(te)lage stroomsnelheid lange lus van de CV?

Boris Bezem

  • #1
Ik heb een probleem met het opwarmen van mijn begane grond waar ik graag wat meedenkende klussers over raadpleeg. Ik heb vanaf mij CV ketel twee lussen. Vroeger was dit een boven en beneden woning en het blijkt dat toen ze de woningen samengetrokken hebben, ze alle radiatoren van de begane grond (4 in totaal) gekoppeld hebben aan één lus van de bovenwoning wat al de langere lus was met meer radiatoren. Er hangt een flinke 2 jaar oude CW6 CV ketel boven (Nefit 9000i) dus aan capaciteit zou het niet moeten mogen liggen.

In totaal zitten er nu op de korte lus maar 2 radiatoren (1 op de 2e etage en 1 op de eerste) en op de andere 7 (1 op de 2e, 2 op de 1e en 4 op de begane grond). Aangezien water de weg van de minste weerstand kiest, vermoed ik dat de stroomsnelheid in de korte lus veel hoger ligt dan die in de lange lus want de 3 radiatoren in de korte lus worden altijd heel snel en goed warmt terwijl de bij radiatoren in de lange lus het tot een dag kan duren voordat de laatste in de rij echt goed warm geworden is. De begane is de ruimte die we het meest gebruiken dus dit is erg onprettig dus moet ik die eigenlijk de gehele dag en nacht warm houden wat niet goed is voor het gasgebruik.

Ik heb er nu een EvoHome systeem op zitten waardoor ik het wel onder controle kan houden door te spelen met zones tijdelijk dicht zetten en daar de korte lust mee afsluiten maar ik ben op zoek naar een meer definitieve oplossing.

Wie heeft hier evaring mee en weet een slimme manier om dit op te lossen? Uiteraard zou ik leidingen kunnen gaan verleggen om de twee lussen in balans te brengen maar dat is een flinke ingreep omdat de leidingen om de meeste plekken netjes in de muur zijn weggewerkt. Ik zat zelf te denken aan een stukje regulering op de stroomvolumes die door de korte lus lopen (daar eigenlijk kunstmatig meer weerstand toevoegen) maar ik weet niet genoeg van CV ketels en verwarmingssytemen om in te schatten wat voor effecten dat zou hebben.

Wie kan mij adviseren?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zoek maar even op youtube op waterzijdig inregelen, dan mits de leidingdiameters juist zijn gekozen lost dat het probleem wel op.
 
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

Bernhard

  • #3
In het circuit met te lage weerstand de radiatorventielen inwendig knijpen.
Bij de radiatoren met te hoge weerstand radiatorventielen monteren met lage weerstand.
Haakse radiatorventielen hebben een aanmerkelijk lagere weerstand dan rechte ventielen, circa factor 3.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu