Tapwaterleiding parallel aan verwarmingsbuizen / legionella

Aspirant koper

  • #1
Bij een renovatie trof ik de volgende situatie aan:



Er zijn sleuven aanwezig met waterleidingen op enkele cm parallel aan verwarmingsbuizen (unipipe in mantelbuizen). De lengte van de sleuven is meer dan 6m. Het gaat o.a. om wc, fontein en spoelbak. De verwarming betreft LT-verwarming, er is geen vloerverwarming aanwezig. Is de kans op legionella aanwezig / is deze situatie toegestaan?
 

Roykes

  • #2
Zeker, dit is niet toegestaan. en zal op (korte) termijn legionella in je leidingen opleveren.

even googelen op checklist hotspots isso, daar kun je alle informatie vinden.
 

Aspirant koper

  • #3
Dank voor de bevestiging.

In sommige sleuven zijn de blauw-wit leidingen warm+koudwater i.p.v. verwarming. Is dit even erg?
 

Aspirant koper

  • #5
Maar in die publicatie staan fouten. Er staat o.a. dat leidingen een meter uit elkaar moeten liggen, dat is onwerkelijk.

Daarnaast prevaleren waterwerkbladen boven de isso publicatie.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Het gaat uitsluitend om de maatregel die voorkomt dat de koude waterleiding opwarmt tot boven de 25°C en de warme waterleiding niet snel genoeg af kan koelen naar beneden de 25°C. Dit proces is om legionella te voorkomen.

Er staan dus in de voorschriften aanwijzingen maar geen explicite verplichte maten vermeld, het is dus met de kennis en de wetenschap van legionella preventie waarmee kan worden gebouwd c.q. aangelegd.

Klein stukje tekst uit de VEWIN werkbladen 3.1

7. Afstanden tussen leidingen
7.1 De afstand van drink-, warmtap- en huishoudwaterleidingen tot leidingen voor verwarming, warmtapwatercirculatieleidingen en warmte- of koelingsbronnen moet zodanig zijn, dat het leidingwater niet onbedoeld kan worden opgewarmd tot boven 25 °C of kan afkoelen tot beneden 2 °C.
In vloeren en wanden waarin delen van de leidingwaterinstallatie aanwezig zijn, moet de afstand tot daarin aanwezige (vloer)verwarmingsleidingen zodanig zijn, dat de watertemperatuur niet onbedoeld boven 25 °C komt, zie ISSO-publicatie 55.1. In de ISSO "Checklist hotspots in waterleidingen" en ISSO-publicatie 55.1 is aangeven in welke situaties de temperatuur van drinkwater, huishoudwater en water in warmwateruittapleidingen onder de 25 °C blijft. Hierbij zijn minimaal aan te houden afstanden aangegeven voor verschillende uitvoeringsomstandigheden.
In ISSO/SBR-publicatie 811 "Integraal Ontwerpen van Legionellaveilige woningen", is beschreven hoe dit in het bouwproces (nieuwbouw en renovatie) kan worden gerealiseerd.
Wanneer het onvermijdelijk is een (koud)waterleiding aan te brengen in ruimten waar ongewenste opwarming optreedt of het niet mogelijk is een dergelijke leiding uit die ruimten te verplaatsen, moeten aanvullende maatregelen worden getroffen om dewatertemperatuur onder de 25 °C te houden. Daarbij kan gedacht worden aan schacht- of ruimteventilatie, isolatie van permanent warme leidingen, en/of bijvoorbeeld aan koeling, (geforceerde) doorstroming en isolatie van de (koud)waterleiding.

Het is dus best wel zaak om eerst goed na te denken over de aanleg.

En de wetgeving prevaleert NEN 1006 enz. enz.

Vr Gr en succes ermee
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
Gerelateerde onderwerpen
Koud + warmwater parallel (legionella)

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu