Scheuren stucwerk (gipsplaten) incl foto's

Jeroenws

  • #1
Beste allemaal,

Ik heb een vraag over scheuren in het stucwerk. Wij wonen in een rijtjeshuis. De muren die grenzen aan de buren zijn van beton. De muren aan de raamkant zijn van gipsplaten. Wij hebben de woning geheel laten stucen. Al vrij snel ontstonden er scheuren in het stucwerk op de gipsplaat muren (het gaat om de hoeken - waar gips en beton samen komen en in de hoeken van kozijn naar beneden). Wij hebben een andere stucadoor laten komen, die heeft een gleuf gefreesd, deze opgevuld met elastische stucpasta en hier is overheen geschilderd. Helaas gaat het stucwerk weer barsten. Ik denk dat het krimpscheuren/werkscheuren zijn aangezien de scheuren in de het stucwerk in de winter meer zichtbaar zijn als in de zomer. De 2e stucdoor vertelde ons dat het geraamte achter de gisplaten van hout is wat in- en uitzet en die de scheuren veroorzaken.

Is dit op te lossen? Ik zat zelf te denken aan een elastische muurverf. De stucadoor heeft elastisch vulmiddel gebruikt maar de latex er nu op zit werkt natuurlijk niet mee. Of zou glasvlies/weefsel kunnen helpen?

Hieronder enkele foto's.

PXL_20201025_114415264.jpg

PXL_20201025_114418545.jpg
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Ik heb het vermoeden dat de gipsplaat tijdens de bouw niet helemaal tegen de betonnen muur is geplaatst met een naad van enkele mm als gevolg. De naad is gevuld met gips en vervolgens 10cm breed gaas er overheen en afgewerkt. Na het afwerken is de hoek niet ingesneden. Wanneer je dit niet doet hecht het gips zich vast aan beide muren en zoekt het de zwakste plek om te scheuren wanneer muren afzonderlijk van elkaar gaan werken. Gevolg hiervan kan een kronkelende scheur zijn zoals bij jouw op de foto. Was dit goed losgesneden precies in de hoek dan was die waarschijnlijk daar langs gescheurd en dit naderhand af te kitten.

Mijn inziens om er echt vanaf te komen is het aanpassen van de ondergrond. Gipsplaat verwijderen. Opnieuw terug monteren/stukadoren.
 

Hharbers

  • #3
Als ze hoek alsnog insnijden (zagen)helemaal door gips en onderliggende wapenjngsband en hoek weer afkitten zijn ze toch los van elkaar zonder alles te slopen

Scheuren uitkrabben en opvullen en opnieuw texen

Zou dit niet genoeg zijn?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Band heeft vanaf de hoek tot aan de scheur geen hechting meer aan de ondergrond, dus nee.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu