Tado implementeren

Kaajee

 • #1
Ik wil graag even klankborden hier ivm mijn radiator situatie en de wens om (meer) Tado knoppen te monteren.
Ik heb 4 radiatoren in huis; #1 in woonkamer, #2 in hal, #3 in werkkamer, #4 in slaapkamer.
#4 (slaapkamer doet feitelijk niet mee in dit verhaal want die heb ik nooit aan en hoeft in principe ook nooit aan)
Ik heb al een Tado thermostaat in de woonkamer en wilde in eerste instantie alle radiatoren ook van een Tado thermostaatknop voorzien, zodat ieder vertrek afzonderlijk ingesteld, geregeld en (geautomatiseerd) gecontroleerd kan worden.
In de woonkamer zou de centrale thermostaat hier als kamerthermostaat fungeren, deze meet de kamertemperatuur en al naar gelang hiervan wordt de CV ketel gestart.. De Tado knop op de radiator zou als soort slave fungeren. Eigenlijk alleen om eventueel de kamer radiator afzonderlijk (open/dicht) te kunnen regelen, mede aan de hand van de warmtevraag.

De hal-Tado kan dan zelfstandig ingesteld worden om de hal te verwarmen zonder dat de overige kamers mee hoeven gaan, datzelfde geldt voor de werkkamer-Tado.
Als ik hiervoor zou kiezen moet ik wel een bypass installeren omdat er een kans is dat alle radiatoren dicht staan en de ketel dan wanneer nodig, z'n druk niet kwijt kan.

De eerste vraag is of dit een goed en logisch plan lijkt?

Een alternatief kan zijn om de hal radiator niet van een tado knop te voorzien en deze knop nooit (helemaal) dicht te draaien. Altijd open (of gedeeltelijk), zodat deze als bypass kan fungeren.
Dat bespaart me een bypass en een extra tado knop. Nadeel is natuurlijk dat de hal dan altijd verwarmd wordt als de ketel draait. De vraag is hoe "schadelijk" dit is en dan bedoel ik qua stookkosten en verspilling etc.
 

Kaajee

 • #2
Niemand hier die wellicht ook Tado gebruikt en naar mijn situatie wil kijken?

Tado zelf zegt, gewoon ook op de hal radiator een Tado plaat, maar dat zou natuurlijk met een bepaald eigen belang kunnen zijn, winkwink
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #3
Ik druk soms nogal straf uit. Ook nu. Tado hier en Tado daar wat je wil kan helemaal niet. Tado goed klinkende naam, reclame en marketing. Zo zet je een product in de markt.
Zo en nu verder met de specialisten.
 

stefan9

 • #4
Ik heb zelf twee vergelijkbare systeem, Homematic en het oudere FHT8.
Ik heb alle radiatoren van een "slimme" thermostaatknop voorzien, ook die in de woonkamer.
In elke ruime hangt een thermostaat die de radiatoren in de ruimte regelt zodat de gewenste temperatuur bereikt wordt.
De stand (% opening) van elke radiatorknop wordt gemeten en zodra er minimaal 1 knop warmte vraagt (opening is groter dan een bepaald percentage) wordt er een signaal naar een schakelaar bij de ketel gegeven die de ketel aan zet (aan/uit regeling)
Als er geen radiatorknop meer warmte vraagt wordt de ketel uit gezet.
Bij de voordeur heb ik een kleine radiator die altijd open staat en zo als bypass fungeert.

In jouw verhaal lijkt het me niet wenselijk dat de thermostaat in de woonkamer de enige is die de ketel kan aanzetten: als de woonkamer warm is, dan krijgen de overige vertrekken ook geen warmte meer.

Een radiator als bypass werkt bij mij prima. Zaak is wel dat je een radiator kiest die niet overbodig veel warmte af gaat geven.
 

Kaajee

 • #5
Wgb schreef:
wat je wil kan helemaal niet
@Wgb , Helder, jij bent geen voorstander, maar waarom kán het helemaal niet?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Ik zou een groot voorstander zijn maar ik ben hier nog nooit een ontwerp tegengekomen dat mij aanspreekt. Buiten het regelen op ketelwater temperatuur wat me ook niet voor 100% aanstaat.
En het antwoord staat hierboven ook al omschreven.
 

Kaajee

 • #7
Maar binnen Tado kan ik toch 2 verwarmingscircuits maken doordat je de thermostaat in de woonkamer instelt als Verwarmingscircuit 1 en je andere Slimme Radiatorknoppen op verwarmingscircuit 2, functioneert hij dus onafhankelijk.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #8
Elke ruimte en eigen temperatuur sensor/thermostaat en rule ruimte moet de ketel al kunnen sturen.
Dat is voor mij de enige goede oplossing.

Waar Stefan6 omschreef in post 6 dat beschrijft exact wat ik ook heb.
Alleen het merk en type regeling is anders.
 

Kaajee

 • #9
Okay, maar dat is precies wat blijkbaar in te stellen is, ook met genoemd systeem. De Tado radiatorknop ís de sensor én thermostaat en sturen dan dus de centrale Tado unit aan, ketel gaat branden en de respectievelijke geautomatiseerde radiatorknoppen regelen individueel per kamer de warmtevraag. Toch?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #10
Wat je ook doet, plaats altijd een bypass ventiel.
De ' bypass radiator' kan dicht en daarmee dus niet de juiste methode van circulatie garanderen.
 

Klussenisuitdagend

 • #11
In onze oude situatie hadden wij 1 thermostaat en oude (niet slimme) radiatorknoppen. 1 thermosstaat hing in de woonkamer. Om dus in andere kamers te verwarmen diende de temperatuur in de woonkamer lager te zijn, zodat de ketel aansprong.

Wij hebben dit vervangen door een Tado slimme thermostaat in de woonkamer met de Tado knoppen in alle kamers. Opzet in lijn met aanbevolen zoals op Tado website:

"
1. tado° stuurt de verwarmingsketel aan, Slimme Radiatorknoppen worden in alle vaak gebruikte kamers geïnstalleerd (aanbevolen)
Alle kamers worden individueel aangestuurd. Als er een warmtevraag is in een van de kamers zal tado° de verwarmingsketel aanzetten. De Slimme Thermostaat/Draadloze Temperatuursensor meet de temperatuur voor de Slimme Radiatorknop in dezelfde kamer.
"

Met andere woorden: zoneregeling. Als er warmtevraag is in 1 van de kamers dan zal via de knoppen (of als in woonkamer via de thermosstaat unit) de ketel worden aangezet en het warme water worden rondgepompd. De individuele radiatoren waar dan warmte uit moet komen zouden dan open gaan via de desbetreffende knoppen.

Dit bevalt ons goed en is daarmee aangeraden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #12
Klussenisuitdagend schreef:
Wij hebben dit vervangen door een Tado slimme thermostaat in de woonkamer met de Tado knoppen in alle kamers. Opzet in lijn met aanbevolen zoals op Tado website:
Als alle radiatorknoppen onafhankelijk invloed hebben op het systeem. De thermostaat unit in de kamer is de baas maar laat zich niet beinvloeden door de temperatuur van de kamer dan lijkt mij dat het mogelijk is. Komt overeen met het regelen op de temperatuur van het ketel water.
 

Klussenisuitdagend

 • #13
Klopt - de themostaat unit in de kamer is de baas, maar stel temperatuur in de kamer (van de thermosstaat) is hoger dan waarop de temperatuur is ingesteld terwijl de temperatuur in een andere kamer met slimme radiatorknop is lager dan de voor die kamer ingestelde temperatuur, dan zal Tado nog steeds de CV doen laten aanspringen.

Hoe dat werkt met ketel water weet ik niet....
 

stefan9

 • #14
@Klussenisuitdagend : Zijn de radiatoren in de woonkamer dan ook voorzien van een Tado regelaar? Als dat niet zo is, dan worden die dus ook warm als een thermostaat elders in het huis warmte vraagt?
 

Kaajee

 • #15
Ja die moeten dan vanzelfsprekend ook uitgerust zijn met een Tado knop.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #16
Klussenisuitdagend schreef:
Hoe dat werkt met ketel water weet ik niet....
Hoeft ook niet. Digitaal kan alles. Wij moeten het heel graag willen hebben en heel graag willen betalen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu