Inbouw douchekraan en (over-)tegelen

jRK

  • #1
Hallo,

Ik heb een doucheruimte die is opgebouwd uit ronde cellenbetonblokken (Ytong). Deze blokken is verder niets mee gebeurd, er zit alleen latex op. Er zit een ingebouwde Grohe douchekraan in (zie foto). Nu is me dit langzamerhand niet mooi genoeg meer. Er zijn plekken waar er toch vocht is doorgedrongen in het cellenbeton.... Wij hebben dit niet zelf gedaan, maar deze douche is nu ongeveer 9 jaar oud en wij hebben dit huis 4 jaren geleden gekocht.

Ik heb nu het idee opgevat om deze ruimte te betegelen met zgn. KitKat-tegels (vanwege de ronding). Ik zit nu te dubben hoe ik dat moet oplossen met die inbouwkraan. Ik zie 2 opties: 1) er om heen tegelen of 2) de afdekplaat er af halen, er onder tegelen en dan vervolgens de afdekplaat er weer op. Ik heb me al wat ingelezen en ik vrees dat ik dan - vanwege de diepte - opzetstukken voor m'n Grohe nodig zal hebben (150 euro) en wellicht een vakman die dit klusje gaat klaren (200 euro?). Want vinden jullie? het gemak van 1) of de perfectie van 2)?

20240229_131229.jpg
 

Rogeeke1

  • #2
Hoeveel ruimte zit er tussen die lip en de wand?

Want de tegel eromheen gaat niet heel mooi worden vrees ik.

En ipv van de tegels die u noemt zou u ook iets dunner materiaal kunnen nemen wat binnen die lip valt. Bijvoorbeeld heel dun mozaiek of travertin. Alhoewel je met travertin niet met die ronding mee kunt gaan. Travertin en mozaiek is een paar mm dik.

Of links en rechts die tegels die u noemt en dan een strook van 20 of 30 cm in het midden van boven naar beneden met dun mozaiek dat achter de lip valt. Dan heb je een soort waterval accent wat heel mooi kan zijn.

Het enige dat je dan wel zou kunnen hebben is een klein beetje verschil in de dikte bij de overgang van het mozaiek naar de tegel die u noemt die iets dikker zal zijn. Ideaal is het niet maar ook niet visueel storend.

Het is in elk geval een optie.
 

jRK

  • #3
dank voor de reactie @Rogeeke1, maar ik wil het bij één tegelsoort houden, want er zijn in de badkamer nu al 2 tegelsoorten (deel wand en vloer). Omdat de douchewand een ronding heeft, zit ik eigenlijk wel vast aan smalle mozaiektegels, in welke vorm dan ook (mits op een matje). Mijn voorkeur gaat uit naar zgn. KitKat-tegels (zie foto).
kitkat.png

Dus zit ik er eigenlijk ook aanvast om die chroom afdekplaat óp de tegels te leggen, waardoor de kraanaanlsluiting dus verdiept komt te liggen. Ik schat in dat deze tegeldikte ongeveer even dik is als de chroom-afdekplaat. Vandaar dus mijn eventuele optie om er tegenaan te tegelen.....
 

Rogeeke1

  • #4
Het probleem wat ik voorzie is dat die tegels dadelijk 2mm of meer voorbij dat paneel gaan komen. Dat zal niet al te mooi worden.

Ook is het nog maar de vraag of uw tegelzetter talent heeft voor zagen. En dan is het ook nog maar de vraag of hij wat hij zaagt met een goed blad zaagt. En als hij het niet met een goed blad zaagt dan even polijst zodat er geen zaagkartels zijn.

Een ander probleem wat ik u wil meedelen is dat de tegels die u noemt gemiddeld voor 100-150 euro per vierkante meter verkocht worden. Als uw douchehoek 5 of 6 vierkante meter is dan bent u al een behoorlijk bedrag kwijt aan de tegels alleen al.

Dan is mozaiek toch iets betaalbaarder.

En ook denk ik niet u snel iemand gaat vinden die dit voor 200 euro gaat doen. De tegels die u noemt hebben een hele hoge meterprijs omdat het veel ervaring vereist om netjes te krijgen. Mozaiek kun je vaak laten hangen wat een hoop tijd scheelt. De tegels die u laat zien zullen te zwaar zijn en zul je allemaal op meerdere punten moeten ondersteunen met spietjes, en dat kost een aantal uren extra.

En verder lijkt het mij niet verstandig om zo over die wanden heen te tegelen. Ik zou bijvoorbeeld niet kunnen garanderen hoe solide en waterdicht die latex is. Ook ben ik niet heel zeker van de hechting van cementgebonden tegellijm op een latex ondergrond. Zeker van latex die ik zelf niet heb aangebracht en dus niet van weet wat de componenten zijn en of het dus uberhaupt wel gaat hechten.

Hechting is zeer belangrijk en er wordt naar mijn mening te makkelijk over gedacht. Veel problemen in de badkamer beginnen bij slechte tot geen hechting.

Zoals hard gebakken vloertegels die moeilijk vocht op kunnen nemen. Als je die niet botert en dan bijvoorbeeld een vloer gaat plaatsten kan het zijn dat de hele vloer los ligt. Dan moet er een team komen om hars in de voegen te injecteren zodat het wel vast ligt maar dan ben je dus weer 5000 euro verder.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: jRK

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Niet gaan bezuinigen voor 150,- beter direct goed maken.
Grohe verlengstukken nemen zodat de achter plaat mooi water dicht komt tegen de tegels.
Ook zal je de muur het verfwerk ruw moeten maken ivm hechting lijm voor tegels.
 
  • Like
Waarderingen: jRK

jRK

  • #6
@Rogeeke1
  • Die 200 euro was niet voor de tegelzetter, maar voor de loodgieter die de Grohe verlengstukken moet plaatsen.
  • Klopt dat dergelijke KitKat tegels aan de prijs (idd vanaf 100 euro/m2) zijn, maar ik wil het nu wel mooi en goed waterdicht hebben. Dus inderdaad dan maar wat hogere aanschafprijs. ik vind dit glasmozaiek tegeltjes (vierkantjes op een matje) wat aan de goedkoop ogende kant voor mijn douche.
  • Ik ben mij ervan bewust dat ik niet zo over die Latex heen kan tegelen. Sowieso zitten er nu "zachte plekken in" waarschijnlijk doordat de latex niet 100% dicht was, of dat er op een andere manier water in de cellenbetonblok-voegen is gekomen? Misschien moet zo'n blok er helemaal uit worden geslepen en worden vervangen door een nieuwe, of anderszins worden dichtgesmeerd
@Henk253
  • Ook bedankt voor de reactie. Ik heb vraag ook uitgezet bij klantenservice van Grohe. Maar hebt u inderdaad ervaring met die verlengstukken van Grohe? Het gaat om onderstaande set...
    grohe verleng.png
  • het liefst zou ik die cellenbetonblokken écht goed waterproof willen maken. Ik volg op dit moment "Het Blok", die Australische verbouwinsserie en daar maken ze de natte ruimtes altijd 100% waterproof met zo'n blauwe coating, waarover ze dan heen tegelen. Dát zou ik ook graag willen hebben voor deze toepassing, dan weet je zeker dat het 100% dicht is. Dat cellenbeton is gewoon niet goed. Omdat het rond loopt, kan ik er ook geen andere voorzetwand voorzetten en dus moet ik het oplossen met een primer/coating o.i.d.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
  • Like
Waarderingen: jRK

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu