.
Verder er rekening mee houden dat je toilet aan elke wand minimaal 1 cm kleiner wordt (de dikte van de tegel + lijm)
Nu kan het vertekend zijn maar het lijkt me dat het toilet al niet zo breed is en dat wordt dan nog minimaal 2 cm smaller.
Verder zal je toiletpot een cm richting de wasbak opschuiven, wasbak zal een cm richting de deur komen enz.
Ik zou eerst proberen om er een tegel af te tikken, gaat dat vrij eenvoudig dan gewoon alles er af halen muur weer glad maken (als dat nodig is) en daar tegenaan gaan tegelen.
 

Robbie's

 • #3
Ik zou helemaal niets doen. Ik vind je toilet er keurig uitzien. Hoe oud is dit toilet?

De lange wand van het toilet en de wand achter toilet is wat voor soort wand? Dat is mij niet helemaal duidelijk. Er hangt al een toilet aan die wand dus zal neem ik aan een stevige muur zijn.

Maar zoals Gerrit zegt : als je over de tegels heen wilt tegelen dan zal je eerst het deel boven de bestaande tegels net zo dik moeten stuken of eerst voorzichtig proberen een tegel weg te halen.

Maar... is dit het allemaal waard en wordt het zo veel mooier dan het nu al is... ? Ik vraag het mij werkelijk af.

Succes.
 
 • Like
Waarderingen: Rogeeke1

Rogeeke1

 • #4
Dat overnieuw tegelen is kapitaalvernietiging.

Ook proberen we met zijn allen het milieu te verbeteren en dan is het niet de bedoeling dat we maar om de 2 jaar alles laten verbouwen omdat we nogal snel ontevreden zijn.

Je hebt een mooi toilet waarschijnlijk in een koophuis en dat is meer dan de meeste mensen hebben en nog steeds is het niet genoeg.

En dan nu zeker verbaasd zijn dat je dit soort reacties krijgt.

Ik mag dadelijk niet met mijn diesel bus in Amsterdam rijden maar men mag wel naar hartelust elke 2 jaar een verbouwing doen.

Heel krom en ik kan hier serieus boos om worden.
 
 • Like
Waarderingen: Theresia60, Auto-Geen en Kaajee

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
@Rogeeke1 : Ieder zijn smaak. Zelf zou ik dit ook niet snel vervangen (past wel bij onze stijl). Maar daar gaan jij en ik niet over.

Als TS het wil vervangen, zou ik de oude tegels er toch afhalen. Zeker bij groot formaat als dit.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #6
Die kleine stukjes wand heb je zo gedaan. Misschien zou je het stukje achter de wc nog kunnen laten zitten als je daar tegenopziet en daar overheen tegelen. Ik zie hier na verhuizingen vooral bij de wat duurdere koopwoningen tegenwoordig bijna standaard alles eruitgesloopt en vernieuwd worden, ook als het maar 10-15 jaar oud en in principe goed is. Vroeger schilderde men alleen de muren en ging er wonen, tijden veranderen....
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #7
Ik kan me er best iets bij voorstellen.
Want als je graag betegeld wilt hebben tot aan het plafond welke opties heb je dan nog anders dan alles vervangen/vernieuwen?
De kans dat je dezelfde tegels er nog bij kunt krijgen is meestal nihil en anders een enorme zoektocht dus blijft er niets anders over dan overal nieuwe tegels aan te brengen.
 

Kaajee

 • #8
Ook dan zou je kunnen kiezen voor een geheel andere tegel (kleur?), zelfde dikte (en formaat?) en daarmee het bovenste gedeelte tegelen. Laat je de rest in stand.
Best of both worlds. Geen kapitaal vernietiging, wel een andere look.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #9
Ik reken bij mezelf af, je hebt ergens iets gezien en vindt dat prachtig en wilt ook zoiets.
Dan ga je kijken hoe je deze look ook zelf kunt evenaren en daarbij loop je tegen de problemen aan.
Omdat de ondergrond toch anders is dan verwacht, de kosten onverwachts nogal oplopen of wat dan ook.
Echter dat wat je gezien hebt, en prachtig vindt, dat blijft en al het andere is er dan maar een slap aftreksel van.
Dus ja als je rekening kunt houden met duurzaamheid dan is dat mooi meegenomen, maar eenmaal aangebracht maar er toch niet tevreden mee en dan later toch alsnog verandert naar wat je wel mooi vindt is 2 keer een belasting voor het milieu, dan maar beter in 1 keer goed aangepakt.
 

Robbie's

 • #10
Als je het toilet aan wilt pakken dan zijn die tegeltjes er met een stevig plamuurmes zo af. Ik vind het huidige toilet erg mooi maar inderdaad ieder zijn mening en we zijn hier om te helpen. Als de tegels er af zijn en je de lijmresten weg haalt is de kans groot dat je met voldoende tegellijm niet eens hoef te stucen.

Succes verder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu