Stucwerk / gipsplaat laat los / gaat kapot op schroefplekken

gt_west

  • #1
Dag allen,

Super forum, al veel tips en probleemvaststellingen gevonden. Ik zit nu met een probleem waar ik graag wat meer over wil weten. We hebben onze zolderkamer recent gerenoveerd. Deze heeft nogal een gevoelig en moeilijk bereikbaar dak, waar op sommige plekken lekkage is geweest in het verleden. Wij hoopten deze lekkages opgelost te hebben. Wellicht is dit belangrijke info, maar hopelijk heeft ons probleem niks met vocht te maken.

Een paar maanden geleden hebben wij verlijmde gipsplaten op PIR-platen tussen de draagbalken van ons zolderdak geplaatst, rechtstreeks op het dakbeschot. Ongeveer 3 maanden geleden hebben we de gipsplaten (vrij dun) gestuct, stucwerk 2 of 3 weken laten drogen, geprimert en gewit. De probleempunten signaleerde ik vandaag.

Opbouw is dus:
1) plafond: dakpannen, rachelwerk, dakbeschot, PIR-plaat met beide zijden aluminiumfolie (zat er al op), stucwerk, verf
of op sommige plekken:
2) wanden: bakstenen, PIR-plaat met beide zijden aluminiumfolie (zat er al op), stucwerk, verf

Helaas ontdekten we recent een aantal vreemde plekken, éénn op het plafond (opbouw #1) en drie in een rechte lijn op de muur (opbouw #2). Het stucwerk lijkt kapot, de verf is (logischerwijs) ook beschadigd.

Ik heb op een van de beschadigde punten wat druk gezet, en er viel een stukje gestuct gips uit, daarachter kwam een gipsschroef achter tevoorschijn.

Zoals eerder gezegd, de zolderverdieping heeft nogal wat problemen gehad met lekkages etc., in de buurt van waar nu het stucwerk loslaat. Wellicht goed om te weten. Ik hoop van harte dat het hier niks mee te maken heeft, en het toeval is dat de beschadigingen zich in de buurt bevinden...

Ik verwijs graag naar deze twee topics, die exact hetzelfde probleem belichten. De foto's van de plekken komen nagenoeg overeen. Er wordt echter niet vermeldt wat nou precies het probleem is; schroeven te diep gedraaid waar er wat beschadigingen in de gipsplaat zijn gekomen, of juist niet diep genoeg. Tevens worden er geen oplossing geboden - schroeven aandraaien, of juist loshalen?

- https://www.klusidee.nl/Forum/topic/schroeven-drukken-stucwerk-kapot.113341/
- https://www.klusidee.nl/Forum/topic/plekken-in-stucwerk.110954/

Bijgevoegd foto's van de plekjes bij ons op zolder. Ik hoor graag of iemand weet hoe we dit kunnen verhelpen. En hopelijk komen er niet steeds meer van dit soort plekken bij de komende maanden... Wat ik zelf kan bedenken: toch schroeven iets te diep aangedraaid, waardoor de gipsplaat te broos werd. Ik herinner me nog vaag dat er een aantal plekken waren waar de gipsplaat ietsie was gebarsten door de schroef.

1.jpeg 2.jpeg 3.jpeg 4.jpeg 5.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zie dat alles strak is afgewerkt, zonder dilataties.

Zit er beweging in de achterconstructie, waardoor er spanning op de schroeven ontstaat? Door warmte zal de houten kap flink uit kunnen zetten.
 

gt_west

  • #3
Ik zie dat alles strak is afgewerkt, zonder dilataties.
Wat bedoel je hiermee? Hadden we openingen in het stucwerk moeten houden?? De overgangen tussen de gipsplaten zijn afgewerkt met gaas. Verder hecht het stucwerk nergens direct op de houten balken, want er zit tape onder.

Er zal ongetwijfeld iets van beweging zitten in de houten kap en de draagbalken, het is immers hout (jaren 30 huis).

Bijgevoegd nog een foto van hoe het er vóór het stucen uitzag.

EDIT: de beschadigde plekken zitten net boven het knieschot (een stenen muur). Op het knieschot loopt een dakgoot, gedeeld met de buren. Onder deze dakgoot (EPDM) loopt volgens mij een houtconstructie (gewoon een dikke, lange houten balk) die rust op het stenen knieschot.

6.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
het hout werkt meer onder temperatuur verandering dan de pir gipsplaten, dit hou je niet tegen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu