Tegelen op celbetonblokken

IJsselstein

  • #1
Kan ik in de badkamer rechtstreeks tegelen op een wandje van celbetonblokken?
Of moet er eerst wat anders op?

Gerard
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Naar mijn idee kun je alleen direct tegelen indien je, zoals de "vakman-tegelzetter" de tegels zet met/in specie. Alleen dan heb je voldoende dikte van de "lijm"(specie-)laag om de (dikte-)verschillen in de muur op te vangen.

Voor lijmen van de tegels zal de muur eerst glad gemaakt moeten worden, zie daarvoor je eerdere vraag over welk materiaal.

Overigens zou ik er de voorkeur aan geven een stucprimer te gebruiken, dan is de zuiging minder en de hechting beter. Maar wellicht is dat voor de door Jan genoemde mortel niet nodig.

En voor het tegelen over een stuclaag wordt door de lijmfabrikanten vaak ook een (tegellijm-)primer aanbevolen, anders trekt het vocht uit de lijm te snel in de muur.
 

Jacco

  • #3
Je kunt over een cellenbetonmuurtje direct heen tegelen als er eerst een voorstrijkmiddel wordt aangebracht. Meestal zijn deze muurtjes voldoende glad en vlak. Wanneer er toch oneffenheden zijn kun je kiezen voor een iets dikkere lijmkam van bijv 6 ipv 4 mm.

Belangrijk is wel zoals ik al eerder noemde om voorstrijk te gebruiken. En bij voorkeur een pastalijm omdat hier het vocht niet zo snel in de blokken trekt. Tevens heeft deze lijm die overigens alleen geschikt is voor wandtegels een hogere elastische waarde dan poederlijm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu