Gipsplaat zuigend of niet - welke primer voor stucwerk?

Flappie

 • #1
Ik ga binnenkort een wandje van gipsplaat stucen. Ik heb dit eerder gedaan, maar lang geleden dus was me een beetje aan het inlezen.

Ik had begrepen dat gipsplaat niet (of zeer zwak) zuigend is en daarom moet worden voorbehandeld met dezelfde primer die je ook gebruikt bij een ondergrond van bv beton.

Ik lees echter in diverse kluswijzers, en ook hier op het forum, dat men stucprimer aanraadt om de zuigende werking van de gipsplaat te verminderen(?)

Nu ben ik in de war, hoe zit het nu?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ronny

  Specialist Verwarming
  • #2
  Heb je stucplaten gebruikt of witte (zicht) gipsplaten?
  Witte gipsplaten moet je voorbehandelen en stucplaten niet.
   

  Flappie

  • #3
  Duidelijk. Ik heb de productbladen net even opgezocht. En als mensen zeggen dat je op de witte platen stucprimer moet gebruiken om de zuigende werking tegen te gaan, dan zijn ze volgens mij toch echt in de war...
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #4
  Gipsplaat is inderdaad een zwakzuigende gladde ondergrond. Deze voorstrijken met kwartshoudende voorstrijk. Stucplaten hoeven niet voorgestreken te worden maar zuigen wel sneller aan, voor de iets minder ervaren stukadoor is het wel handig deze voor te strijken met grondeer(stucprimer) Dan heb je net even langere verwerkingstijd. Sommige gips soorten kun je direct op schone gipsplaat en beton zetten zonder voorstrijk. Dan word dit aangegeven in producteigenschappen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Flappie schreef:
  En als mensen zeggen dat je op de witte platen stucprimer moet gebruiken om de zuigende werking tegen te gaan, dan zijn ze volgens mij toch echt in de war...
  Dan ben ik in de war.

  Als je wat water op de gipsplaat gooit, zuigt het erin. In het algemeen is dat een aardig kenmerk van een zuigende ondergrond.

  Bij sommige stucmiddelen is voorbehandelen trouwens niet nodig.
   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #6
  Het klopt dat water in gipsplaat zuigt Ijkenhout. Alleen niet in een rassend tempo zoals bijv kalkzandsteen. Gipsplaat is daarom zwakzuigend. De voornaamste reden waarom die worden voorgestreken is omdat ze glad zijn. Dat is de reden waarom je kwartshoudende voorstrijk moet gebruiken voor een oppervlakte vergrotend effect. Mits zoals je zelf ook aangaf zijn er producten die uitzich zelf een uitstekende hechting hebben zonder voorstrijk.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu